Tiskneme na 3D tiskárně: Technologie SLA

Tiskneme na 3D tiskárně: Technologie SLA
Sdílej
 
Zatím jsme se bavili o FDM/FFF technologii, která tiskne z roztaveného plastového vlákna. Existuje ale ještě technologie SLA.

Technologie SLA jako tiskový materiál používá tekutou pryskyřici (anglicky resin). Resin reaguje na světlo, konkrétně na UV záření o určité vlnové délce. To způsobí, že tekutý materiál se nevratně promění v pevnou hmotu. Existují různé podkategorie SLA, které se liší podle způsobu, jak vytvrzování probíhá. Blíže popíšu nejpoužívanější technologii zvanou MSLA.

Klubání z vaničky

Tekutý resin se naleje do vaničky, která má průhledné dno, tvořené napnutou tenkou fólií. Pod vaničkou je displej a pod ním je schovaný UV reflektor. Když se UV reflektor rozsvítí, skrz průhledné dno vaničky, zapůsobí na resin a ten ztvrdne. Je ale potřeba zařídit, aby neztvrdl po celé ploše dna vaničky. Od toho je tu displej mezi reflektorem a vaničkou. Ta na dno vaničky postupně promítá masku – tvar siluety jednotlivých vrstev modelu. Tato maska vlastně zastíní a ochrání před UV světlem resin tam, kde má zůstat tekutý, takže se vytvrdí jen tvar, jaký potřebujeme.

SLA se hodí i na miniaturní figurky •  Prusa Research

Nalepování vrstev

Seshora do vaničky zajíždí kovová destička (platforma). Vždy se ponoří až těsně nad její dno a vrstva, která se zrovna vytvrzuje, se na ni přilepí. Platforma se pak zvedne a tím tenoučkou vrstvu odtrhne ode dna vaničky. Pak opět sjede dolů, na displeji se objeví nová maska, vytvrdí se další vrstva, zase se nalepí na platformu, ta ji odtrhne ode dna a takhle pořád dokola.

Detailní a náročná

SLA tiskáren je na trhu spousta a ty nejlevnější stojí jen pár tisíc korun, za ty lepší je ale potřeba si připlatit v řádu několika desítek tisíc. SLA technologie zvládne fantastické detaily, výška tiskové vrstvy je oproti FDM o řád jinde v setinách místo desetin milimetru.

Hotový SLA výtisk visí nad vaničkou přilepený hlavou dolů na tiskové platformě •  Prusa Research

A v čem je naopak háček? SLA je opravdu špinavá záležitost. Resin v tekutém stavu je slizký, lepkavý, zapáchá a může být i zdraví škodlivý. Čerstvé výtisky je potřeba důkladně omýt, usušit a nechat ještě dotvrdit UV zářením. Potřebujete k tomu isopropylalkohol, rukavice, spoustu ubrousků, nějaký ostrý nástroj na odřezávání výtisků z platformy. Stručně řečeno je to záležitost do dílny dospělého než do obýváku na stůl. Na druhou stranu, jak vidíte na obrázcích, výsledky opravdu stojí za to.

Tak, a to je všechno. Doufám že vás můj seriál o 3D tisku bavil a naučili jste se něco nového. Tisku zdar! :-)

Tiskneme na 3D tiskárně: Jak na sculpting

Tiskneme na 3D tiskárně: Jak na sculpting

Tiskneme na 3D tiskárně: Pokročilá práce v Tinkercad

Tiskneme na 3D tiskárně: Pokročilá práce v Tinkercad

Jak tisknout na 3D tiskárně: Úvod do 3D modelování

Jak tisknout na 3D tiskárně: Úvod do 3D modelování