Cosplay: Nejlepší příležitosti pro pozorování cosplayerů

Cosplay: Nejlepší příležitosti pro pozorování cosplayerů
Sdílej
 
Každý rok se na mnoha místech České republiky scházejí příznivci cosplay ve skvělých kostýmech, vyměňují si zkušenosti a předvádějí dokonale nacvičené pózy. Kde je najdete?

 

Vytvořit cosplay není záležitostí jednoho dne. Potřebujete hodně trpělivosti a snahy, stejně jako finančních prostředků. Kolik utratíte, a jak dlouho výrobou kostýmu strávíte, to záleží na složitosti střihu, ale jedno je jasné – když svému koníčku tolik věnujete, nechcete jej vidět ležet ve skříni už navěky. Řada cosplayerů proto využívá každé příležitosti, kdy mohou vyrazit ven v kůži někoho jiného – ve svém cosplayi. Takových oficiálních událostí je v České republice ročně několik desítek a ty nejznámější z nich jsou takzvané „cony“, festivaly zaměřené na určité fandomy a žánry.

V rámci festivalů je často možné navštívit profesionální fotografické koutky. I když proces se může zdát vtipný, výsledky stojí určitě za to! •  ZHadrava

Festival fantazie

Od fantasy a sci-fi, přes historii a horory, až po komiksy a mnohem více. Program je zaměřený na filmy, videohry, stolní hry, komiksy, divadlo, hudbu, knihy, v menší míře také anime a mangu. To vše v Chotěboři v průběhu jedenácti dní. Zní to rozmáchle? Také, že je. Festival fantazie je největší festival svého druhu v ČR a jeden z největších v Evropě. Minulý rok na něm proběhlo kolem 1400 různých pořadů! Není tedy divu, že jde o oblíbenou událost pro fanoušky z nejrůznějších fandomů a také pro cosplayery.

Účast cosplayerů na Festivalu fantazie není nic neobvyklého. •  Festival Fantazie

PragoFFest

Stejně jako Festival fantasie se PragoFFest řadí mezi FFestivaly – sérii festivalů zaměřených zejména na fantastiku a hry, které pořádá Občanské sdružení SFK Avalon. Probíhá obvykle v únoru v Praze a je zaměřený hlavně na hry – ať už konzolové, počítačové, deskové nebo karetní či RPG. Mezi další zaměření patří věda a technologie nebo komiksy. Další žánry se na něm objevují v menším množství.

Pohled na jeden z herních koutků na Festivalu fantazie. •  Festival Fantazie

Animefest

Animefest je con zaměřený především na japonský komix (mangu) a animované seriály (anime), který se pořádá pod záštitou Velvyslanectví Japonska v České republice. Každoročně jej navštíví několik tisíc fanoušků (v roce 2017 to bylo 5500), kteří se sjíždějí v květnu do Brna z celé republiky i ze Slovenska. Jedná se o největší con se zaměřením na anime a mangu u nás, jak do počtu návštěv, tak programů. Cosplay má na festivalu pevné zastoupení a svůj vlastní program, včetně dvou soutěží. Při pohledu do davu to dokonce občas vypadá, že cosplayeři tvoří minimálně 50% návštěvníků.

Účastníci cosplay soutěže na Animefestu 2017. •  Czech con & cosplay photo

Advík

Stejně jako Animefest, i Advík je zaměřený na anime a mangu, ale přidává ještě japonskou kulturu, cosplaye, počítačové hry a technologické novinky. Pořádá se v Praze v létě a v menší verzi i během zimy. Na Advíku je možnost zahrát si hry, navštívit přednášky a worshopy, promítání a velmi populární cosplay soutěž.

Vítězka soutěže Lena jako Locika z filmu Na vlásku. •  Czech con & cosplay photo

Akicon

Třetí z řady festivalů anime, mangy a japonské kultury, Akicon, probíhá v Praze a to každý rok na podzim. Jako u všech conů, i na něm se v menší míře vyskytují cosplaye a přednášky i z jiných fandomů, třeba známý Harry Potter. Z programu stojí za to zmínit „Košplay prezentaci“, aneb cosplay soutěž, která je na Akiconu stále novinkou. Delší tradici má soutěž AJ-DO-RU – pěvecká soutěž s velkou popularitou mezi návštěvníky. Společně s Animefestem a Advíkem tvoří Akicon trojici podobně zaměřených conů, které společně pokrývají celý rok. Nakonec kdo by chtěl stále čekat na to, až bude znovu léto.

Akicon se pořádá každoročně v KC Zahrada u pražského Chodova. •  RYUU

A ti další

Mezi další zajímavé události patří třeba Trpaslicon – festival britského humoru, sci-fi a fantasy, Ostracon, FanCity – říjnová a mnohem menší obdoba Festivalu fantazie, Natsucon nebo Horrorcon – jak název napovídá, zaměřený na fanoušky hororů. Na většinu conů je vstup placený a pohybuje se v rámci několika stovek korun. Například za vstup na Advík utratíte kolem tří set korun v předprodeji a přibližně o stovku víc na místě. Za takovou hromadu programů to ale není nijak moc.

Zaklínač Geralt v ženské verzi v podání novinářky, moderátorky a cosplayerky Alžběty Trojanové. •  Alžběta Trojanová

Jen houšť!

Popularita conů, stejně jako cosplaye obecně, v České republice stále roste. A byť fandomová komunita nedosahuje zdaleka takové velikosti, jako v Japonsku nebo Americe, postupně se šplhá nahoru – dnes má solidní zastoupení a stále v ní přibývá profesionálních cosplayerů.

Oficiální foto z Eurocosplaye cosplayerky Germii v kůži Anubis Pharah ze hry Overwatch. •  ArtFlower

Cosplayerství ale v žádném případě nemusí znamenat jen hodiny práce na kostýmech, návštěvy soutěží a snahu dostat se mezi ty nejlepší z nejlepších. Cosplay je koníček a jako takový má hlavně bavit. Cosplayeři si užívají čas strávený s lidmi stejných zájmů a možnost být třeba celý den v kůži svých oblíbených charakterů. Pokud vás článek zaujal, neváhejte – všech popsaných conů se můžete zúčastnit i v civilu a jen tak – pro zábavu! A o tom to nakonec všechno je.

Přečtěte si také:

Šaty dělají nejen člověka, ale i Harryho Pottera

Šaty dělají nejen člověka, ale i Harryho Pottera

Skutečné Malé mořské víly: Ariel existuje!

Skutečné Malé mořské víly: Ariel existuje!

Fenomén cosplay: Proč kostýmy hýbou světem

Fenomén cosplay: Proč kostýmy hýbou světem

Cosplay v České republice

Cosplay v České republice

 

Články odjinud