Elitní válečníci historie: Aztéčtí jaguáří válečníci

Elitní válečníci historie: Aztéčtí jaguáří válečníci
Sdílej
 
Když Hernando Cortés dobýval mezi roky 1519 a 1521 aztéckou říši, příliš práce s tím neměl. Ve velké míře mu pomohlo spojenectví s vazaly Aztéků a pak také nemoce, proti kterým neměli tamní obyvatelé vypěstovanou imunitu. Jestli se však něčeho obával, pak to byli jaguáří válečníci.

 

aztécké společnosti to bylo zajímavě zařízené. Nefungovala tam přiliš nějaká dobrovolná armáda, ale všichni chlapci byli od malička cvičeni a trénování k boji. Mezi desátým a dvacátým rokem života potom museli kluci chodit do jedné ze dvou škol. Podle sociálního postavení šli buď do Telpochcalli, což byla škola, která z nich udělala v podstatě vojáky. Nebo, ti bohatší mohli jít do školy Calmecac, kde se z nich stali vojenštví velitelé, představitelé vlády nebo dokonce kněží.

Tvrdá výuka Aztéků

Škola byla velice tvrdá, výuka byla z velké části založena na zvyšování odolnosti mladých chlapců pomocí fyzické námahy a cíleném působení fyzické bolesti. Studenti byli využíváni i jako levná pracovní síla k výkopům, budování městského opevnění, v zemědělství, ale i jako logistická podpora pro už hotové válečníky při válečných konfliktech, kterým nosili štíty, zbraně, potraviny a podobně.

Elitní válečníci historie: Nesmrtelní

Elitní válečníci historie: Nesmrtelní

Jak se stát jaguárem

Ti nejlepší bojovníci se potom mohli stát Jaguárem, avšak poněkud zvláštním způsobem. Ten vycházel z toho, že zabít nepřítele je poměrně snadné, mnohem těžší je, přivést ho jako zajatce, aby mohl být poté rituálně obětován. Pokud se takovýhle kousek válečníkovi podařil čtyřikrát, stal se z něj jaguáří válečník. Což byl vysoce ceněný společenský status, který se nedal nijak jinak koupit.

Jaguáří válečníci používali dřevěný meč macuahuitl, který měl místo ostří úlomky obsidiánu, takže při zásahu trhal kůži a svaly •  Zuchinni one, Wikipedia

Dřevěný meč trhal svaly

Jaguáři děsili nepřítele tím, že oblékali do kůže šelmy, po které dostali své jméno. A když už to někdo dotáhl až na jaguára, tak samozřejmě musel perfektně ovládat všechny zbraně. Kromě běžného kopí používali aztékové i jakýsi vrhač oštěpů, kterému se říkalo atlatl a byl to vlastně předchůdce luku. Macuahuitl byl pak dřevěný meč, který měl ale místo ostří úlomky obsidiánu, takže při zásahu spíše trhal kůži a svaly, než řezal. A hrozivě vypadá i cuauhololli, což je v jakýsi palcát z tvrdého dřeva. 

Poraženi technologiemi

Bohužel, aztékové i přes svoji statečnost nakonec opravdu vcelku hladce podlehli španělským kolonizátorům. Ti na ně vyrukovali s palnými zbraněmi a pokročilou taktikou. Jaguáři se mohli snažit jak chtěli, ale proti tomuto skutečně neměli šanci. Byl to v podstatě střet dvou civilizací, z nichž jedna byla technologicky o stovky, možná i tisíce let napřed.


Elitní válečníci historie

- Evropští bojovníci Janičáři pod tureckou vlajkou

- Opilí zabijáci berserkové

- Samurajové

- Nesmrtelní

- Pretoriánská garda

- Nidžové: Bojovníci ze stínů

- Švýcarská garda

- Legendární britští Commandos

Přečtěte si také:

Konec indiánské říše: Jak dopadlo zlato Inků

Konec indiánské říše: Jak dopadlo zlato Inků

Hannibalovi sloni: Dobyvatelova nebezpečná zbraň

Hannibalovi sloni: Dobyvatelova nebezpečná zbraň

Lovec kajmanů: Odvážlivec z Pantanalu

Lovec kajmanů: Odvážlivec z Pantanalu

 

Články odjinud