Když drony závodí: Skoro jako ve Star Wars

Když drony závodí: Skoro jako ve Star Wars
Sdílej
 
Fanoušci Star Wars si jistě pamatují závody kluzáků na planetě Tatooine. Byly rychlé, zběsilé a nebezpečné. Spousta z vás by si je jistě ráda zkusila. Závody dronů jsou jim hodně blízko!

 

Že jste o nich ještě neslyšeli? Nepřekvapuje nás to! Závodění dronů je velice mladý sport. O to rychleji se ale rozvíjí! Začalo to přirozeně - majitelé dronů si chtěli zkusit, kdo z nich umí létat nejrychleji a nejobratněji. Tak vzniky první drony, které byly „osekány“ o zbytečnosti, jako stabilizace, zakrytování a podobně. Naopak byly přidány výkonnější komponenty, pro dosažení vyšší rychlosti letu a obratnosti. Tam to ale nekončí! Pro maximální kontrolu se létá s pomocí FPV brýlí, tzn. z pohledu kamery osazené v přední části dronu.

Vybavení závodních dronů

Základem každého závodníka je kvadrokoptéra určená pro závodění. Tělo je většinou z kompozitního materiálu na bázi uhlíku pro dosažení maximální pevnosti při minimální hmotnosti. Dále je to velice podobné, jako u běžných dronů - střídavé elektomotory, vrtulky neboli rotory, baterie, miniaturní kamera, FPV vysílač pro přenos obrazu a LED osvětlení. Dále budete potřebovat FPV brýle s přijímačem a RC soupravu pro ovládání dronu. To celé vychází na zhruba 15 až 30 tisíc korun.

Vrtulový akrobat

Nutno podotknout, že za ty peníze dostanete skutečné žihadlo. Závodní stroje reagují okamžitě a dosahují rychlostí 140 - 160 km/h. Ovládání je velice citlivé a je tedy třeba počítat i s nákupem náhradních dílů, které ovšem nejsou nijak zvlášť drahé. Nejdražší je elektronika a ta je umístěna tak, aby nárazy trpěla co nejméně.

Závodní dron v akci •  archiv

Pravidla musí být

Samotné závodění probíhá na přesně vymezených okruzích a závodištích. Létá se po předem vytyčené trase, ať už venku nebo uvnitř budov. Ano, závodit můžete na louce, ale také v podzemních garážích, na stadionech a na opuštěných nebo rozestavěných stavbách. Trasa je jasně vytyčena pomocí diodových světelných pásku, případně jiným, podobně viditelným způsobem. Před samotným závodem je nutné projít kvalifikací, která slouží především k tomu, aby závodník prokázal, že dovede kvadrokoptéru ovládat natolik, aby s ní neohrozil diváky nebo ostatní závodníky. Závodní kategorie jsou většinou rozděleny dle hmotnosti dronů a ve vzduchu může být současně maximálně 8 strojů. Samozřejmě se často stává, že dochází ke kontaktu jednotlivých strojů mezi sebou nebo nárazům do překážek, které často znamenají konečnou. A když vám to hodně dobře půjde, třeba se dostanete až na Grand Prix, které se naposledy odehrávalo v Dubaji:

Kde začít závodit

Fanoušci a závodníci se scházejí na sociálních sítích, nejvíce asi na Facebooku, například v Drone Racing Bohemia. Narovinu je třeba říci, že se nejedná o levný koníček, což může spoustu zájemců odradit. Na druhou stranu je to sport, který čeká světlá budoucnost, především kvůli divácké atraktivitě a jednoduchým pravidlům.

 

Přečtěte si také:

ABC TV: Nejzajímavější drony CES 2017

ABC TV: Nejzajímavější drony CES 2017

Dron ze zkumavky: Budeme pěstovat bojové letouny?

Dron ze zkumavky: Budeme pěstovat bojové letouny?

ABC TV: České drony v chrámu sv. Mikuláše slouží vědě

ABC TV: České drony v chrámu sv. Mikuláše slouží vědě

Nečekaný vynález Chemputer: 3D tiskárna bude rodit drony?

Nečekaný vynález Chemputer: 3D tiskárna bude rodit drony?

Video se připravuje ...

České drony v chrámu sv. Mikuláše slouží vědě • Zdroj: Pavel Dobrovský

 

Články odjinud