Jak tisknout na 3D tiskárně: Úvod do 3D modelování

Jak tisknout na 3D tiskárně: Úvod do 3D modelování
Sdílej
 
Základy 3D tisku jsme probrali v minulých dílech našeho seriálu. Jak ale vyrobit samotné 3D modely? Návod najdete tady!

Dříve nebo později přijde chvíle, kdy budete potřebovat něco, co se nikde stáhnout nedá. Až když budete umět sami aspoň trochu modelovat, můžete potenciál 3D tisku využít naplno – je to stejný rozdíl jako řídit auto, nebo jen sedět na zadním sedadle a čekat kdo vás sveze.

Geometrie je základ

Obecně se programy na 3D modelování dají rozdělit do dvou kategorií, CAD
a přímé modelování. CAD bychom mohli přirovnat k lepení vystřihovánky, přímé modelování zase k tvarování z plastelíny – záleží na tom, co vás láká víc a co se chystáte vyrábět.

Video se připravuje ...

Cyberpunkem 2077 žije i Prusa. Tým vytvořil stylizovanou verzi tiskárny Prusa i3

V CADu snáze vytvoříte třeba model auta nebo nějaké budovy. Z matematiky a geometrie vám stačí úplné základy. CAD programy jsou vhodnější pro přesně tvarované mecha-nické součástky nebo modely techniky. Nejoblíbenější volně dostupný CAD program je Fusion 360 od firmy Autodesk.

Virtuální sochařina

V programech orientovaných na přímé modelování se obvykle vytvářejí spíš volné „organické“ tvary. Podkategorie volného modelování zaměřená na tvorbu figurek se nazývá sculpting (z angličtiny „sochání“). Používají se při něm virtuální obdoby skutečných sochařských nástrojů, tedy různé nože, špachtle a háčky, kterými lze vytvořit realistický povrch, například vrásky, srst, kůru stromu apod. Nejznámějším zástupcem této kategorie je open source program Blender.

Mistr Blenderu: Nový seriál ABC

Mistr Blenderu: Nový seriál ABC

3D modelování pro všechny

Není to tak dávno, co byly modelovací programy určené hlavně pro architekty
a profi konstruktéry, tím pádem byly slo- žité a velmi drahé. Bezplatné alternativy měly buď hodně osekané funkce, nebo nebyly doladěné. Dobrá zpráva je, že dnes už to neplatí a oba výše zmíněné programy toho umí opravdu hodně a zároveň jsou docela srozumitelné a uživatelsky příjemné. Můžete začít s úplně jednoduchými projekty nebo jen úpravami (remixy) existujících modelů.

3D modelování není jediný způsob, jakým můžete vytvořit nějaký tisknutelný model – můžete si také naskenovat objekt z reálného světa! •  Prusa Research

Pro začátečníky

My jsme si pro vás každopádně připravili ještě jednu alternativu, a to program Tinkercad. V podstatě se jedná o velmi zjednodušený CAD program, který připomíná dětskou stavebnici z kostek – z jednoduchých geometrických těles (krychle, koule, jehlany apod.) v něm postupně skládáte složitější modely. Už příště si ukážeme víc!


Tiskařský tip:

3D modelování není jediný způsob, jakým můžete vytvořit nějaký tisknutelný model – můžete si také naskenovat objekt z reálného světa! Můžete to udělat pomocí obyčejného mobilu. Jednoduše nafotíte daný objekt z co nejvíce stran, fotky vložíte do programu (my používáme Meshroom, který je k dispozici zdarma) a 3D model je na světě. Této technice se říká fotogrammetrie, více se o ní můžete dočíst na blogu PrusaPrinters.

Více tipů, jak pracovat s 3D tiskárnou:

3D tiskárna, Slicer, nastavení a lepší kvalita

3D tiskárna, Slicer, nastavení a lepší kvalita

Filamenty: Krmivo pro 3D tiskárnu

Filamenty: Krmivo pro 3D tiskárnu

FFF tiskárna: Základy 3D tisku

FFF tiskárna: Základy 3D tisku