Robot SK8O z ČVUT: Na dvou kolech balancuje jako profík

Robot SK8O z ČVUT: Na dvou kolech balancuje jako profík
Sdílej
 
Je inspirovaný supermoderními roboty z Ameriky, postavit si ho však může každý zkušený modelář. A to za zlomek ceny. SK8O je dílem tří studentů Českého vysokého učení technického v Praze (FEL ČVUT). Zrodil se z běžně dostupných součástek.

Roboty, kteří hrdě nesou zkratky C-3PO, R2-D2 či BB-8, znají všichni, kdo někdy viděli film či hráli videohru ze světa Star Wars. Slyšeli jste ale už o SK8O? Tenhle robot nepomáhá povstalcům ze vzdálené galaxie přemoci síly Impéria, to ale rozhodně neznamená, že by nebyl zajímavý.

SK8O postavili tři talentovaní studenti Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze (FEL ČVUT) za přibližně čtvrt roku s využitím běžně dostupných součástek. Možná právě ve chvíli, kdy čtete tento článek, se robot učí skákat do schodů či přes švihadlo.

Prkna do škol: Severské země učí ve školách skateboarding

Prkna do škol: Severské země učí ve školách skateboarding

Robot jako na skateboardu

SK8O (čti skejto) samotným názvem upozorňuje na svou největší odlišnost oproti většině tradičních robotů. Umí totiž tzv. dynamický pohyb, který spočívá v tom, že dokáže dle potřeby efektivně ohýbat a natahovat nohy, překonávat překážky, poskakovat na místě či vyrovnat šťouchnutí od poblíž stojícího člověka či objektu.

Pro lidi zní tyto schopnosti zcela přirozeně, roboti se je ale teprve postupně učí. A tak svou občasnou nemotorností trochu připomínají člověka, který právě poprvé stojí na skateboardu a všechny své síly napíná k tomu, aby si neodřel kolena.

SK8O se bude učit na ČVUT

Skejto je mimo jiné inspirován dvounohými roboty typu Handle od americké společnosti Boston Dynamics. Ti umí manipulovat s objekty, třeba s krabicemi ve skladu, a do budoucna by mohli ve velkých halách nahradit živé skladníky.

Jenže zatímco Handle měří přes 2 metry, zhruba půlmetrový SK8O je o poznání drobnější. A tak spíše než do průmyslových prostor zamíří do učeben ČVUT, kde se bude v dalších semestrech učit další věci. Studenti tím získají unikátní možnost pracovat na opravdovém robotu, softwarový „mozek“ robota SK8O se na oplátku naučí nové užitečné pohyby a triky.

Robot SK8O (Skejto) umí stát v dokonalé rovnováze a nespotřebovávat žádnou energii •  FEL ČVUT

Open-source pro všechny modeláře

Po technické stránce je robot v současnosti v podstatě hotový. Postavit se ho podařilo s pomocí běžně dostupných součástek, které nabízejí obchody s elektrotechnikou a modelářskými potřebami.

Velká část těla robota je vytištěná na 3D tiskárně. Autoři mají v plánu celý stavební proces pečlivě zpětně zdokumentovat a zveřejnit kompletní výrobní plány jako tzv. open-source, tedy zdarma pro všechny.

A tak zatímco roboti od Boston Dynamics stojí miliony korun, Skejta si bude moci postavit každý modelář za přibližně 50 000 Kč.

eForce a umělá inteligence: Samořiditelná studentská formule z ČVUT

eForce a umělá inteligence: Samořiditelná studentská formule z ČVUT

Kolega do nepohody

A jaká je robotova vzdálená budoucnost, až opustí učebny vysoké školy? „Pokud jej vybavíte potřebnými doplňky, mohl by sloužit k doručování menších zásilek, k bezpečnostním kontrolám v budovách, jako robotický prezentér na konferencích nebo třeba jako číšník či asistent v kanceláři. Necháme se překvapit,“ vysvětluje spoluautor robota Martin Gurtner z FEL ČVUT.

První podobný pokus už má SK8O za sebou, rozvážel totiž vánoční dárky pod stromečkem. Aktuálně umí rychlostí 4 km/h doprovázet svého lidského společníka na jedno nabití více než hodinu.

Dvoumetrového robota Handle připravuje Boston Dynamics pro průmyslové užití •  Boston Dynamics

Robotické divadlo

Výročí 100 let od uvedení dramatu R.U.R. Karla Čapka inspiruje nejen české výzkumníky a technologické specialisty, ale také umělce. Švandovo divadlo v Praze uvedlo on-line světovou premiéru hry AI: Když robot píše hru.

Jak název napovídá, jde o unikátní divadelní představení, jehož scénář kompletně napsala umělá inteligence. Hrají jej ale skuteční herci z masa a kostí. Každé takové představení je zakončeno debatou s divadelníky i technickými odborníky. Ta má nabádat k přemýšlení o tom, jaké jsou hranice mezi lidmi a roboty.

Návštěva u robotů z ČVUT: Pomáhají při zemětřeseních i jeskynním výzkumu

Návštěva u robotů z ČVUT: Pomáhají při zemětřeseních i jeskynním výzkumu

Robot iCub z ČVUT: Je velký jako čtyřleté dítě a slouží k výzkumu

Robot iCub z ČVUT: Je velký jako čtyřleté dítě a slouží k výzkumu

Hydronaut Project: Česká vesmírná loď pod hladinou

Hydronaut Project: Česká vesmírná loď pod hladinou

 

Články odjinud