10 nejdůležitějších věcí, které musíte vědět o Star Wars, když nečtete

10 nejdůležitějších věcí, které musíte vědět o Star Wars, když nečtete
Sdílej
 
Vesmír je nekonečný a vesmír ságy Star Wars taky. Hvězdné války se odehrávají ve filmech, ale i v hrách, knížkách, komiksech a různých speciálních projektech (virtuální realita)! Čtete? Tady najdete 10 nejdůležitějších věcí, které musíte vědět o Star Wars, když ne.

 

Nový díl ságy Star Wars míří do kin! Zkraťte si čekání na Posledního s Jediů s ábíčkem a oslavte s námi další Star Wars týden. Od pondělí do pátku budeme uveřejňovat nové články o nejoblíbenějších hrdinech a příbězích, ve kterých najdete všechno, co musíte vědět, než uvidíte další Hvězdné války


V češtině už vyšlo několik knížek, které rozšiřují ságu Star Wars. Pravidelně také vychází Star Wars magazín s aktuálními komiksovými příběhy. Ale hodně knížek a komiksů zůstává dostupných jenom v angličtině. Všechny příběhy jsou spolu více nebo méně propojené. Protože nad nimi drží ochrannou ruku elitní tým rytířů Jedi z Lucasfilmu, nesrovnalosti už neexistují. A tak se dvojnásob vyplatí sledovat, co se stalo. Co musíte vědět, než vyrazíte na nejnovější film Star Wars: Poslední z Jediů?

1/ Svatba Hana Sola a princezny Leii

Po zničení druhé Hvězdy smrti nad měsícem Endor (jak jsme to viděli ve filmu Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediho) se povstalecký generál Han Solo oženil s princeznou Leiou.

knihy Aftermath: Life Debt, Aftermath: Empire’s End

Princezna Leia a Iden Versio ve hře Star Wars: Battlefront II •  EA Star Wars

2/ Hvězdné války pokračují

Zničení druhé Hvězdy smrti a svržení císaře nebyl konec hvězdných válek mezi Povstalci a Impériem. Po Císařově smrti se dala do pohybu operace "Cinder" ("Oharek"). Imperiální armáda dostala za úkol zaútočit na předem vybrané cíle včetně planety Naboo (z filmů Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba, Epizoda II – Klony útočí a Epizoda III – Pomsta Sithů). Po zdevastování planety Vardos členové speciální elitní imperiální jednotky Inferno Squad - Iden Versio a Del Meeko zběhli od Impéria, přidali se k Povstalcům, pomohli princezně Leie zachránit planetu Naboo a zastavit operaci Cinder.

hra Star Wars: Battlefront II

komiks Star Wars: Shattered Empire

Star Wars versus Battlefront II: Hra doplňuje mezery mezi filmy

Star Wars versus Battlefront II: Hra doplňuje mezery mezi filmy

3/ Luke Skywalker: Dobyvatel ztracené „archy“

Když obstál v souboji s Darthem Vaderem a podařilo se mu přispět ke svržení Císaře (jak jsme to viděli ve filmu Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho), Luke Skywalker vyrazil do různých koutů galaxie. Pátral po tajemných artefaktech, které jsou nějakým způsobem spojeny s mystickou Sílou a které byly pro Císaře tak důležité, že je nechal pečlivě ukrýt a střežit (a zřejmě taky zkoumat). Na planetě Pillio se Lukeovi podařilo získat Císařův kompas. Je možné, že právě díky němu se dozvěděl, kde leží planeta Ahch-To z filmu Síla se probouzí.

hra Star Wars: Battlefront II

Luke Skywalker v komiksu Star Wars: Shattered Empire •  Marvel

O něco později Luke vyrazil také na planetu Vetine, kde vybojoval poslední zbytky Velkého stromu kdysi usazeného v srdci chrámu rytířů Jedi na Coruscantu. Pomohla mu pilotka Shara Bey, které Luke svěřil jeden ze dvou výhonků. Shara ho zasadila na měsíci Yavin IV (poblíž staré povstalecké základny z filmu Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje)… a porodila tam syna jménem Poe.

komiks Star Wars: Aftermath    

4/ Chewbacca je doma

Planetu Kashyyyk, odkud pochází Chewbacca, okupovalo Impérium. Han Solo a Chewbacca dali dohromady malou armádu pašeráků a díky pomoci povstaleckých agentů i flotily Nové republiky (založené Povstalci) se jim podařilo planetu Kashyyyk osvobodit. Chewbacca oplatil Hanu Solovi záchranu života, a protože tím splatil dávný dluh, rozhodl se usadit se svou rodinou.

knížka Aftermath: Life Debt

Video se připravuje ...

