Filamenty: Krmivo pro 3D tiskárnu

Filamenty: Krmivo pro 3D tiskárnu
Sdílej
 
Pod podivným slovem filamenty se skrývají tiskové struny, tedy materiál, kterým se „krmí“ 3D tiskárny technologie FFF/FDM. Jaké filamenty se používají?

Všechny filamenty pro 3D tiskárny technologie FFF/FDM se vyrábějí z termoplastu, to znamená z hmoty, která se dá opakovaně roztavit a nechat zase ztuhnout. Výchozí surovina jsou plastové granule. Ty se na speciální lince smíchají, roztaví a z horké směsi se vytáhne vlákno, které se rychle chladí a rovnou navíjí na cívky.

Granule ani čerstvé cívky nesmí navlhnout, vyrobené vlákno musí mít rovnoměrný průměr i návin na cívce. Odchylky můžou vést k různým potížím při tisku nebo k chybám na výtiscích.

Video se připravuje ...

Barevný 3D tisk • Zdroj: Živě.cz

Není filament jako filament

Existují i filamenty poloprůsvitné nebo úplně čiré, se třpytkami nebo měňavým (opaleskujícím) povrchem, světélkující ve tmě apod. Přidávají se různé příměsi, například uhlíková vlákna nebo kovový či dřevěný prášek, který způsobí, že povrch výtisků pak připomíná daný materiál.

Pokročilé materiály vynikají houževnatostí, teplotní nebo chemickou odolností. Jiný materiál (HIPS) se naopak dá rozpustit v obyčejné vodě. Za zmínku stojí například materiál TPE/TPU („Flex“), ten je pružný jako guma a dají se z něj tisknout třeba razítka, pneumatiky funkčních modelů aut nebo pouzdra na telefon.

Barevnost filamentů vám může ušetřit barvení výtisku •  Prusa Research

PLA: Filament rostlinného původu

Zdaleka nejčastěji používaný materiál je polymer kyseliny mléčné (PLA), ten se vyrábí ze škrobu získávaného například ze sóji, kukuřice, řepy nebo cukrové třtiny. Tento původ se prozradí, když ho zapálíte: Nasládle voní jako jídlo. Nezkoušejte ho ale sníst! :)

PLA je levné, jednoduše se tiskne a dokáže na poměry FFF technologie vykreslit perfektní detaily. Je tvrdé, ale zároveň křehké a nevydrží moc vysoké teploty (měkne už při 60 °C, výtisky tedy nemůžete nechat například v létě v autě).

Výroba filamentu v továrně Prusa Research •  Prusa Research

Výroba filamentu v továrně Prusa Research •  Prusa Research

PETG: Vylepšené PET

Druhý nejpoužívanější materiál je PETG. Je to v podstatě staré známé PET, ze kterého se vyrábějí plastové lahve, ale s příměsí glykolu, který zlepšuje vlastnosti pro účely 3D tisku. Z PETG se tiskne o trochu hůře než z PLA, ale vyvažuje to větší pružností a tepelnou odolností. Hodí se proto na funkční výtisky – já z něj vyrábím například součástky našich tiskáren Prusa.


Tiskařský tip: 3D tisk pro zvířata

V databázi PrusaPrinters.org najdete spoustu různých domečků, krmítek a budek, ať už pro domácí mazlíčky, nebo pro volně žijící ptáky. Když zadáte „cool prints for animals“, rovnou najdete v sekci Kolekce malou, ale pestrou sbírku vhodných modelů, kterou připravil náš kolega.

3D tiskárnu domů a do každé rodiny!

3D tiskárnu domů a do každé rodiny!

FFF tiskárna: Základy 3D tisku

FFF tiskárna: Základy 3D tisku

NASA vytiskla futuristický kov. Vydrží žár a může létat do vesmíru

NASA vytiskla futuristický kov. Vydrží žár a může létat do vesmíru

Jak tisknout na 3D tiskárně: Úvod do 3D modelování

Jak tisknout na 3D tiskárně: Úvod do 3D modelování