STAR WARS TÝDEN: Jango Fett, Darth Revan a princezna Leia v redakci ábíčka!

STAR WARS TÝDEN: Jango Fett, Darth Revan a princezna Leia v redakci ábíčka!
Sdílej
 
Cosplay, tedy převlékání za hrdiny filmů, má ve Star Wars dlouholetou tradici. Zástupci českých organizací 501. a Rebel Legion nám ukázali, jaké to je setkat se naživo s Jango Fettem, Darth Revanem a princeznou Leiou!

 

Dnešek je svátkem fanoušků Star Wars. Čtvrtého května se zdraví „May the Fourth be with you,“ tedy variací na slavné „May the Force Be With You“ - nechť tě provází síla. Jazykovou hříčku v angličtině bychom mohli přeložit jako „květen čtvrtý tě provázej“. V češtině to nezní tak dobře, to je jasné.

Co ale dobře nejen zní, ale i vypadá, jsou kostýmy Jango Fetta, Dartha Revana a princezny Leii, které přišli do redakce ukázat zástupci oficiálních cosplay asociací 501. legie a Lion Base.

Darth Revan, Jango Fett a princezna Leia aneb čeští cosplayeři •  Pavel Dobrovský

Temná strana

501. legie vznikla už roku 1997 a sdružuje několik desítek zájemců o cosplay s tématikou Star Wars. Ale pozor – jsou tu především ti, kteří patří k „těm zlým,“ tedy k Impériu nebo temným rytířům Jedi a jejich žoldákům. Však také 501. legie je v mytologii Hvězdných válek speciální ochrannou jednotkou Dartha Vadera.

Jango Fett jde pro vás. Ano, pro VÁS! •  Pavel Dobrovský

Světlá strana

Rebel Legion sdružuje fanoušky, kteří cítí sympatie k filmovým a knižním klaďasům. Společnost Lucasfilm oficiálně uznala českou odnož před šesti lety. Stejně tak je 501. legie schválenou kostýmní organizací a obě party společně provozují nejrůznější vystoupení, charitativní akce a pochody. Jeden z nich se uskuteční v sobotu 6. května 2017 v Praze.

 

Kostýmní borci

V průvodu, v němž půjde několik desítek postav ze Star Wars, budou přítomni i Jarda Šálek, Andrea Ulagová a Nikolas Marmazinský. „Výtěžky z akcí, kterých se účastníme darujeme dětským nemocnicím či na dobročinné účely,“ říká Jarda, známý jako Jorssk, ve skutečnosti šéf českého zastoupení 501. legie. Má za sebou řadu kostýmů, ke kterým patří císař Palpatine nebo Jango Fett (aktuálně vytváří Kylo Rena). Právě do něj se před naším fotografem oblékl a zapózoval.

Text a fotky pokračují níže.

Star Wars týden na abicko.cz:

STAR WARS TÝDEN: Jak se dělaly triky ve Star Wars: Rogue One

STAR WARS TÝDEN: Jak se dělaly triky ve Star Wars: Rogue One

STAR WARS TÝDEN: Podivuhodná místa #15: Ostrov Skellig Michael

STAR WARS TÝDEN: Podivuhodná místa #15: Ostrov Skellig Michael

STAR WARS TÝDEN: Kdo to mluví? Zvířecí hrdinové ze Star Wars

STAR WARS TÝDEN: Kdo to mluví? Zvířecí hrdinové ze Star Wars

STAR WARS TÝDEN: Vesmírní droni vznikli díky inspiraci od rytířů Jedi

STAR WARS TÝDEN: Vesmírní droni vznikli díky inspiraci od rytířů Jedi

Vlastní rukou

Jango Fett je složitý kostým. Patří k němu spousta dílů, které na sebe Jorssk musí v přesném pořadí připevnit, aby držely. Drtivá většina dílů je ručně vyráběná, protože jejich komerční varianty jsou buď moc drahé anebo nedokonalé. Z části si Jorssk vyrábí díly sám – z laminátu anebo z lehčeného PVC, jako v případě Janga. Složitější součásti nechává na odbornících. „Zakázková výroba, třeba u koženého korzetu kolem pasu nebo utility beltu, je jediný způsob, jak získat kvalitní výrobek, který vydrží opakované navlékání a namáhání při různých akcích,“ říká a dodává, že chce prozkoumat možnosti vakuově lisovaného ABS plastu.

Všechny součásti cosplay Jango Fetta •  Pavel Dobrovský

Možnosti jsou!

