Tomb Raider: Příběhy Lary Croft

Tomb Raider: Příběhy Lary Croft
Sdílej
 
Mistryně v přežití, geniální archeoložka, bojovnice s démony i slečna z bohaté rodiny. To všechno v sobě ukrývá jedna z nejznámějších postav herního světa.

 

Je to už skoro 25 let, co vývojáře v britském herním studiu Core napadlo udělat hru, v níž zažijete podobná dobrodružství jako ve filmu s Indiana Jonesem. Měli ale obavy, aby jejich hrdinu hráči nevnímali jen jako napodobeninu slavného archeologa. Rozhodli se jej proto odlišit tím, že místo hrdiny vytvoří hrdinku.

Lara se probouzí

Jednotlivé hry v sérii podávají příběh Lary Croft trochu jinak, na něčem se ale shodnou všechny díly. V první sérii je Lara dospělá žena. Narodila se do anglické šlechtické rodiny, ale po životě v luxusu ani trochu netoužila. Chtěla zažít akci. Už na škole se věnovala všemožným extrémním sportům, a když ji dokončila, připojila se k výpravě archeologa Wernera von Croye do chrámu Angkor Vat v Kambodži. V jednadvaceti letech zažila havárii letadla, které ztroskotalo uprostřed Himálaje. Dva týdny strávila přežíváním v pustině, než došla do první horské vesnice. Přitom si uvědomila, že právě v takových situacích se cítí být doopravdy naživu. Brzy nato začala jezdit na archeologické výpravy sama.

Indiana Jones: Sledujte nové dobrodružství

Indiana Jones: Sledujte nové dobrodružství

Herní ikona

V roce 1996 vznikl první díl Tomb Raidera, v němž Lara za pomoci hráčů objevovala magické artefakty, aby pak díky nim odhalila ztracený světadíl Atlantidu. Příběh Lary Croft slavil ohromný úspěch. Hned následující rok vznikl druhý díl, ve kterém pátrala po bájné čínské dýce ze Sienu. Nadšení neopadalo. Mladá archeoložka se stala jednou z nejvýraznějších postav počítačových her a její plakát na zdi zdobil pokoj nejednoho teenagera. Vývojáři začali chrlit další hry, jejichž kvalita ale začala klesat. A tak zatímco první tři díly přinesly do herního světa revoluci, ty následující už jen opakovaly zavedenou formulku.

Tomb Raider: Lara Croft není jen Indiana Jones v sukních. Vlastně ani nemá sukni •  Forum Film CZ

Nová etapa

Zásadní změna v sérii přišla až se sedmým dílem Tomb Raider: Legend. Už ho nevyvíjelo studio Core, nýbrž američtí Crystal Dynamics, kteří se rozhodli sérii nastartovat znovu a jinak. Nová krev přinesla i nové nápady a z Legend se stal opět obrovský herní hit. Druhá éra života Lary Croft měla ještě tři pokračování, v nichž stihla objevit tajemství meče Excaliburu nebo tajné podzemní světy severské mytologie.

Recenze Uncharted 4: A Thief's End už zase dobývá poklady světa

Recenze Uncharted 4: A Thief's End už zase dobývá poklady světa

Boj o přežití

Další restart přišel v roce 2013 s hrou nazvanou prostě Tomb Raider. Zaměřuje se na Lařino mládí, kdy zažívala první dobrodružství a brousila své dovednosti. Začíná její vůbec první expedicí, kde Lara bojuje zejména se svým strachem. Realističtější pojetí ze hry udělalo jeden z titulů roku. V druhém a zatím posledním díle, který vyšel před třemi lety, Lara zápolí s tajnou zločineckou organizací a také s krutou sibiřskou divočinou. A přestože už nenosí upnuté tílko a kratičké šortky jako v prvních dílech, herně je v té nejlepší kondici!


Evoluce herní série Tomb Raider

1996 – Tomb Raider

Tomb Raider •  WAGNIKE2, WOT3000

1997 – Tomb Raider II

Tomb Raider II •  WAGNIKE2, WOT3000

1998 – Tomb Raider III

Tomb Raider III •  WAGNIKE2, WOT3000

1999 – Tomb Raider: The Last Revelation

Tomb Raider: The Last Revelation •  archiv distributora

2000 – Tomb Raider Chronicles

Tomb Raider Chronicles •  archiv distributora

2003 – Tomb Raider: The Angel of Darkness

Tomb Raider: The Angel of Darkness •  WAGNIKE2, WOT3000

2006 – Tomb Raider: Legend

Tomb Raider: Legend •  YouTube

2007 – Tomb Raider: Anniversary

Tomb Raider: Anniversary •  archiv distributora

2008 – Tomb Raider: Underworld

Tomb Raider: Underworld •  WAGNIKE2, WOT3000

2013 – Tomb Raider

Tomb Raider •  archiv distributora

2015 – Rise of the Tomb Raider

Rise of the Tomb Raider •  WAGNIKE2, WOT3000


Tomb Raider v novém filmu

Tomb Raider nejsou jen hry, ale také filmy. Ten, který se chystá do kin, je už třetí, ale vrací se na samý začátek. Lara Croft (Alicie Vikander) v něm ani zdaleka nepřipomíná suverénní dobrodružku, jakou v předchozích snímcích hrála Angelina Jolie. Spíš se dá říct, že si se sebou neví moc rady. Žije v Londýně, s nepříliš velkým zaujetím studuje a na placení nájmu si vydělává tím, že rozváží zásilky na kole. Ve volném čase boxuje a trápí se nad zmizením svého otce. Nastoupit do jeho obchodní společnosti však odmítá.

Video se připravuje ...

Tomb Raider: Lara Croft není jen Indiana Jones v sukních. Vlastně ani nemá sukni • Zdroj: Forum Film CZ

Směr získá až v okamžiku, kdy narazí na vzkaz, který jí otec zanechal. Pátrání po něm ji zavede na bájný ostrov kdesi u Japonska. Její loď ztroskotá v divoké bouřce a Lara skončí sice na pevnině, ale bez výbavy a zásob, jen s ostrým nožem u pasu. Aby přežila a zjistila, co se v ní skrývá – a třeba ještě odhalila tajemství lorda Crofta – bude se muset naučit to nejtěžší: Překonat sebe sama.

Tomb Raider

Režie: Roar Uthaug

Hrají: Alicia Vikander, Dominic West, Kristin Scott Thomas

Premiéra: 15. března 2018

Tomb Raider jako Indiana Jones: Lara Croft je zpět!

Tomb Raider jako Indiana Jones: Lara Croft je zpět!

Univerzita dostala balíček pro Indianu Jonese

Univerzita dostala balíček pro Indianu Jonese

Elitní válečníci historie: Commandos, legenda britské armády

Elitní válečníci historie: Commandos, legenda britské armády

 

Články odjinud