3D tiskárna Průša MK4: 3D tisk na jedno kliknutí

3D tiskárna Průša MK4: 3D tisk na jedno kliknutí
Sdílej
 
Český podnikatel Josef Průša přichází s nástupcem oblíbené 3D tiskárny MK3S+. Rozhodli jsme se vyzkoušet, jak se novinka Prusa Original MK4 povedla! V recenzi ábíčka se dozvíte třeba to, že taková 3D tiskárna je univerzální pomocník.

Před pár dny do ábíčka dorazila krabice s nápisem Original Prusa MK4, ve které jsme našli nejnovější 3D tiskárnu od firmy Prusa Research. Tiskárna to k nám neměla daleko, Prusa sídlí jen kousek od redakce ábíčka v pražských Holešovicích.

A překvapila nás hned na začátku. Stačí ji jen vybalit, zapojit do zásuvky a zapnout – o zbytek se postará sama. Vše si nastaví automaticky. Dokonce i tu ošemetnou první vrstvu, kterou bylo vždy potřeba ladit ručně. Během pár minut byla 3D tiskárna MK4 připravena k tisku a od té chvíle se nezastavila.

3D tiskárna jako univerzální pomocník

Co všechno jsme tiskli? Všechno! Kutil s 3D tiskárnou totiž začne přemýšlet o světě kolem sebe úplně jinak: „Tady by se hodil háček! A sem bych mohl vytisknout držák! Hmm, možná by se mi hodil stojan na sluchátka! A ty, nechceš ty taky něco vytisknout?“

3D tiskárna vám zkrátka během pár hodin vyrobí celou řadu užitečných i zábavných modelů. Original Prusa MK4 si hravě poradí i s odolnými materiály. Nemusíte se proto omezovat jenom na figurky a dekorativní předměty. Snadno si vyrobíte třeba ochranný rám na dron, ptačí budku nebo třeba pružné pneumatiky pro modely automobilů. Ani součásti pro kostýmy (cosplay) nejsou problém.

Chytrá hlava

Na začátku tisku si musí 3D tiskárna změřit vzdálenost mezi tiskovou hlavou a podložkou. To proto, aby první vrstva dobře držela a výtisk se neodlepil. U většiny 3D tiskáren musíte vzdálenost ladit ručně. To je často složité a zdlouhavé. MK4 to ale zvládne sama. Tisková hlava totiž obsahuje snímač zatížení. Na začátku tisku si pomocí trysky oťuká podložku a přesně změří potřebné vzdálenosti. Podle nich se pak orientuje, když pokládá první vrstvu.

Oranžová a černá jsou poznávací barvy Průšových 3D tiskáren •  Petr Novák, Prusa Research A.S.

Postavte si tiskárnu

3D tiskárna Original Prusa MK4 je vhodná i pro úplné začátečníky. Všechno si zkrátka pohlídá a nastaví, až je to možná trošku nuda. Také je možné si MK4 pořídit jako stavebnici. Domů vám dorazí krabice plná šroubků, plastových dílů, motorů a dalších součástek. Podle obrázkového návodu si pak celou tiskárnu postavíte sami. Stavebnice MK4 stojí 20 tisíc korun a je o sedm tisíc levnější než sestavená verze.

Vyšší rychlost

Na internetu najdete spoustu videí, kde kutilové pořádají závody v rychlosti 3D tisku. Tiskárny od Josefa Průši do téhle kategorie ale nepatří. Soustředí se spíš na spolehlivost a jednoduchou údržbu.

To ale neznamená, že MK4 neumí šlápnout do pedálů! Díky nedávné aktualizaci je rychlost tisku více než dvojnásobná oproti starším modelům. Stojánek na karty pro deskovku Gloomhaven byste na starší MK3S+ tiskli přes dvanáct hodin. Co na to MK4? Za čtyři hodiny máte hotovo – a ve stejné kvalitě.

Co jsme vytiskli? •  Petr Novák, Prusa Research A.S.

Na tuhle vytištěnou kytaru se dá hrát! •  Petr Novák, Prusa Research A.S.

MK4 sice není nejrychlejší 3D tiskárna na trhu, ale získala si nás tím, jak jednoduše vytiskne prakticky cokoliv. Stačí se naučit přípravu modelů pro tisk (ábíčkovský návod přímo od Josefa Průšy najdete tady). S tím vám pomohou česky psané návody a kurzy přímo od výrobce. Pak už jen nahrajete soubor do tiskárny a stisknete tlačítko.

Kytara z 3D tiskárny:

Ze stránek Printables.com si můžete stáhnout řadu hotových modelů. Ty se pohybují od těch nejjednodušších, jako je třeba obyčejná píšťalka, až po úplně bláznivé projekty. Co takhle zkusit vytisknout funkční elektrickou kytaru? Na tiskovou plochu o rozměrech 25 × 21 × 22 centimetrů se celá v kuse nevejde, ale to nevadí. Stačí ji vytisknout po částech a pak sestavit. Struny a elektroniku si ale samozřejmě musíte koupit v obchodě.

3D tiskárnu domů a do každé rodiny!

3D tiskárnu domů a do každé rodiny!

Prusa Research: Království prostorového tisku

Prusa Research: Království prostorového tisku

Vyzkoušeli jsme 3D tiskárnu Průša Mini+: 3D tisk snadno & rychle

Vyzkoušeli jsme 3D tiskárnu Průša Mini+: 3D tisk snadno & rychle

Autor

Petr Novák

 

Články odjinud