Dinosauři v aréně: Nejnovější poznatky

Dinosauři v aréně: Nejnovější poznatky
Sdílej
 
Do České republiky se po téměř deseti letech vrací show Putování s dinosaury. A připomene nám, kdo byl po dobu téměř 150 milionů let pánem pevnin naší planety.

 

Co se nám v ábíčku líbí, je to, že show Putování s dinosaury odráží současný stav vědeckého bádání. Ukáže tak mnohé poznatky o dinosaurech, které jsme získali až v posledních letech, a které významně změnily náš pohled na tuto skupinu dávných plazů. Takže raptoři tu mají slušivé opeření a tyranosauři se starají o své potomky.

Dinosauří obři…

To ale nejsou jediné nové informace, které o druhohorních obrech máme. Jak se ukazuje, zdaleka ne všichni byli ve skutečnosti obry. Největší známí sauropodní dinosauři – obří dlouhokrcí býložravci se sloupovitýma nohama, soudkovitým trupem, malou hlavou a dlouhým ocasem – byli skutečně titány, se kterými se mohou srovnávat jen největší velryby. Argentinosaurus huinculensis, který je i po 25 letech od svého vědeckého popisu stále největším známým dinosaurem, měřil na délku možná až 40 metrů a vážil pravděpodobně víc než 80 tun. Několik dalších dinosaurů se mu velikostí blížilo, což platí například o v loňském roce představeném druhu Patagotitan mayorum. Oba giganti žili v době před zhruba 100 miliony let na území dnešní Argentiny.

Liliensternus byl menší dravec schopný lovit mláďata dlouhokrkých plateosaurů •  Echo Promotion

… a trpaslíci

Na druhou stranu už ale známe i hotové dinosauří trpaslíky. Některé fosilie ukazují na tvorečky o velikosti vrabce, nejmenším prokazatelně dospělým dinosaurem byl ale druh Microraptor zhaoianus, který žil na území Číny v době před 120 miliony let a dosahoval přibližně velikosti dnešní vrány. Mikroraptor byl leskle černý. Stejně jako u některých jiných druhů opeřených dinosaurů jeho barvu prozradila analýza melanosomů – buněčných organel, které obsahují barviva a které se dochovaly ve fosiliích.

Tvůrci show si dali velkou práci s tím, aby i ekosystémy dinosauřího světa působily věrohodně. Důležitý je i výběr typu podkladu nebo vegetace •  Honza Mudra

Tvůrci show si dali velkou práci s tím, aby i ekosystémy dinosauřího světa působily věrohodně. Důležitý je i výběr typu podkladu nebo vegetace •  Honza Mudra

Rychlejší než kořist

Nové informace přibyly i v případě "krále dinosaurů" i celé show Putování s dinosaury: obřího teropoda druhu Tyrannosaurus rex. Ukazuje se například, že na svoji velikost se dokázal poměrně rychle pohybovat, vědecky podložené odhady mu přisuzují rychlost až 27 km/h. To není vůbec špatné, protože tak rychle neběhá ani většina netrénovaných lidí. Tyranosauři tak byli zřejmě rychlejší než jejich obvyklá kořist, rohatí triceratopsové a kachnozobí edmontosauři. Jiná vědecká práce upřesnila odhad síly čelistního stisku tyranosaura – ta měla činit až kolem 35 000 newtonů, tlak zubů přitom dosahoval bezmála 3000 megapascalů. Svou kořist tak drtil stejně silně, jako kdyby na ní stála tři osobní auta (3,6 tuny). Dokázal tak rozdrtit i velké kosti a dostat se k výživnému morku uvnitř.


Allosaurus

- 150 až – 155 milionů let

Velký dravý dinosaurus (teropod) žijící na území severní Ameriky a možná i západní Evropy. Velcí jedinci dosahovali délky kolem 9 až 12 metrů. Byl to štíhle stavěný lovec, jehož hmotnost dosahovala asi 2 tun.

Ankylosaurus

- 68 až – 66 milionů let

Býložravý "kráčející tank" byl současníkem triceratopse, torosaura i tyranosaura. Jeho tělo pokrývalo brnění kostěných destiček a na konci ocasu měl kostěnou palici, kterou se zřejmě dokázal bránit před útoky velkých dravců. Největší jedinci dosahovali délky kolem 8 metrů a hmotnosti 8 tun.

