Star Wars: Knížky v české galaxii

Star Wars: Knížky v české galaxii
Sdílej
 
Máte rádi Star Wars a vždy jste chtěli vědět víc o tom, jak Luke Skywalker ovládl svou sílu, kdo stál za výstavbou Hvězdy smrti, nebo jak vlastně vznikla povstalecká Aliance? Na všechny informace není ve filmech čas, ale existuje řada oficiálních kanonických knih, které všechno zodpoví. A mnoho z nich už vyšlo v češtině!

 

Nový díl ságy Star Wars míří do kin! Zkraťte si čekání na Posledního s Jediů s ábíčkem a oslavte s námi další Star Wars týden. Od pondělí do pátku budeme uveřejňovat nové články o nejoblíbenějších hrdinech a příbězích, ve kterých najdete všechno, co musíte vědět, než uvidíte další Hvězdné války


Pátrání po oficiálních detailech ze světa předaleké galaxie není jednoduché. V dubnu 2014 vznikl nový kánon, tedy oficiální historie světa Hvězdných válek, který nahradil ten předchozí. Součástí nového je nevelké množství knih a komiksů, předchozí a ostatní díla z fandomu patří pod značku Legendy a jsou považována za neoficiální rozšíření.

Kam tedy sáhnout, když chcete přečíst detailní příběhy a získat ucelenější pohled na vzdálenou galaxii? I když je většina kanonických knih jen anglicky, vyhledali jsme pro vás ty, které si můžete vychutnat v češtině.

Star Wars: Učeň temnoty

Star Wars: Učeň temnoty •  Egmont

Kniha sleduje osud nájemné lovkyně Asajj Ventress, bývalé učenky Sithského lorda Dookua. Mezi fanoušky si vysloužila rozporuplné ohlasy hlavně pro svou návaznost na animovaný seriál Klonové války. Je však důležitým titulem, který čtenářům nabízí pohled do dob, kdy válka mezi temnou stranou a Republikou nabývá na síle a Radě rytířů Jedi nezbude nic jiného, než se zaměřit na samotné vedení temné strany, hraběte Dookua. Plán na jeho zničení nemá realizovat nikdo jiný, než Asajj po boku s mistrem Jedi Quinlanem. Učeň Temnoty vás vtáhne do atmosféry Klonových válek a je rozhodně úctyhodným závěrem stejnojmenného seriálu, který bez problému zhltnete jedním dechem.

Star Wars: Tarkin

Star Wars: Tarkin •  Egmont

Velkomoff Wilhuff Tarkin je mužen, který velel výstavbě první Hvězdy smrti, strašlivé zbraně schopné ničit celé planety. Spolupracoval s Darth Vaderem na potlačování povstání až do chvíle dokončení celé nemilosrdné zbraně. Úzká kniha vysvětluje, kdo vlastně Tarkin byl, ale nejen to. Na zoubek se dívá i císaři Impéria Palpatinovi nebo Sithskému hraběti Dookuovi. Navíc nám odhaluje detaily spolupráce mezi Tarkinem a Darth Vaderem, které prohloubily jejich vzájemnou úctu. Pokud vás zajímá příběh jednoho z výjimečných padouchů, nemusíte se bát zklamání, Tarkin si rozhodně pozornost fanoušků Hvězdných válek zaslouží.

Star Wars: Nový úsvit

Star Wars: Nový úsvit •  Egmont

Při čtení této knihy nezáleží na tom, zda jste ostříleným znalcem, nebo úplným nováčkem ve světě Hvězdných válek. Představuje totiž zcela nové postavy a ty velmi známé zmiňuje pouze okrajově, pokud vůbec. Není tu ale důvod pro obavy, že si některou z postav zamilujete a znovu ji už nikde neuvidíte – Nový úsvit je jakýmsi prequelem seriálu Star Wars Povstalci, který osudy hrdinů dále rozvíjí.

"Generál Syndulla" je Hera Syndulla, nejlepší pilotka v galaxii ze seriálu Star Wars Povstalci •  Disney/Lucasfilm

Kniha, která byla první z nových, plně kanonických knih, nás přenese do období počátků povstalecké Aliance. Seznámí nás především s Kananem Jarrusem a jeho cestou k boji proti Impériu a hrabětem Denetriem Vidianem, který pro císaře spravuje státní podniky. Je tak pro svět Hvězdných válek novým druhem padoucha – není bojovník, ale manažer. Vedle hlavních postav se také seznámíme s celou hrstkou dalších, které nás provedou zrodem legendárního povstání.