Star Wars Battlefront: Bitva o planetu Jakku • Zdroj: EA Star Wars

5/ Konec Impéria

Pět let po zničení druhé Hvězdy smrti a svržení Císaře se zbytky imperiálních armád shromáždily u pouštní planety Jakku. Tam se s nimi střetla flotila Nové republiky. Protože Impérium už předtím utrpělo výrazné ztráty v různých koutech galaxie, Nová republika měla obrovskou přesilu. Impérium prohrálo a na povrchu planety Jakku zůstalo mnoho zničených lodí. Místu se začalo říkat Hřbitov hvězdných lodí (viděli jsme ho ve filmu Síla se probouzí).

hry Battlefront, Battlefront II

knížky Lost Stars, Aftermath: Empire’s End

Impérium oslovilo Novou republiku s žádostí o vyjednávání, které nakonec vedlo k zastavení bojů a dohodě o míru. Výměnou za to, že se Impérium vzdalo několika klíčových planet, byly pevně stanoveny hranice imperiálních území. Hvězdné války mezi Povstalci/Novou republikou a Impériem skončily.

knížky Aftermath: Empire’s End, Lost Stars

Rae Sloane po boku Dartha Vadera •  Marvel

6/ Vznik Prvního řádu

Zdecimované zbytky imperiálních sil, které vedla admirál Rae Sloane, dál pokračovaly v bojích proti armádě Nové republiky na planetě Jakku. Pak ustoupily a ukryly se v neznámých koutech galaxie. Rae Sloane pomohla z toho, co zbylo po Impériu, tajně vybudovat První řád.

knížka Aftermath: Empire’s End

7/ Vnuk Dartha Vadera

Ben Solo, syn Hana Sola a generál Leii Organy se narodil na planetě Chandrila. Během jeho dospívání se Leia začala obávat, že Ben podlehne Temné straně Síly. Proto ho poslala za strýcem Lukem Skywalkerem, který učil novou generaci rytířů Jedi. Ben zradil strýce, zničil nový řád rytířů Jedi a přidal se na stranu Prvního řádu. Jeho vzorem se stal Darth Vader a přijal jméno Kylo Ren. Zdrcený Luke Skywalker odešel do exilu pátrat po místě, kde stojí první Chrám rytířů Jedi.

knížka Aftermath: Empire’s End,

knížky Bloodline, Star Wars: Síla se probouzí

Star Wars: Knížky v české galaxii

Star Wars: Knížky v české galaxii

8/ Vznik odboje

Po skončení Hvězdných válek se generál Leia rozhodla kandidovat ve volbách do nejvyššího vedení Nové republiky. Ale její šance zmařilo šokující odhalení, že je dcerou Dartha Vadera. Leia odstoupila z voleb, rezignovala na místo v galaktickém senátu a založila para-vojenskou organizaci Odboj. Leia, veterán hvězdných válek admirál Ackbar a mnozí další se rozhodli aktivně bojovat proti agresivnímu Prvnímu řádu a hrozbě zrodu nového Impéria.

knížka Bloodline  

Leia na titulní straně knížky Bloodline •  Del Rey

9/ Přilétá Poe Dameron!

Po střetech s jednotkami Prvního řádu se pilot a velitel Poe Dameron rozhodl odejít ze služby ve flotile Nové republiky a místo toho se přidal k Odboji.

knížka Star Wars: Před probuzením

Generál Leia Organa poslala Poea hledat mapu k místu, kde se ztratil její bratr Luke Skywalker. Poe kvůli tomu sestavil vlastní tým špičkových pilotů zvaný Černá letka.

komiks Star Wars: Poe Dameron

Poe Dameron na obálce prvního čísla vlastní komiksové řady •  Marvel

10/ Kapitánka Phasma vrací úder

Generál Prvního řádu, Brendol Hux ztroskotal na zaostalé planetě Parnasoss, kde narazil na bojovnici kmene Scyre jménem Phasma. S její pomocí se dostal z planety. Phasma se k němu připojila a stala se velící důstojnicí Prvního řádu.

knížka Phasma

Když bojovníci Odboje zaútočili na základnu Prvního řádu, Han Solo a Chewbacca shodili kapitánku Phasmu do drtiče odpadu. Plasmě se podařilo uniknout, najít důstojníka Prvního řádu, popravit ho a tím utajit vlastní vinu na zničení základny. Pak se vrátila zpátky k Prvnímu řádu.

komiks Captain Phasma

Jak pokračovaly Hvězdné války mezi Odbojem a Prvním řádem uvidíme ve filmu Star Wars: Poslední z Jediů, který je v kinech od 14. 12.


Star Wars a Avengers: Nové seriály se starými herci

Star Wars a Avengers: Nové seriály se starými herci

Budoucnost Star Wars: Hvězdné války pokračují

Budoucnost Star Wars: Hvězdné války pokračují

STAR WARS TÝDEN: Podivuhodná místa #15: Ostrov Skellig Michael

STAR WARS TÝDEN: Podivuhodná místa #15: Ostrov Skellig Michael

STAR WARS TÝDEN: Kdo to mluví? Zvířecí hrdinové ze Star Wars

STAR WARS TÝDEN: Kdo to mluví? Zvířecí hrdinové ze Star Wars

STAR WARS TÝDEN: Jango Fett, Darth Revan a princezna Leia v redakci ábíčka!

STAR WARS TÝDEN: Jango Fett, Darth Revan a princezna Leia v redakci ábíčka!

 

Články odjinud