Lego, dinosauři a fosílie: Nejlepší stavebnice nejen pro paleontology

Lego, dinosauři a fosílie: Nejlepší stavebnice nejen pro paleontology
Sdílej
 
Paleontologové, kteří zkoumají vyhynulá zvířata, tráví spoustu času v terénu. Obvykle v nějaké velmi nehostinné pustině, kde horko těžko dobývají ze země části dinosauřích koster. Tuhle fázi můžete se stavebnicí LEGO® Ideas Dinosauří fosilie vynechat a přeskočit k tomu zábavnějšímu.

 

V muzeu je skládání kostí tak, abyste dali dohromady celou dinosauří kostru, práce pro partu lidí a jeřáb. Ale protože Lego modely jsou v měřítku 1 : 32, vy to zvládnete i na stole.

Nastavitelné čelisti z Lega

Z LEGO® Ideas Dinosauří fosilie sestavíte tři kostry najednou. A nejsou nijak malé! Největší z nich – tyranosaurus rex – bude dlouhý 39 cm. Tedy až ho postavíte. Jednotlivé modely se liší svou náročností. Ptakoještěra máte během jedné dvou hodin, na triceratopse a tyranosaura raději počítejte s pár dny práce a bolavými prsty. Samotná stavba vyžaduje soustředění, pracujete s velkým množstvím malých dílků (celkem jich stavebnice obsahuje 910) a všechny modely mají pohyblivé části – můžete jim tak nastavit křídla, krky hlavy i ocasy do různých pozic nebo jim výhružně rozevírat čelisti. Tyranosaurus s triceratopsem vám tak klidně mohou sehrát scénku na lovce a kořist.

LEGO Orel přistál v ABC! Lunární modul Eagle

LEGO Orel přistál v ABC! Lunární modul Eagle

Stavba odspodu

Stavět začínáte odspodu: Nejdřív sestavíte zadní končetiny (u ptakoještěra jsou hodně legrační, ale odpovídají skutečnosti), pak trup, ocas, krk a nakonec hlavu. Sestavený ocas a hlavu k trupu nacvaknete, což vyžaduje použití mírné síly. Dejte si přitom pozor, jak trup uchopíte, abyste mu něco neulomili. Tahle práce je trochu choulostivá, ale i skutečné fosilní nálezy bývají křehké. Radost, když se vám to povede, je pak skutečně velká: Modely v decentní bílo-béžovo-černé kombinaci stojící na muzejních podstavcích s cedulkami jsou opravdu parádní.

Dinosauří LEGO® stavebnice? Tu jsme si v redakci ábíčka přece nemohli nechat ujít! •  Martina Ležáková

Paleontolog s hrnkem kafe

Stavebnici musíme hodně pochválit i za to, že všechny modely jsou velice realistické. Samozřejmě, že anatomické detaily jako třeba počet žeber nesedí ani náhodou (chudák ptakoještěr má všeho všudy dva páry žeber, tyranosaurus čtyři), ale navzdory tomu kostra jako celek vypadá velice věrohodně. A takové přední pracky tyranosaura nebo krční límec triceratopse jsou jako živé! Vtipným bonusem jsou pak dvě figurky: Paleontolog vybavený bednou s nástroji a hrnkem na kafe (tvůrci stavebnice zřejmě ví, že většina vědců bez kafe nebádá) a lidská kostra. Že by to byl paleontolog, který se během výzkumu zapomněl najíst a skončil jako exponát v muzeu?

Tyxranosaurus rex ulovil časopis ABC •  Martina Ležáková

Dinosauři, ptakoještěr a člověk

Tyrannosaurus rex

66 až 68 milionů let starý dravec ze Severní Ameriky. Jeden z největších dravých dinosaurů všech dob, měřil i 12 metrů a vážil skoro 10 tun. Jeho kořistí byli velcí býložravci včetně triceratopsů.

Triceratops horridus

Severoamerický býložravý dinosaurus s trojicí rohů a krčním límcem. Stejně jako tyranosaurus žil na samém konci druhohor. Zdržoval se ve stádech, měřil až 9 metrů a vážil až 13 tun.

Pteranodon longiceps

Ptakoještěr z doby před 84 až 86 miliony lety žil na území dnešních Spojených států amerických. Rozpětí jeho křídel mohlo dosahovat až 7 metrů. Pravděpodobně lovil ryby z hladiny moře.

Lego sapiens

Dosud neznámá forma moderního člověka Homo sapiens. Datování jeho fosilií zatím neproběhlo, jejich nálezy jsou zatím hlášeny pouze z krabic se stavebnicemi lego.

Černobílé Lego: Mickey Mouse na parníku

Černobílé Lego: Mickey Mouse na parníku

Soutěž s Mateřídouškou o 5 LEGO stavebnic s Mimoni

Soutěž s Mateřídouškou o 5 LEGO stavebnic s Mimoni

Velitel droidů: Programování ve světě Star Wars™

Velitel droidů: Programování ve světě Star Wars™

 

Články odjinud