Budou ptakoještěři znovu nazí? Záhada rozvětvených vláken

Budou ptakoještěři znovu nazí? Záhada rozvětvených vláken
Sdílej
 
Před dvěma lety ptakoještěři nečekaně získali peří. A letos je o něj vědci chtějí připravit. Jak vysvětlují záhadné nálezy něčeho, co vypadá jako peří? Podle dborníka na ptakoještěry doktora Davida Unwina a profesora paleobiologie Davea Martilla jsou tato rozvětvená vlákna jenom důsledkem rozkladných procesů.

 

V roce 2018 došlo k malému paleontologickému zemětřesení. Skupina vědců pod vedením doktorky Zixiao Yangové z univerzity v Nankingu tehdy prohlásila, že některé fosilie ptakoještěrů obsahují stopy peří. A to hned několika různých typů. Ačkoli to na první pohled vypadá jen jako zajímavý detail, z hlediska paleontologie šlo o docela zásadní věc. Protože, a to víme spolehlivě, opeření byli někteří dinosauři včetně dravých teropodů, z nichž vzešli moderní ptáci.

Nahý nebo opeřený? Někteří vědci se domnívají, že ptakoještěři měli hladkou kůži bez jakéhokoli pokryvu (vlevo), jiní jim připisují jemnou primitivní srst nebo dokonce vláknité peří (vpravo) •  Megan Jacobs/University of Portsmouth, Yuan Zhang, Zixiao Yang

Opeření dinosauři

Má se za to, že právě dinosauři jsou první skupinou, u které se během evoluce peří objevilo. Jenže pokud by měli mít peří i ptakoještěři, znamenalo by to, že opeřený musel být i společný předek ptakoještěrů a dinosaurů. Je totiž nepravděpodobné, aby něco tak komplexního jako peří vzniklo dvakrát nezávisle na sobě u dvou různých skupin zvířat, a nenasvědčují tomu ani žádné fosilní nálezy.

Tajemství obřích ptakoještěrů: Byli jako živá letadla!

Tajemství obřích ptakoještěrů: Byli jako živá letadla!

A další věc: Pokud bychom přijali myšlenku opeřeného společného předka ptakoještěrů a dinosaurů, museli bychom přijmout i to, že všichni dinosauři byli alespoň v určitém životním stadiu opeření. A že některé skupiny – jako například obří býložraví sauropodi – peří ztratili druhotně. A tomu všemu opět nic nenasvědčuje.

Údajné zbytky čtyř typů ptakoještěřího peří •  Megan Jacobs/University of Portsmouth, Yuan Zhang, Zixiao Yang

Vlákna ano, peří ne

Takže jakkoli je představa opeřeného ptakoještěra lákavá, moc pravděpodobně nevypadá. Jenže pokud byli ptakoještěři holí, jak vysvětlit ony fosilní nálezy něčeho, co vypadá jako vláknité peří?

Dvojice britských vědců – odborník na ptakoještěry doktor David Unwin a profesor paleobiologie Dave Martill – prozkoumala údajné důkazy a nyní došla k závěru, že desetinu milimetru silné rozvětvené vláknité struktury nejsou zbytky peří, ale tuhých vláken zvaných aktinofibrily, která byla součástí vnitřní struktury křídelní blány ptakoještěrů.

Křídelní membrána ptakoještěrů se napínala mezi čtvrtým prstem přední končetiny a trupem či zadní končetinou. U některých druhů mohla být napnuta i mezi zadními končetinami •  Megan Jacobs/University of Portsmouth, Yuan Zhang, Zixiao Yang

To, že vlákna byla rozvětvená, je podle vědců důsledek rozkladných procesů, které předcházely fosilizaci. Tomu by odpovídala skutečnost, že rozvětvená vlákna se našla pouze u tří ze 30 zkoumaných fosilií. Dalších 27 fosilií pak obsahovala stejná, ale nerozvětvená vlákna. A ta už jako peří nevypadala.

Výjimečné tvrzení

David Unwin k celé kauze ptakoještěřího peří říká: „Myšlenka, že byli ptakoještěři opeření, sahá až do 19. století, ale fosilní důkazy byly a stále jsou velmi slabé. Výjimečná tvrzení vyžadují výjimečné důkazy, a těch jsme se v tomto případě nedočkali.“ Doktorka Yangová však na závěrech své studie – a tedy i na opeřených ptakoještěrech – trvá. Dá se tedy očekávat, že vědecká přestřelka o pár vlákének ze tří ptakoještěřích fosilií hned tak neskončí.

Vládci pravěké oblohy: Ptáci proti ptakoještěrům

Vládci pravěké oblohy: Ptáci proti ptakoještěrům

Záhadní ptakoještěři: Uměli vůbec létat?

Záhadní ptakoještěři: Uměli vůbec létat?

Proč jsou kolibříci tak barevní: Možná mají peří jako dinosauři

Proč jsou kolibříci tak barevní: Možná mají peří jako dinosauři

 

Články odjinud