Před focením pomáháme Jorsskovi do kostýmu – nevěřili byste, kolik různých úchytů je vychytrale skrytých v kombinéze a nejsou po nasazení vidět! Líbí se nám zejména zbraňové systémy na předloktí. Na jednom je raketa, na druhém otrávené šipky. „Nemám vystřelovací verzi, ale šla by udělat,“ říká Jorssk. Dokládá tím, že na poli kostýmů není nic nemožné. A třeba samotné blastery Westar-34 si z umělé hmoty odpracoval podle návodu.

S tímhle chlapíkem nechoďte ani na čaj! •  Pavel Dobrovský

Postava z her

Jango Fett se objevil v řadě komiksů a knih a v druhé Epizodě Star Wars. Oproti tomu Darth Revan se objevil především ve videohrách Knights of the Old Republic a The Old Republic. Nikolas, který se souká do Revana, hry hraje rád. Ale také ho vždy bavily kostýmy. „Před pár lety jsem začal brát cosplay opravdu vážně. Nechtěl jsem jen vypadat jako daná postava, ale i se do ní vcítit a ocitnout se tak na chvíli v jejím světě. Nejprve jsem zkusil Dallase ze hry Payday, což ale není moc těžké,“ říká. I tak ale musel třeba modré chirurgické rukavice shánět ve Spojených státech, protože se mu je v té době nepovedlo v České republice sehnat. Darth Revan je tedy jeho nejsložitější kostým – a vypadá zatraceně dobře.

Darth Revan škrtí na dálku •  Pavel Dobrovský

Skoro skutečný laserový meč

Základem je široká černá hakama, což je japonský typ suknice a plátování, které se přichycuje k hrudi. Povinná „temná“ maska, i když je rudá, pak skrývá Nikolasovu tvář a společně s kapucí a laserovým mečem působí opravdu hrozivě. Laserový meč je v tomto případě tvořen komerčně dostupnou rukojetí, která v sobě má červenou LED. Ta ozařuje pevnou plastovou trubici vyloženou reflexním materiálem – meč pak., zejména v noci, vypadá opravdu jako laserový (na našich fotkách jsme mu ale pomohli v grafickém programu).

Darth Revan si jde pro vás! •  Pavel Dobrovský

Její výsost

A konečně přichází královský host, princezna Leia Organa, neboli Andrea, která se kostýmům věnuje již 12 let. Decentní bílý kostým doplňuje blaster, se kterým je postava vidět na začátku čtvrté epizody z roku 1977. Přestože kostým vypadá jednoduše, je pro Andreu příprava Leii pěkně složitá. „Drdoly, říkám jim koblihy, nejsou nasazovací,“ směje se. „Jde o kombinaci mých pravých vlasů s příčesky, které se splétají tak, aby vznikla typická podoba princezny Leii.“ Příprava trvá klidně dvě hodiny, což je v porovnání s oběma pány, kterým oblékání trvá asi tak 45 minut, dlouhá doba.

Princezna Leia •  Pavel Dobrovský

Všechny holky

Andrea se kromě Star Wars, pro které má kromě Leii i parádní převlek Jainy Solo jako pilotky X-Wingu anebo Padmé Amidaly, věnuje i kostýmům z Hunger Games, konkrétně Katniss Everdeenové (mrkněte na její Instagram). Do jejího šatníku patří i postavy z Avengers nebo z Hry o trůny. Star Wars ale patří k srdcovkám.

"Drdoly" jsou vytvořené spletením vlastních vlasů a příčesků •  Pavel Dobrovský

Kostým do každé rodiny!

Když prohlížíte zprávy o činnosti 501. legie a Rebel Legion, nelze si nevšimnout, jak jsou obě skupiny aktivní. Obvykle vystupují na těch samých akcích, ať jsou to nejrůznější cony, třeba Advík nebo Festival fantazie, soutěže anebo návštěvy dětských pacientů v nemocnicích. Cosplay tedy není „jen“ převlékání za známé postavy, ale také podporuje řemeslnou zručnost při vymýšlení kostýmů anebo přináší radost tam, kde jsou fanoušci určitých filmů nebo her. A jak už jsme říkali, skvělá příležitost, kde všechny kostýmy ze Star Wars vidět, je 6. května 2017 v Praze. Kromě pochodu budou v průběhu dne i soutěže a povídání o všem, co se Star Wars souvisí. Další informace najdete na stránkách akce na Facebooku.

Nemělo by vám uniknout:

Han Solo ze Star Wars bude sólo

Han Solo ze Star Wars bude sólo

Když drony závodí: Skoro jako ve Star Wars

Když drony závodí: Skoro jako ve Star Wars

Evoluce Star Treku: Sci-fi fenomén slaví 50 let

Evoluce Star Treku: Sci-fi fenomén slaví 50 let

Strážci galaxie jsou zpět: Star-Lord zažije Star Wars

Strážci galaxie jsou zpět: Star-Lord zažije Star Wars

 

Články odjinud