Brachiosauři nosili hlavu ve výšce až přes 13 metrů – byli tedy vysocí jako čtyřposchoďová budova •  Echo Promotion

Brontosaurus

- 156 až – 147 milionů let

Obří býložravý sauropod obýval dnešní západ Spojených států, byl současníkem stegosaura i alosaura. Tito masivní dinosauři žili ve stádech a při délce kolem 22 metrů dosahovali hmotnosti nad 15 tun. Podle některých studií mohli při neustálém hledání potravy denně ujít vzdálenost 20 až 40 km.

Lilliensternus

- 210 milionů let

Menší štíhle stavěný dravý dinosaurus, žijící na území dnešního Německa. Liliensternové zřejmě vytvářeli menší lovecké smečky, v nichž si troufali i na mláďata a nemocné jedince plateosaurů. Dosahovali délky kolem 5,2 metru a hmotnosti až 200 kilogramů. Podobné druhy dinosaurů možná žily ve stejné době také na našem území, jak ukazují například fosilní otisky stop z lomu U Devíti křížů nedaleko Červeného Kostelce.

Rohatí dinosauři se utkávali ve vzájemných soubojích, jak ukazují i dochované fosilní šrámy na jejich lebkách •  Honza Mudra

Plateosaurus

- 214 až - 204 milionů let

Plateosauři byli předzvěstí obřích sauropodů, kteří měli přijít na scénu o desítky milionů let později. Byli to dlouhokrcí robustní býložravci, kteří žili ve stádech a v období svrchního triasu patřili k vůbec největším dinosaurům. Velcí jedinci zřejmě dosahovali délky kolem 10 metrů a hmotnosti až 4 tun.

Stegosaurus

- 155 až - 150 milionů let

Pro stegosaury jsou typické hřbetní a ocasní pláty. Nebezpečně vyhlížející bodec na ocase sloužil k obraně. Fosilní nálezy kostí dravých dinosaurů se zraněním dokazují, že s tímto přirozeným „kopím“ dokázali stegosauři dobře zacházet. Největší jedinci měřili až 9 metrů na délku a vážili kolem 7 tun. Zřejmě se živili nízko rostoucí vegetací a pohybovali se rychlostí lidské chůze.

Torosaurus

- 68 až – 66 milionů let

Žil na území Severní Ameriky v období končící křídy, kdy se musel mít na pozoru i před hladovými tyranosaury. Někteří paleontologové se domnívají, že torosauři jsou vlastně jen plně dospělými triceratopsové. Pravděpodobnější ale je, že šlo o samostatný druh a ne ledajaký – jejich lebky o délce až 2,8 metru jsou vůbec nejdelšími známými lebkami suchozemských živočichů.

Utahraptor byl zřejmě dinosauřím zabijákem. 3 Zakřivené drápy na jeho zadních končetinách byly dlouhé skoro čtvrt metru •  Echo Promotion

Tyrannosaurus rex

- 68 až – 66 milionů let

Nejslavnější z dinosaurů žil na samotném konci křídy na celém území Severní Ameriky. Jeho lebka mohla být dlouhá i přes 150 centimetrů. Při celkové délce přes 12 metrů vážil možná až 10 tun.

Utahraptor

- 126 milionů let

Největší zástupce srpodrápých dinosaurů (dromeosauridů). Byl starším a mnohem větším příbuzným velociraptora z Jurského parku. Žil na území amerického Utahu a dosahoval délky 5 až 7 metrů a hmotnosti 500 až 700 kilogramů. Jen jeho velké zabijácké drápy na zadních končetinách měřily až 24 centimetrů.


Opeřený ptakoještěr překvapil vědce

Opeřený ptakoještěr překvapil vědce

Dinosauří dálnice: Nové důkazy potvrdily oblíbenou teorii

Dinosauří dálnice: Nové důkazy potvrdily oblíbenou teorii

Nové číslo časopisu ABC 7/2019: Shazam!

Nové číslo časopisu ABC 7/2019: Shazam!

Captain Marvel: Tajemství zrušené titulkové scény odhaleno

Captain Marvel: Tajemství zrušené titulkové scény odhaleno

Autor

Vladimír Socha

 

Články odjinud