Muzeum George Lucase: Koráb plný umění

Muzeum George Lucase: Koráb plný umění
Sdílej
 
Filmový vizionář začal stavět obrovské muzeum pro milovníky obrazů, komiksů a filmů. Co všechno v něm nalezneme?

 

George Lucas, otec Star Wars a legenda filmové animace, sní už dlouho o unikátním muzeu. Nejprve ho chtěl postavit na předměstí San Franciska, ale vleklé tahanice s úřady ho přiměly k tomu, aby projekt přemístil do Chicaga. Jenže ani tam se jeho vize příliš nezamlouvala, a to zejména proto, že původní stavba připomínala něco mezi sopkou a cukrovou homolí. Nakonec se tedy rozhodl začít znovu. A do třetice konečně uspěl.

Muzeum rozlohy malého města

Spojil se s čínským architektem Ma Jen-sungem a společně vytvořili novou podobu muzea. Sopka se tak přerodila v něco, co nejvíce připomíná sci-fi vesmírný koráb. Vypadá úžasně a vlastně se divíme, že takhle budova nevypadala od začátku. Lucasovi se díky novému vzhledu podařilo najít místo, kde vznikne. Bude to Los Angeles. Muzeum se zrodí na ploše o rozloze 44 km2, což odpovídá rozloze menšího českého města, jako je třeba Sušice nebo Žatec.

Opravdové hvězdné války: Jak naložíme s vesmírnými padouchy?

Opravdové hvězdné války: Jak naložíme s vesmírnými padouchy?

Z parkoviště jeskyně

Muzeum vyroste na prostoru doposud využívaném jako parkoviště. Stavba potrvá zhruba čtyři roky a slavnostního otevření bychom se měli dočkat na konci roku 2021. Koráb bude obklopovat rozlehlá zahrada, která bude veřejně přístupná a poslouží jako park. Uvnitř pak nečekejte vodorovné stropy ani rohy místností: Interiér muzea bude vypadat jako obří jeskyně, kde každá místnost bude plynule přecházet do té následující. O tom, že půjde opravdu o unikátní stavbu, svědčí i odhadovaná cena. Ta už dnes počítá s náklady okolo třiceti miliard korun.

George Lucas je vášnivý sběratel uměleckých předmětů i obskurností •  Profimedia.cz

Nejen Star Wars

Muzeum se bude zaměřovat hlavně na tři oblasti – výtvarné, filmové a digitální umění. George Lucas za svůj život nasbíral více než deset tisíc obrazů, ilustrací a unikátních filmových rekvizit. Nyní najdou své místo uvnitř unikátního muzea. Čekali jste, že se budou uvnitř schovávat jen sebrané artefakty, zajímavosti a vědomosti ze světa Star Wars? Bohužel. Přesto tu pár unikátních kousků najdete, třeba světelný meč Luka Skywalkera nebo helmu Darth Vadera.

Nissan Star Wars: Auta s rozšířenou realitou

Nissan Star Wars: Auta s rozšířenou realitou

Zábavné umění

Možná vám představa obrazů a ilustrací zní jako nuda ze školního výletu do galerie starých mistrů. Nenechte se ale mýlit. Lucas se nechal slyšet, že nechce stvořit klasické muzeum plné nudných předmětů. Naopak chce co nejvíc podpořit outsidery a odpadlíky, kteří ve světě umění třeba neuspěli, ale vytvořili něco, co je nanejvýš působivé. Vedle uznávaných jmen se tu tak objeví třeba i neznámí filmoví kostyméři nebo komiksoví kreslíři, kteří jsou zodpovědní za legendární superhrdiny. Vzhledem k tomu, jak kolosální byla Lucasova outsiderská vize sci-fi pohádky jménem Star Wars, věříme, že i tady může stvořit opravdu něco jedinečného.

Nečekejte rohy, hrany ani pravé úhly. Vše se bude plynule prolínat •  Profimedia.cz

Jak natočit film?

Muzeum má navíc ukrývat i interaktivní pasáž určenou pro děti. Naučí se, jak funguje filmová animace a jaké technologie nabízí současná kinematografie. Nezapomeňte, že Lucas je zakladatel jedné z nejúspěšnějších trikových společností na světě Industrial Light & Magic. Tím pádem očekáváme, že právě tohle bude nejlepší část celého muzea. Až ho za pár let otevřou, určitě se na ni zaměříme blíže a dáme vám v ábíčku vědět!


Star Wars v Bruselu

Chtěli byste vidět spíš světelné meče, kostýmy Wookiů, Ewoků a zbroje Stormtrooperů než filmové umění? V tom případě sledujte putovní výstavu Star Wars Identities. Ta už šest let jezdí po celém světě a v tuto chvíli docestovala do belgického Bruselu. Návštěvníci si tu mohou prohlédnout dvě stě původních kostýmů, výtvarných návrhů a dalších unikátních kousků z natáčení filmové ságy. Nechybí ani stroje jako BB-8, model lodi Millenium Falcon, nebo dokonce maketa AT-AT. Pokud tedy s rodiči plánujete prázdninovou cestu do zemí Beneluxu, určitě se zastavte v bruselském paláci Expo! Více na www.starwarsidentities.com.

Budoucnost Star Wars: Hvězdné války pokračují

Budoucnost Star Wars: Hvězdné války pokračují

Muzeum počítačových her v Česku

Muzeum počítačových her v Česku

Elitní válečníci historie: Aztéčtí jaguáří válečníci

Elitní válečníci historie: Aztéčtí jaguáří válečníci

Solo: Star Wars Story

Video se připravuje ...

Solo: Star Wars Story • Zdroj: Falcon

Star Wars: Poslední z Jediů

Video se připravuje ...

Star Wars: Poslední z Jediů (2017) - Full HD trailer - české tituky • Zdroj: Falcon

Klíčová slova:
film, star wars, muzeum, zábava, George Lucas
 

Články odjinud