Nejlepší knížky: Harry Potter a podivuhodná robotí expedice

Nejlepší knížky: Harry Potter a podivuhodná robotí expedice
Sdílej
 
Máte co číst? Přinášíme recenze na nejlepší knížky posledních týdnů od Harryho Pottera, přes Ségry a Podivuhodnou robotí expedici až po dobrodružství pod hvězdami.

 

 

podivuhodna expedice •  archiv vydavatelů

Podivuhodná robotí expedice 

Autoři Taťána Rubášová a Jindřich Janíček společně již dříve vydali komiksovou knížku Přicházíme v míru ve jménu lidstva, která hravou formou přibližovala nejdůležitější události let 1957–1969.

Nyní se vrací s Podivuhodnou robotí expedicí. V milém a ne zcela tradičním komiksu můžeme sledovat příběh dvou robotů Williama a Meriwethera, kteří vyrážejí na vědeckou expedici za velkou Zeď. Skrz Williamův deník sledujeme období, kdy už dávno po Zemi nechodí lidé. Hlavními obyvateli planety jsou roboti. William je zvídavý, trochu bázlivý vědec toužící objevit tajemství původu robotího druhu. Doprovází ho neohrožený Meriwether, který mírný nedostatek zájmu vyvažuje svou dobrodružnou povahou.

Čtenáře všech věkových kategorií pobaví drobné rozmíšky mezi roboty i hravý humor vyvěrající z rozdílů mezi lidským pohledem na svět a tím robotím. Vždyť nazvat řeku podle Williamova oblíbeného internetového obchodu Amazon je prostě geniální! 

Shrnutí: Hravý a nevšední komiks, ke kterému se budete rádi vracet.

Autoři: Taťána Rubášová, Jindřich Janíček

Vydává: Labyrint, 2016, 100 stran

Dobrodružství začíná pod hvězdami •  archiv vydavatelů

Dobrodružství začíná pod hvězdami 

Kniha nás zavede na dětské oddělení nemocnice. Mezi dětmi leží i tajemné děvčátko, které našel hajný v zasněženém lese. Dívenka s nikým nemluví a zdá se, že všechno prožívá jinak než ostatní. Pacientem je i kluk jménem Aleš. Kvůli své nemoci nemůže chodit, natož hrát svůj milovaný fotbal. Je naštvaný na celý svět a jediné, co si přeje k Vánocům, je uzdravit se. Netrvá to dlouho a lidé si začnou všímat, že Divoška, jak dívce zpočátku říkají, je mnohem zvláštnější, než se na počátku zdálo. Dokážou spolu s Alešem během fantaskních výprav do snů najít i lék na jeho nemoc?

Již třetí kniha pro děti autorky Dany Šianské přibližuje pocit osamělosti, který člověka obklopuje na nemocničním lůžku, i sílu nově vznikajících přátelství. Poetické vyprávění plné zázraků a vánočních motivů je chytlavé, čtivé a místy dojemné. 

Shrnutí: Příběh dvojice desetiletých přátel drží pozornost a tají dech.

Autor: Dana Šianská

Vydává: Fragment, 2016, 128 stran

Detektiv v nás •  archiv vydavatelů

Detektiv v nás: Případy k rozlousknutí 

Detektiv v nás zaujme především budoucí Sherlocky. Nabízí celkem 58 kriminálních případů k rozřešení. Dokážete odhalit pachatele pomocí rychlého postřehu, smyslu pro detail a správné dedukce? Nesmělí či nezkušení detektivové se této výzvy nemusejí obávat – kniha obsahuje i řadu užitečných rad a indicií, které vás v případě zaváhání mohou (ale pozor, také nemusí) navést správným směrem. Na konci je zařazeno i řešení – nemusíte se tedy bát, že by vám nějaký nevyřešený případ nedovoloval v noci usnout!

Knížce nedávno vyšlo i pokračování s názvem Pachatel neznámý, které přináší dalších 60 případů. Oběma knihami vás bude provázet inspektor Parnacki a amatérská detektivka Mary Millerová. Knížky jsou prošpikovány jednoduchými, názornými kresbami a díky jejich velikosti navíc nebude problém řešit případy i na cestách!

Shrnutí: Skvělá rozcvička všech detektivních mozků.

