Nový objev: Tyranosaurus rex nemohl běhat!

Nový objev: Tyranosaurus rex nemohl běhat!
Sdílej
 
Nová vědecká studie britských paleontologů ukazuje, že ve skutečnosti byl tyranosaurus rex schopen spíše jen rychlé chůze. Mohl dohnat utíkající kořist?

 

Někteří paleontologové se domnívají, že Tyranosaurus rex měl výborný zrak a že podobně jako dnešní draví ptáci viděl mnohem ostřeji než člověk. Mohl tak ze své výšky dohlédnout na vzdálenost mnoha kilometrů. Ještě lepší měl ale čich, který byl srovnatelný s čichem dnešních mysliveckých psů. To ukazují obrovské čichové laloky v jeho mozku. Možná se tak při pátrání po kořisti orientoval právě převážně svým čichem. Mohl ale utíkající kořist snadno dohnat?

Video se připravuje ...

Tyranosaurus rex neběhal, ale hodně rychle chodil • Zdroj: manchester.ac.uk

Tyranosauří sprintování

Nová vědecká studie britských paleontologů využívá zdokonalený počítačový model tyranosauřího těla, který vidíte na prvním videu. Ukazuje, že ve skutečnosti byl tento obr schopen spíše jen rychlé chůze přibližně do rychlosti 20 km/h (asi jako pomalejší běh u člověka). Počítač totiž ukázal, že při vyšších rychlostech by nápor nevydržely kosti, které měl tyranosaurus v nohách. K podobnému závěru dospěli někteří paleontologové již dříve – například Jack Horner, který působil jako poradce při natáčení filmů ze série Jurský park – pochyboval o možnosti tyranosauřího sprintování už v roce 1993.

Rex není louda

Neznamená to ale, že tyranosauři byli loudalové. Když potřebovali zrychlit, dokázali díky dlouhým krokům vyvinout slušnou rychlost. Jediné, co je totiž důležité, je to, aby byli rychlejší než jejich kořist – býložraví dinosauři. Bohužel ale budeme muset zapomenout na úchvatnou scénu z prvního Jurského parku (druhé video), kde se dospělý tyranosaurus hnal za džípem rychlostí asi 50 km/h. Něčeho takového jednoduše nebyl schopen, na takový sprint byl příliš velký a těžký.

Rychlý chodec: Nový pohled na tyranosaura

Rychlý chodec: Nový pohled na tyranosaura

Problémy s dinosaury: Stvoříme Jurský park?

Problémy s dinosaury: Stvoříme Jurský park?

Dinosaurus ve vesmíru: Vyletěla si fosílie Rexe

Dinosaurus ve vesmíru: Vyletěla si fosílie Rexe

Monstra z uhelného dolu: Plazi, co nahradili dinosaury

Monstra z uhelného dolu: Plazi, co nahradili dinosaury

Autor

Vladimír Socha

 

Články odjinud