Stolová hora Kozelka: Kde bydlí drak?

Stolová hora Kozelka: Kde bydlí drak?
Sdílej
 
V naší zemi sopky již nebouří, stopy po výrazné geologické aktivitě však najdeme dodnes.

 

Na letní výlety za českými "sopkami" jsme vyrazili Škodou Yeti vypůjčenou od ŠKODA AUTO. Stolové hory jsou útvary, které svým tvarem připomínají stoly. Na území České republiky jich najdeme několik – ani ne málo, ani ne hodně. K těm nejpozoruhodnějším a neprávem trochu opomíjeným patří Přírodní rezervace Kozelka (Doubravický vrch), která leží mezi Plzní a Karlovými Vary. Kozelce se také říká Dračí hora a její jedinečnost spočívá v tom, že na ní najdeme útvary známé ze skalních měst v pískovcových oblastech. S tím rozdílem, že u Kozelky jsou ze zbytků lávy, zatímco v pískovcích vznikly pozvolným klesáním hladiny moře.

Nejslavnější stolová hora světa se vypíná nad Kapským městem •  Profimedia.cz

Láva na povrchu Kozelky

Geologové nevědí s jistotou, kdy stolová hora povstala ze země. Bylo to někdy v mladších třetihorách přibližně před 25–15 miliony lety, tedy během miocénu. Tehdy na našem území žili mimo jiné i Deinotherium neboli v překladu "strašné bestie" – až 14tunoví sloni a chodili mezi vysokými cypřiši. Pod nohama jim probíhalo formování dnešních kontinentů – pevninské desky svým posunováním vytvářely pohoří, údolí a leckde byl tlak tak silný, že země prostě a jednoduše pukla a ven se vylila žhavá láva. Nebylo jí málo. Vyplňovala údolí, zdvihala výšku terénu a tuhla. Protože jde o křehký a porézní materiál, časem se lávový příkrov působením eroze rozpadal. Na některých místech ale zůstal stát. Tak vznikla i Kozelka.

Na úrovni třetihor

Lávové nebo trachybazaltové stěny Kozelky jsou prudké a kopec působí, jako by mu někdo odřízl vrchol – proto stolová hora. Nebojte se ale ničeho, na náhorní plošinu vyjdete po normální turistické cestě.Nemusíte být horolezcem, i když jich tu pár uvidíte. Lezou po drsném materiálu, v němž jsou nejen pro horolezecké prsty zajímavé malé dírky, kterými z tuhnoucího magmatu unikal plyn. Z desky stolové hory budete mít nád herný rozhled do kraje. S vrcholem 659,8 me trů nad mořem je Kozelka jednou z vyšších hor v okolí. V dobách, kdy vznikla, byste ale žádný výhled neměli – plošina je totiž na úrovni třetihorní krajiny, která teprve během doby ledové poklesla o 100–150 metrů.

Sloni Deinotherium obývali v třetihorách i naši zemi •  Wikipedia

Dračí dech

Po obvodu Kozelky najdete věže, pyramidy, pokličky a další skalní útvary, které vznikly odlamováním kusů stolové hory. A dokonce narazíte na místa, kde z podzemí stále vystupuje výrazně teplejší vzduch! Takové lokace objevíte nejlépe v zimě, kdy je Kozelka zapadaná sněhem a právě v okolí průduchů sníh neleží a najdete tu jasně zelený mech. Své o tom ví i horolezci, kteří přes dýchací otvory lezou. Kvůli únikům teplejšího vzduchu se pro Kozelku ujalo lidové označení Dračí hora – v dobách, kdy nebyla zalesněna, stoupala z ní v mrazech pára. Jako by uvnitř spal drak a jeho horký dech unikal spárami ven.

Najdi kešku na stolové hoře!

Zajímavé čedičové balvany a útvary nemohly niknout lidové tvořivosti místních obyvatel. Jedno seskupení nazvali Zkamenělé stádo. Podle legendy jde o dobytek nepoctivého pasáka. To ověřit nemůže me, zato na tom místě najdete jednu ze tří zábavných kešek. Pakliže chcete Kozelku pořádně objevit, doporučujeme právě hledání pokladů – zavedou vás na skvělá místa.

Více tipů na výlety najdete tady

Video se připravuje ...

Jak jsme hledali kešku • Zdroj: ABC

Hrad jako učebnice geologie •  Pavel Dobrovský

Hrad jako učebnice geologie

Naproti Kozelce najdete vesnici Nečtiny a kilometr od ní zříceninu hradu Preitenstein, který nechal jako vojenský opěrný bod vystavět Jan Lucemburský začátkem 14. století. Dnes můžete vidět zbytky valu, příkopu a zdí. Avšak na ty zdi pozor! Hrad byl postaven z čedičových a slepencových bloků, které dodávají opevnění zvláštní texturu a podobu. Jde tedy v nadsázce o sopečný hrad.

Více o hradech najdete tady

Sopky v Česku: Hrozí nám nebezpečí?

Sopky v Česku: Hrozí nám nebezpečí?

Kamenné varhany: Podívejte se na skalní skvosty Česka

Kamenné varhany: Podívejte se na skalní skvosty Česka

Video se připravuje ...

Karel IV si to vyřídil s rytíři, kteří škodili lidem • Zdroj: ABC/Pavel Dobrovský

 

Články odjinud