Slicer: Příprava modelu pro tisk

Slicer: Příprava modelu pro tisk
Sdílej
 
Dobrý tiskař rozumí svému řemeslu. To znamená, že musí pochopit i kroky, které předcházejí samotnému tisku - vědět, co je to slicer a jak připravit model pro tisk.

K tomu, abychom mohli vytisknout model, vždy nejdřív potřebujeme soubor s 3D předlohou v podporovaném formátu (nejčastěji se používá souborová přípona STL). S tím ale 3D tiskárna neumí pracovat přímo, nejprve je potřeba model převést do podoby pro ni srozumitelné.

K tomu slouží program, kterému se říká slicer. Název pochází z anglického slovesa slice, česky krájet nebo plátkovat. Protože 3D tisk vždy probíhá po jednotlivých vrstvách, model pro tiskárnu na tyto vrstvy vlastně nakrájíme, tedy naslicujeme.

Video se připravuje ...

Už je to tady! • Zdroj: ABC

Slicer a G-code

Soubor, který slicer vytvoří, se jmenuje G-code. Obsahuje konkrétní instrukce, co má tiskárna v každý daný moment tisku přesně dělat – pohyb všech krokových motorů, otáčky ventilátorů, ohřívání trysky a tiskové podložky atd.

Ve výsledku jde o mnoho tisíc řádků textu, soubory G-code tedy bývají relativně objemné, v řádu desítek i stovek MB. Do tiskárny se obvykle nahrávají prostřednictvím SD karty nebo USB disku.

Připravený model před tiskem můžete důkladně prozkoumat vrstvu po vrstvě •  Prusa Research

Jak provádět úpravy 3D modelu

Na výběr je víc různých slicerů. Já používám náš vlastní, který se jmenuje PrusaSlicer. Jeho vývoj navazuje na komunitní projekt, který se jme- noval Slic3r. PrusaSlicer je k dispozici zdarma. Podporuje nejen 3D tiskárny Original Prusa, ale i ty od jiných výrobců.

V PrusaSliceru můžete provádět jednoduché úpravy 3D modelu, například ho různě otáčet, zvětšovat a zmenšovat nebo rozříznout na víc částí a měnit všechna možná nastavení 3D tisku, která ovlivňují rychlost a kvalitu výsledku.

Stiskni a slicuj

Pokud nepotřebujete nic měnit a chcete hlavně rychle tisknout, můžete využít existující přednastavení a pak model snadno připravíte během pár minut. Program vám i spočítá, kolik gramů filamentu budete potřebovat a jak dlouho bude tisk trvat.


Tiskařský tip: Lithopane

Lithophane je technika 3D tisku, která umožňuje vytvořit částečně trojrozměrnou (embosovanou) černobílou fotografii •  Prusa Research

Lithophane je technika 3D tisku, která umožňuje vytvořit částečně trojrozměrnou (embosovanou) černobílou fotografii. Stačí k tomu filament jedné barvy. Samo o sobě neuvidíte nic zajímavého, ale stačí, když lithophane výtisk prosvítíte skrz. Různě tlusté stěny embosovaného motivu propustí různé množství světla a vytvoří tím iluzi odstínů šedi.

Tisk lithophane není nijak náročný a výsledek je přitom hodně divácky vděčný. Návod, jak kterýkoliv obrázek nebo fotografii převést do této podoby, najdete v článku na blogu PrusaPrinters, stačí zadat do vyhledávání „lithophane“. V sekci modelů PrusaPrinters.org pak dejte hledat „Designer Lithophane Moon Lamp“, lampičku, jejíž stínítko znázorňuje povrch Měsíce.

3D tiskárnu domů a do každé rodiny!

3D tiskárnu domů a do každé rodiny!

FFF tiskárna: Základy 3D tisku

FFF tiskárna: Základy 3D tisku

Filamenty: Krmivo pro 3D tiskárnu

Filamenty: Krmivo pro 3D tiskárnu

Jak tisknout na 3D tiskárně: Úvod do 3D modelování

Jak tisknout na 3D tiskárně: Úvod do 3D modelování