Nejlepší knížky od Star Wars: Rogue One až po mangu

Nejlepší knížky od Star Wars: Rogue One až po mangu
Sdílej
 
Za posledních pár týdnů vyšla hromada zajímavých knížek: ze zákulisí natáčení filmového hitu Star Wars: Rogue One, s odpovědí na otázku Proč je v umění tolik nahých lidí a se Zpovědí Jonatána Papírníka. A k tomu vyšla taky jedna manga s Tokijským ghúlem.

Star Wars: Rogue One

Velký obrazový průvodce

Fanoušci Star Wars se mohou těšit z rozměrného obrazového průvodce Star Wars: Rogue One. Kniha provází příběhem nejnovějšího filmu a je rozčleněna do několika kapitol. V každé se dozvíte něco nového anebo si ucelíte své vědomosti o jisté předaleké galaxii a spletitých vztazích jejích obyvatel. Zjistíte více o jednotlivých vesmírných plavidlech a další technice, proniknete do výbavy různých druhů vojáků Impéria. Zajímají vás stormtroopeři, death troopeři nebo třeba imperiální řidiči tanků? Není problém! Pár stránek je také věnováno samotnému vzniku filmu Star Wars: Rogue One. Krásné velké fotografie přibližují atmosféru jednotlivých míst a akčních scén. Listovat knihou vás proto bude opravdu bavit.

Shrnutí: Krásná obrazová publikace pro fanoušky-fajnšmekry.

Autor: Pablo Hidalgo

Vydává: CPRESS, 2017, 200 stran

Tokijský ghúl •  archiv vydavatele

Tokijský ghúl

Strašidelná manga zavede čtenáře do ulic Tokia, kde přes noc řádí děsuplní ghúlové, kteří lační po lidském mase. Přes den se ale skrývají pod maskou obyčejných lidí, proto je velmi těžké je rozpoznat. Hlavní postavou japonského komiksu je vysokoškolák Ken Kaneki. Jeho schůzka s krásnou Rize ale nedopadne přesně podle jeho představ. Ghúlové jsou totiž mnohem blíž, než by se kdy Kaneki odvážil hádat. Po nehodě s padající traverzou jsou oba převezeni do nemocnice, kde jsou Kanekimu nakonec transplantovány Riziiny orgány. Jen stěží vyvázne z této noční můry živý. Po operaci se rychle zotavuje, ale pomalu poznává, že nic není jako dřív. Že obyčejné jídlo v něm vzbuzuje nechuť. Zato ghúlí dieta v něm probouzí nečekaný zájem… V sérii Tokijský ghúl zatím vyšly tři díly. Jemné kresby vás vtáhnout do temného příběhu, jen co si zvyknete na opačné řazení japonských komiksů – čtou se totiž zprava doleva. S napětím pak budete čekat na každý nový svazek.

Shrnutí: Světová manga pro zkušenější čtenáře!

Autor: Sui Išida

Vydává: Crew, 2016, 200 stran

Proč je v umění tolik nahých lidí •  archiv vydavatele

Proč je v umění tolik nahých lidí?

… a další zásadní otázky o umění

Také jste se někdy koukali na nějaký umělecký kousek a kladli si při tom spoustu otázek jako třeba: Byli všichni ve starověku tak krásní a dokonalí? K čemu je dobré malovat tolik ovoce? Anebo: Co má být zase tohle? A proč vůbec máme být v galerii zticha? Jestli ano, mohla by vás zajímat nová kniha s příznačným názvem Proč je v umění tolik nahých lidí? Autorka knihy Susie Hodgeová je považována za odbornici na poli umění. Dokazuje to již více než 100 publikovaných titulů na toto téma. Zvládá zjednodušit složité myšlenky a přetvářet je v poutavé zajímavé odpovědi, což dokazuje i v této útlé publikaci. Kniha s legračním názvem a neobvyklou vazbou, která nám připomíná malířský skicák, je milým úvodem do uměleckého světa. Pokud vás umění nikdy nevábilo, po přečtení knihy možná zjistíte, že jste se na něj jen dívali ze špatného úhlu.

Shrnutí: Průvodce uměním pro zvědavce a přemýšlivce.

Autor: Susie Hodgeová

Vydává: Universum, 2017, 96 stran

Zpověď Jonatána Papírníka •  archiv vydavatele

Zpověď Jonatána Papírníka 

Hrdinou knihy s podtitulem Memoár nadiktovaný Michelle Cuevasové je vlastně celkem normální kluk Jonatán: Má skvělou sestru, fajn rodiče a občas také pocit, že ho všichni nesnášejí. Není se čemu divit – ignorují ho spolužáci, paní učitelka i řidič školního autobusu! Skoro jako by byl neviditelný… Když pak zjistí, že jeho sestra Flo má imaginárního kamaráda, o kterém mu neřekla, cítí se podveden. Rozklíčovat záhadu mu netrvá příliš dlouho a brzy zjišťuje hořkou pravdu – to on je tím imaginárním kamarádem. Jonatán je zdrcen a má tolik otázek! Jaký je smysl imaginárního života? Může být imaginární kamarád svobodný? Tyto úvahy odstartují jeho dlouhé putování přes rozmanité dětské fantazie, během kterého snad i získá odpovědi na své otázky. Zpověď Jonatána Papírníka je krásný, citlivý a zábavný příběh. Kniha s půvabnou obálkou navíc pod přebalem ukrývá mocný citát: "Jsi jen tak neviditelný, jak se sám cítíš."

Shrnutí: Poutavé vyprávění o životě imaginárních kamarádů.

Autor: Michelle Cuevasová

Vydává: Knižní klub, 2016, 192 stran

 

Nejlepší knížky a komiks: Ada, hrůzostrašná slavnost a Časodějové

Nejlepší knížky a komiks: Ada, hrůzostrašná slavnost a Časodějové

Záhadný Voynichův rukopis: Poprvé v knihkupectví

Záhadný Voynichův rukopis: Poprvé v knihkupectví

Nejlepší knížky: Harry Potter a podivuhodná robotí expedice

Nejlepší knížky: Harry Potter a podivuhodná robotí expedice

Bez Harryho Pottera! Budou vycházet nové příběhy z Bradavic

Bez Harryho Pottera! Budou vycházet nové příběhy z Bradavic

 

Články odjinud