Nový úsvit je knihou vhodnou spíše pro dospělé čtenáře. V průběhu děje se doví spoustu nových detailů a ve výsledku se čtení promění ve vážný zážitek plný podmětů k zamyšlení. Nezní vám to jako Hvězdné války? Nebojte, Nový úsvit pouze ukazuje, že předaleká galaxie má ještě veliký potenciál.

Star Wars: Rogue One

Star Wars: Rogue One •  Egmont

Románový přepis filmu Star Wars: Rogue One vhodí čtenáře do depresivního prostředí mezi povstalce proti Impériu, jejichž jedinou nadějí je zničit hrozivou zbraň hromadného ničení, Hvězdu smrti, před jejím dokončením. Děj nabízí do detailů vybarvené postavy, místa i události a navíc navrch pár zajímavostí, které bychom čekali spíše v některé z fandomových encyklopedií. Chcete například vědět, jak mohlo Galenu Ersovi projít vybudování oné legendární slabiny Hvězdy smrti? Tak například to vám kniha naservíruje vyvedené do detailů, stejně jako podobné zajímavosti, na které se ve filmu nedostalo. Pokud chcete opravdu prožít příběh Rogue One, je pro vás tahle kniha nutností číslo jedna, u které vám nehrozí, že se při čtení budete byť jen chvíli nudit.

Star Wars: Dědic rytířů Jedi

Star Wars: Dědic rytířů Jedi •  Egmont

Příběh knihy se odehrává mezi epizodami Nová naděje a Impérium vrací úder. Hlavním hrdinou se stává Luke Skywalker a jeho cesta k ovládnutí Síly. Dědic rytířů Jedi také představuje některé nové postavy, především mladou Nakari Kelen, šikovnou ostřelovačku a dceru bohatého podnikatele. Podle patrného jiskření mezi oběma postavami by se jeden mohl obávat, že kniha bude zaměřená na romantiku, ale stejně jako v ostatních dílech ze světa Hvězdných válek, ani tady tomu tak není. Náš slavný hrdina se místo procházení s dámami vydává na nebezpečnou záchranou misi a i milovníci akce si tak přijdou na své. Oživením vcelku jednoduchého děje je pak nečekaný humor, díky kterému je přečíst tento kanonický kousek bez úsměvu zcela nemožná věc. Pokud tedy chcete blíže poznat jednu z ikonických tváří Hvězdných válek, nemusíte váhat a jako bonus se pobavíte.

Star Wars: Nová naděje, Impérium vrací úder, Návrat Jediho •  C Press

Star Wars:

Nová naděje, Impérium vrací úder, Návrat Jediho

Románové verze původních filmů vychází ze scénářů, takže jejich příběh určitě dobře znáte. Ale i když jste viděli Epizody IV – VI několikrát, pořád se vyplatí pročíst si v klidu, co všechno se v nich stalo. Platí pro ně to samé, co pro knížku podle filmu Rogue One: dozvíte se z nich obrovské množství detailů, souvislostí a všechno o motivaci známých hrdinů.

Star Wars: Síla se probouzí •  Albatros Media

Star Wars: Síla se probouzí

Než vyrazíme na Posledního z Jediů, spousta z nás si znovu pustí film Star Wars: Síla se probouzí. Ale co takhle si přečíst románovou verzi? V angličtině vyšel i komiks, ale ten je jenom otrockým (a celkem zhuštěným) přepisem toho, co se dělo před kamerou. V knížce najdete vystřižené scény, které byly rozepsané ve scénáři, ale do filmu se nakonec nedostaly.

Přečtěte si také:

10 nejdůležitějších věcí, které musíte vědět o Star Wars, když nečtete

10 nejdůležitějších věcí, které musíte vědět o Star Wars, když nečtete

Star Wars versus Battlefront II: Hra doplňuje mezery mezi filmy

Star Wars versus Battlefront II: Hra doplňuje mezery mezi filmy

Budoucnost Star Wars: Hvězdné války pokračují

Budoucnost Star Wars: Hvězdné války pokračují

STAR WARS TÝDEN: Podivuhodná místa #15: Ostrov Skellig Michael

STAR WARS TÝDEN: Podivuhodná místa #15: Ostrov Skellig Michael

 

Články odjinud