Dinosauří lebka v Zoo Praha: Jak se tiskne triceratops v 3D

Dinosauří lebka v Zoo Praha: Jak se tiskne triceratops v 3D
Sdílej
 
V továrně na 3D tiskárny Josefa Průši vznikla replika dinosauří lebky v měřítku jedna ku jedné. Vytištěná lebka triceratopse z Prusa Research je nyní vystavená v Zoo Praha. Ale můžeš si pořídit vlastní, model je zdarma ke stažení!

Vše začalo jako zábavná sázka na dinosauří výstavě Dinosauria Museum Prague, kterou najdete v obchodním centru POP nedaleko letiště Praha. Padla zde nejprve otázka, jestli je možné digitalizovat kostru triceratopse. Hned poté následoval dotaz: „A jak velkou věc umíte vytisknout?“ Modeláři z Prusa Research se nenechali zahanbit a prohlásili, že zvládnou cokoliv. Třeba i lebku obřího ceratopsida. 

Speciál pro 3D tiskárnu

Vytisknout lebku s rozměry 226 x 153 centimetrů na 3D tiskárně se může zdát jako nemožný úkol. Jenže v Prusa Research vyvíjejí specializovaný software pro 3D tisk. Jmenuje se PrusaSlicer, je zdarma a umí spoustu užitečných věcí – třeba řezat velké objekty na menší části.

Když pak potřebujete vytisknout obrovský model, jednoduše ho rozkrájíte na kusy. Ty pak můžete tisknout postupně i na menších tiskárnách. Aby to modelářům šlo rychleji od ruky, využili 3D tiskárny Original Prusa XL s velkým tiskovým prostorem. Jenže jak vytvořit dokonalou kopii dinosauří lebky?

Digitální dinosaurus

Aby bylo možné lebku vytisknout, bylo potřeba ji nejprve přenést do počítače. Na výstavě Dinosauria si můžete na vlastní oči prohlédnout kostru triceratopse v celé své kráse. Právě ta posloužila jako předobraz. Nejprve bylo potřeba celou lebku nafotit ze všech stran. S pomocí běžného digitálního fotoaparátu Fujifilm X-H1 vznikla série 381 fotografií. Z nich bylo následně vybráno 250 nejlepších.

Čtyřicet kilogramů těžký model lebky triceratopse z 3D tiskárny je vystaven v Zoo Praha •  Prusa Research

Ty pak fotograf nahrál do počítačového programu Reality Capture, který na základě obrazových dat automaticky vygeneroval trojrozměrný model dinosauří lebky. Tato metoda se nazývá fotogrammetrie a je to dostupný a levný způsob, jak reálné předměty přetvářet v trojrozměrné modely s minimem práce.

Řezat a lepit lebku

Jakmile byl model lebky dinosaura hotový, mohlo se začít s rozdělováním na bloky. PrusaSlicer umí model nejen rozřezat, ale na jednotlivé díly umístí i spojovací čepy pro snazší složení. Celkem tak vzniklo 34 separátních bloků, které se vyráběly na několika 3D tiskárnách po dobu dvou týdnů.

Vytisknout, slepit... •  Prusa Research

Zakytovat a nalakovat – a lebka je na světě! •  Prusa Research

Tvůrci spotřebovali 27 kilogramů materiálu Prusament PETG Jet Black na tvorbu dílů, které pak dohromady slepili téměř dvěma kilogramy vteřinového lepidla. Na černém modelu ale byly vidět spoje mezi jednotlivými segmenty. Proto přišel na řadu ještě speciální nátěr a konzervační lak.

Na tyto práce padly tři kilogramy laminátu, dva litry bílého balakrylu a tři litry UV laku ve spreji. Díky tomu model vydrží i celoroční rozmary počasí. Váha samotné lebky je 36 kg, uvnitř ji podpírá ještě 28 kg těžká kovová konstrukce.

Triceratops v Zoo Praha

Replika lebky triceratopse je momentálně umístěna v Zoo Praha, kde trůní na vysokém podstavci. Ten museli modeláři svařit z masivních kovových profilů, aby výtisk unesl.  Když do Zoo zavítáte, můžete se pokochat nejen živými zvířaty, ale právě i tímhle zajímavým prehistorickým exponátem vyrobeným s pomocí nejmodernějších metod 3D tisku. A pokud 3D tiskárnu vlastníte, můžete si přesně tuto lebku sami vytisknout – model ke stažení se nachází tady.

Triceratops: Třírohá tvář

Co to bylo za dinosaura?

Triceratops se procházel po pláních Severní Ameriky před 69 miliony let. Své jméno dostal podle trojice rohů, které zdobí jeho hlavu: dva velké nad očima, jeden malý nad tlamou. Jednalo se o býložravce, který pomocí silné zobákovité čelisti trhal a kousal rostliny, na které si ostatní dinosauři netroufli. Byl přibližně tři metry vysoký a jeho hmotnost činila kolem sedmi až třinácti tun. Vážil tedy zhruba jako deset osobních aut, a přesto se prý dokázal pohybovat rychlostí až 25 km/h!

3D tiskárna Průša MK4: 3D tisk na jedno kliknutí

3D tiskárna Průša MK4: 3D tisk na jedno kliknutí

Dinosauři nebo draci? Co si ve středověku mysleli o zkamenělinách

Dinosauři nebo draci? Co si ve středověku mysleli o zkamenělinách

Lego, dinosauři a fosílie: Nejlepší stavebnice nejen pro paleontology

Lego, dinosauři a fosílie: Nejlepší stavebnice nejen pro paleontology

 

Články odjinud