Autor: Tim Dedopulos

Vydává: Universum, 2016, 304 stran

Harry Potter: Panoptikum postav •  archiv vydavatelů

Harry Potter: Panoptikum postav

Jody Revensonová je přední světová potteroložka. Napsala už více než desítku knížek o světě kouzelníků. Jednu z nich, Bestiář Harryho Pottera, jsme dokonce před časem zmiňovali. Právě v češtině vychází třetí titul, který vypráví o postavách ze ságy, a to jak těch nejznámějších, tak vedlejších. Revensonová se zaměřuje hlavně na filmová zpracování Harryho Pottera. Dozvíte se, jak vznikal vzhled postav, jejich kostýmy i vybavení. Panoptikum postav je knížka určená hlavně pro oddané fandy Harryho Pottera. Dozví se z ní spoustu zajímavostí, které by jim jinak utekly. Pokud jste však neviděli každý díl několikrát, nebudou vás detaily z vytváření kouzelnického světa na filmovém plátně asi příliš zajímat.

Autor: Jody Revensonová

Vydává: Slovart, 2016, 208 stran

Segry •  archiv vydavatelů

Ségry

Raina Telgemeierová se u nás proslavila komiksem Úsměv. Vypráví strasti dvanáctileté dívky Rainy, která si při návratu ze skauta nešťastně vyrazí přední zuby. Na Úsměv teď volně navazuje nová kniha Ségry. Autorka znovu využívá vlastních vzpomínek, aby na jejich základě vykreslila příběh dvou sester a jejich rodiny. Hlavní postavou je opět Raina, ale velký prostor je věnován i její mladší sestře Amaře. Raina se chystá s maminkou, Amarou a mladším bráchou Willem na několikadenní cestu autem přes západ Spojených států. Putují spolu na rodinný sraz. Jak už to tak bývá, vztahy mezi sourozenci nejsou nejrůžovější, a tak je čeká pořádný očistec! Raina Telgemeierová se knížkou dokáže přiblížit jak dětským, tak dospělým čtenářům. Barevné kresby jsou detailní a přitom dynamické, při čtení komiksu budete uhánět o sto šest. Příběh o malicherných sourozeneckých konfliktech a strastech dospívajících je nadčasový a najde si čtenáře v každé věkové kategorii.

Autor: Raina Telgemeierová

Vydává: Paseka, 2016, 208 stran

Mapy •  archiv vydavatelů

Mapy

Ačkoli učebnice se vás snaží přesvědčit o opaku, atlas map nemusí obsahovat jen města, pohoří nebo povodí. Důkazem je knížka nazvaná prostě Mapy. Nakreslili ji dva polští ilustrátoři a dobyli s ní svět. Nyní vychází i v českém jazyce. Atlas obsahuje mapu 42 zemí ze všech kontinentů. Na každé z nich najdete nejen geografii, ale také spoustu zajímavostí, které k dané zemi náleží. Pokud otevřete třeba Velkou Británii, dozvíte se, jaké sporty se zde hrají, jaká jídla tu mají nejradši nebo co tu žije za zvířata.  Nechybí ani Česko se zmínkou o smaženém sýru, divočácích v lesích, Rumcajsi nebo Krtečkovi.

Autor: Aleksandra a Daniel Mizielińští

Vydává: Host, 2016, 110 stran

Zlata kniha komiksu •  archiv vydavatelů

Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana 2

Znáte Příběhy psané střelným prachem? Jde o komiksy, které vycházely před lety v ábíčku a vyprávěly o tom, jak vznikaly a používaly se různé zbraně. Přenesly vás na Divoký západ, do třicetileté války nebo třeba na palubu pirátské lodi v karibských mořích. Komiksy obsahují dobrodružné příběhy, ale také názorně vysvětlují mechanismus a práci s pistolemi, puškami a kanony své doby. Ti, kdo už je znají, zde najdou navíc šest povídek napsaných podle komiksů.

Autor: Vlastislav Toman

Vydává: XYZ, 2016, 248 stran

 

Nejlepší knížky od Star Wars: Rogue One až po mangu

Nejlepší knížky od Star Wars: Rogue One až po mangu

Nejlepší knihy roku 2016

Nejlepší knihy roku 2016

Bez Harryho Pottera! Budou vycházet nové příběhy z Bradavic

Bez Harryho Pottera! Budou vycházet nové příběhy z Bradavic

Nejlepší knížky a komiks: Ada, hrůzostrašná slavnost a Časodějové

Nejlepší knížky a komiks: Ada, hrůzostrašná slavnost a Časodějové

 

Články odjinud