Jurassic World Alive: Ulovte t-rexe s mobilem

Jurassic World Alive: Ulovte t-rexe s mobilem
Sdílej
 
Jurassic World Alive z vás udělá lovce dinosaurů přímo ve vašem městě. Řadí se po bok Ingressu a Pokémon GO. Jak chytit vlastního T-Rexe se dozvíte v článku!

 

Před dvěma lety strhla společnost Niantic celosvětové šílenství s Pokémon GO. Do map skutečného světa zasadila stovky tisíc pokémonů, které jste mohli s mobilem v ruce hledat, lovit, trénovat a posílat do soubojů (a takhle se to nedělá). Kdo je chtěl chytit všechny, ten si pro ně musel dojít pěšky, protože aplikace kombinovala virtuální svět map a pokémonů s detekcí polohy hráče. Úspěšná augmentovaná realita do dneška baví dvacet miliónů lidí denně a není divu, že se objevuje Jurassic World Alive, ve které namísto roztomilých pokémonů stíháte dinosaury.

Genetika v zoo

Stáváte se členem asociace na ochranu dinosaurů, kteří jsou všude kolem vás. V podstatě je musíte zachránit před druhým vyhynutím tak, že sbíráte vzorky jejich DNA. Pakliže jste hráli Pokémon GO, nic vás nepřekvapí. V základu je hraní o sledování mapy a ťukání na ještěry v okolí. V rámci krátké minihry ostřelujete citlivá místa saura z dronu a odebíráte tak vzorky DNA (žádné zvíře tedy nezabíjíte), které se u každého druhu – a je jich přes stovku - sčítají. Jakmile máte dost DNA třeba stegosaura, povýšíte ho na vyšší úroveň a tím vzrostou jeho útočné a obranné číslo a odolnost. V pokročilejší fázi, kdy už máte ve své soukromé zoo více druhů, je křížíte dohromady pro co nejdrsnější saury.

Hra pro mobily Jurassic World Alive •  Ludia

Arény pro dinosaury

Mít zabijácké vytrénované ještěry se hodí. Krom toho, že vypadají dobře, najdou své uplatnění v arénách, ve kterých spolu trenéři z celého světa soupeří. Zápas probíhá na tahy, dokud příšera jedné strany nepadne do mdlob (ještěři tu neumírají). Pak nastupuje další, dokud neproběhnou na jedné straně tři vítězství. Souboje jako takové jsou jednoduché, aktivujete útočné, obranné a speciální údery, které se u každého druhu liší. Kombinací je tolik, že je dobré soustředit se na několik borců (začátečníkům doporučujeme velociraptora), naučit se jejich silné a slabé stránky a vysílat je do boje uvážlivě podle typu soupeře. Arény jsou přehlednější a systém boje lidských trenérů taktičtější než v Pokémon GO.

Hra pro mobily Jurassic World Alive •  Ludia

Vzácné kousky v mobilu

S více jak stovkou dinosaurů si křížení užijete do sytosti. Není ale saur jako saur. Někteří jsou extrémně vzácní, objevují se jen na určitých místech a při sběru vzorků se svižně hýbou, takže jejich zaměřování je náročnější. Navíc takové vzácné kousky můžete lovit jen třikrát denně a vytěženého DNA je poměrně málo. Trochu pomáhá vylepšování vlastní úrovně, které přidává procentuální šanci na vytěžení více DNA. Systém různě hodnocených saurů přidává do hratelnosti napětí při lovu a nadšení z přesných zásahů.

Hra pro mobily Jurassic World Alive •  Ludia

Trenéři t-rexe v tramvaji

Základní herní cyklus sbírej-vylepšuj-bojuj funguje bez větších zádrhelů a udrží pozornost několik týdnů, v případě fandů dinosaurů pak mnoho měsíců. Saury můžete lovit i z vlaku nebo tramvaje, jakmile je jednou označíte – posune-li se dopravní prostředek dál, neztratíte možnost sběru vzorků. Přehledné ovládání podporuje hraní jedním prstem a na rozdíl od Pokémon GO nebudete v odlehlých částech světa koukat na prázdnou mapu – krabice s bonusy se nalézají všude a sauři se objevují relativně hojně.

Hra pro mobily Jurassic World Alive •  Ludia

Smrtící krása na pohled

Hra je spjatá s posledními filmy Jurský svět, ve kterých jsme obdivovali skvělé digitální dinosaury. Modely saurů v JWA rozhodně nezůstávají v oblasti mobilních her pozadu. Dinosauři vypadají nádherně (i když poplatně filmům a ignorují nejnovější paleontologická zjištění o opeření nebo podobě končetin), jejich animace se dobře sledují a podle všeho se dají umístit i do reality s použitím zabudované kamery (na testovacím iPhone 6 jsme tuhle možnost nenašli, funguje pouze u Samsung S8 nebo Google Pixel 7.0 a lepších). To je také jediná možnost, jak saury vidět ve vašem okolí, protože samotný sběr vzorků probíhá z dronu a je znázorněn schematicky.

Hra pro mobily Jurassic World Alive •  Ludia

Bažina mikrotransakcí

Jurassic World Alive ztrácí body v jiných směrech. K dispozici je zdarma, to se rozumí, ale po vyčerpání úvodní zásoby nábojů pro sbírání DNA se dostanete do situace, kdy hledáte buď krabice s bonusy anebo čekáte několik hodin na jednorázový bonus. Koho to nebaví, ten musí platit a mikrotransakce jsou tím, co dynamičnost zábavy zpomaluje do takové míry, že se cítíte nuceni investovat peníze do nových nábojů nebo do větší výdrže baterie dronu. Samozřejmě, hrát se dá i bez vlastních peněz, ale je to otravné. JWA také nepodporuje komunitní hraní v takové míře jako Pokémon GO – až na souboje trenérů se nedá říci, že by se hráči potkávali ať už v realitě u gymů nebo virtuálně na mapě.

Hra pro mobily Jurassic World Alive •  Ludia

Zásadní otázka

Je tedy Jurassic World Alive lepší nebo horší než Pokémon GO? Taková otázka je zbytečná. Obě hry pracují se stejným technologickým základem (mapy od Google, mobilní telefony, rozšířená realita) a obě posunují hranice svého vlastního žánru – tedy her, při kterých se hýbete. JWA dělá několik věcí lépe než Pokémon GO, nemá však za sebou dva roky úspěšného života. Fandové dinosaurů se v JWA najdou, ostatním možná bude vadit příliš silný tlak na mikrotransakce.

Hra pro mobily Jurassic World Alive •  Ludia

Jede to na všem

Stejně jako u Pokémon GO platí energetická náročnost aplikace. Na procházku spojenou s JWA je dobré vzít externí baterii a před zahájením povypínat všechny služby, které zvyšují spotřebu – wifi, bluetooth a služby na pozadí. Pár tipů najdete v našem článku k Pokémon GO. Jurassic World Alive podporuje iPhony s iOS 10 a vyšší a samozřejmě mobily s operačním systémem Android 4.4 a vyšší.

Přečtěte si také:

Jurassic World Evolution: Vytvořte si dinosauří terárium

Jurassic World Evolution: Vytvořte si dinosauří terárium

Jurský svět: Zánik říše: Popáté s dinosaury

Jurský svět: Zánik říše: Popáté s dinosaury

Nový objev: Tyranosaurus rex nemohl běhat!

Nový objev: Tyranosaurus rex nemohl běhat!

Homer se vykašlal na Simpsonovi kvůli Pokémon GO

Homer se vykašlal na Simpsonovi kvůli Pokémon GO

 

Články odjinud