ABC TV: České drony v chrámu sv. Mikuláše slouží vědě

ABC TV: České drony v chrámu sv. Mikuláše slouží vědě
Sdílej
 
Čeští vědci zabodovali s drony, které mohou mapovat nepřístupná místa historických památek nebo jaderných elektráren. České drony z ČVUT FEL jsou jediné na světě. Uspěly díky světově unikátnímu projektu Dronument a vyrazí za památkami do všech koutů světa. My jsme se na ně byli podívat už před časem, když ve službách vědy mapovaly vnitřní prostory pražského chrámu sv. Mikuláše.

Drony jsme viděli na všech možných místech. Ale v kostele? Tak to tu ještě nebylo! Slouží tu zcela světským a vědecky přitažlivým cílům: Vyletí do kupole a kamerou s vysokým rozlišením zaznamenávají malby a sochy.

Řeč je o českých dronech z ČVUT FEL, které zabodovaly díky unikátnímu světovému projektu Dronument. Jako jediné na světě budou mapovat různé historické památky. Zároveň se testují také pro použití v jaderných elektrárnách. Před vypuknutím ruské války na Ukrajině byla dokonce v plánu návštěva nechvalně proslulého Černobylu.

České drony jsou unikátní

Díky práci unikátních českých dronů památkáři z detailních záběrů poznají, zda není zapotřebí opravit výzdobu nebo zabezpečení, případně v jakém stavu se mapovaný objekt nachází (jo, protékající střecha, to je pěkná mrcha!).

A jestli se ptáte, proč si prostě nepostaví lešení, tak odpověď je jednoduchá: Trvá to mnohem déle a je to mnohem komplikovanější, než vyletět si nahoru s dronem. Technologie je tu v přeneseném významu pomocí snesenou shůry.

České drony z ČVUT FEL mapují historické památky •  Petr Neugebauer, FEL ČVUT

V chrámu opatrně!

Za projektem dronů mapujících vnitřní architekturu stojí skupina mladých vědců z Fakulty elektrotechniky na ČVUT. Pakliže patříte k pravidelným čtenářům ábíčka, už jste o nich četli: Třeba v případě sondy, kterou posílají do vesmíru (kliknutím se dostanete na článek v našem archivu).

Projekt droních pozorovatelů je však klíčový pro rozvinutí dalšího výzkumu. Pilot, který má ruce na kniplech ovladače, manipuluje s dronem uvnitř historicky extrémně cenné památky. Proto musí být neuvěřitelně pozorný, citlivý a přesný při ovládání. Stačí nepatrný pohyb a už se vrtule zasekne do barokní malby – a to nikdo nechce (a ani se to nestalo). Proto vědci z ČVUT FEL vyvíjí i drony s umělou inteligencí.

Návštěva u robotů z ČVUT: Pomáhají při zemětřeseních i jeskynním výzkumu

Návštěva u robotů z ČVUT: Pomáhají při zemětřeseních i jeskynním výzkumu

Kameraman a osvětlovač

Chytrý dron by měl být přeborníkem v lokalizaci své polohy v prostoru. To znamená, že by měl neustále vědět, jak daleko je od stěn, podlahy a stropu, a tím ulehčit práci lidskému pilotovi – natolik, že ten si půjde třeba na kafe. Dron by měl být zcela autonomní. Jeho kamera bude snímkovat zeď před sebou.

Zároveň s dronem-kameramanem bude ve vzduchu viset ještě jeden, který z určité vzdálenosti bude přesně – a také samostatně - sledovat pohyby prvního drona. A tomu můžeme říkat třeba osvětlovač! S připevněným reflektorem bude nasvětlovat kameramanovi stěnu tak, aby byly vidět i ty nejmenší detaily. V kostelech, jejichž kupole se často utápí v šeru až tmě, je to zapotřebí.

A využití se najde i na jiných místech. S trochou fantazie můžeme uvažovat třeba o jeskynním systému anebo hlubokých propastech, třeba jako je ta Hranická.

České drony z ČVUT FEL mapují historické památky •  Petr Neugebauer, FEL ČVUT

Podívejte se, jak se slouží vědě!

Ábíčko natočilo video, ve kterém v roce 2016 létal a mapoval chrám sv. Mikuláše dron vybavený GoPro. Ale poslouží i jiná kvalitní kamera s širokým záběrem. Český drog z ČVUT FEL s ní vydržel létat ve vzduchu až patnáct minut.

Ani tak nebyla práce rychlá. Důkladně zdokumentovat šestnáct soch a čtyři fresky v hlavní kupoli sv. Mikuláše trvalo přibližně jednu hodinu a mnoho startů. V jedné z přestávek, kdy se čekalo na dobití baterek, jsme odchytili pilota Tomáše a o celé akci si s ním popovídali. Takže se na to podívejte – nebudete litovat.

Zachrání nás drony před suchem? Více tady

 Jak orlové chytají drony?

Jak orlové chytají drony?

Robot iCub z ČVUT: Je velký jako čtyřleté dítě a slouží k výzkumu

Robot iCub z ČVUT: Je velký jako čtyřleté dítě a slouží k výzkumu

Robot SK8O z ČVUT: Na dvou kolech balancuje jako profík

Robot SK8O z ČVUT: Na dvou kolech balancuje jako profík