Elitní válečníci historie: Commandos, legenda britské armády

Elitní válečníci historie: Commandos, legenda britské armády
Sdílej
 
Nedlouho po začátku druhé světové války Spojenci zjistili, že Německo má technologickou převahu, což je ve válce poměrně důležitý faktor. Co s tím? Zavolejte komanda!

 

Britský ministerský předseda Winston Churchill v reakci na německou převahu sáhl po oddílu dobře vycvičených mužů, kteří rychle udeří, napáchají škody a vytratí se, než stihne nepřítel zareagovat. Přesně tak vznikly oddíly British Commandos známé též stručně jako Commandos (a podle nich se jmenuje slavná herní série).

Churchillovy těžké začátky

S jednotkami tohoto typu neměly v té době armády příliš zkušeností. Zpočátku byly Commandos organizovány do praporů (550 – 750 mužů) a později rot (100 mužů), což se ukázalo jako nešťastné. Pružně reagovat a velet tak velkému útvaru v podstatě nešlo. S přesunem a organizací byla spojena spousta administrativy a celý vojenský útvar se navíc nevešel na útočná a vyloďovací plavidla. Nakonec tedy došlo k reorganizaci na oddíly a čety, kdy jeden oddíl měl 6 čet o 65 mužích, což se ukázalo jako nejlepší řešení.

Commandos při vylodění •  Wikipedia

Commandos jen pro elitu

Do Commandos se mohli hlásit dobrovolníci z britské armády, ale jejich řadami prošli i příslušníci cizích armád, kteří utekli ze zemí okupovaných Německem. Narazit jste mohli i na české vojáky. Někteří z nich byli později vysláni v rámci operace Anthropoid, aby v protektorátní Praze podnikli atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Vůz říšského protektora Heydricha poničený útokem československých commandos Gabčíka a Kubiše •  Wikipedia

Tvrdý válečnický trénink

Výcvik probíhal v prostředí skotských hor a byl nesmírně náročný. Adepti museli mít nejen vynikající fyzičku a psychickou odolnost, ale museli umět i skvěle plavat, číst mapy, zacházet s výbušninami nebo lézt po skalách. Samozřejmostí byla technická zručnost a schopnost řídit kdeco, od auta nebo motorky až po kánoi nebo malou motorovou loď. Po celou dobu výcviku si zároveň vojáci sami vařili. Jestli však vojáci z Commandos v něčem skutečně vynikali, tak to byl tichý boj na blízko, ať už s nožem nebo holýma rukama.

Při operaci Archery v Norsku •  Wikipedia

Hurá do akce!

Ti co tímto jemným sítem prošli se dočkali skutečného nasazení během druhé světové války, ve které se Commandost skutečně vyznamenali. K dispozici měli nejlepší techniku a byli nasazováni do nejnebezpečnějších akcí. Vyznamenali se snad všude, kde působili, ať už to bylo Norsko nebo Afrika, kde z nich měl německý generál Erwin Rommel skutečně těžkou hlavu. Vždyť ho málem zajali!

Němci zajatí Commandos •  Wikipedia

Legendární Šílený Jack

Jestli existuje mezi Commandos nějaká legenda, byla jí jednoznačně postava Jacka Churchilla, kterému se přezdívalo Šílený Jack. Tento chlapík, kterému válka přímo koukala z očí byl tak trochu samorost. Do boje chodil zásadně s mečem (jeho mottem byla věta: "Důstojník, který jde do boje bez meče, je nedostatečně vybaven.") a než se dostal k nepříteli na dosah, tak po něm střílel šípy z luku. Nutno dodat, že úspěšně. Vyznamenal se skutečně mnohokrát a to dosti neortodoxními způsoby. Někdy doprovázel svůj příchod na bojiště hrou na dudy a teprve až poté, co dohrál skladbu, začal nepřátele zasypávat granáty. Jindy s padesátkou mužů dokázal nejprve zajmout 132 Němců a o několik dní později jich přivedl dalších 42, které zajal jen s pomocí svého meče.

Šílený Jack Churchill při vyloďování, s mečem v ruce •  Wikipedia


Elitní válečníci historie

- Evropští bojovníci Janičáři pod tureckou vlajkou

- Opilí zabijáci berserkové

- Samurajové

- Nesmrtelní

- Pretoriánská garda

- Nidžové: Bojovníci ze stínů

- Aztéčtí jaguáří válečníci

- Švýcarská garda

Přečtěte si také:

Elitní válečníci historie: Opilí zabijáci Berserkové

Elitní válečníci historie: Opilí zabijáci Berserkové

Elitní válečníci historie: Nindžové, zabijáci ze stínů

Elitní válečníci historie: Nindžové, zabijáci ze stínů

Elitní válečníci historie: Švýcarská garda, barevní ochránci papeže

Elitní válečníci historie: Švýcarská garda, barevní ochránci papeže

Příběhy vyhynulých zvířat: Dodo mauricijský

Příběhy vyhynulých zvířat: Dodo mauricijský

 

Články odjinud