Commandos 2: Men of Courage

Sdílej
 
CO SE HRAJE Když v roce 1998 španělští Pyro Studios vydali strategii v reálném čase mapující počátky britských speciálních jednotek Commandos, rozdělili hráčskou obec na dva tábory. Jedni tuto hru zbožňovali a nedali na ni dopustit, druzí jí naopak vytýkali kdeco, zejména však jistou schematičnost až "puzzlovitost". Jak to tedy vypadá s druhým dílem?

Nic pro začátečníky

Commandos 2: Men of CourageCommandos se s vámi nebudou mazlit. Čeká vás deset velmi rozsáhlých misí, dvě tréninkové a podle preciznosti vašeho hraní ještě několik bonusových. Pokud si myslíte, že deset je málo, tak se v případě Commandos 2 pletete. Každá mise vám zabere několik hodin, a pokud budete postupovat pečlivě, tedy nikoli přes mrtvoly, pak ještě mnohem více. Stráže se vzájemně kryjí, a pokud spatří něco nápadného, okamžitě spustí poplach, což v nejlepším případě znamená hlučné dokončení úkolu, v horším restart, nebo nahrání uložené pozice. K vítězství vedou různé cesty, takže si budete moci vybrat postup od otevřeného boje (který však většinou není možný) až po tichou infiltraci s nenápadným likvidováním jednoho vojáka po druhém. Bohužel, přestože jsou mise uvedeny krátkým mluveným brífinkem, při němž se vám ukáží klíčové pozice na mapě, je to málokdy dostačující k úplnému pochopení situace, takže se občas stane, že nebudete přesně vědět, jak postupovat dál.

Bylo nás devět

Commandos 2: Men of CourageK šesti členům týmu z původních Commandos a k svůdkyni Nataše z datadisku nyní přibyli další dva - zloděj a pes. Postavy již nejsou tolik vyhraněné. Běžnější činnosti, jako omráčit a přenášet zneškodněné nepřátele či řídit vozidla, zvládají skoro všichni. Každý ale disponuje specifickými schopnostmi, jež umožňují různá řešení problémů. Zelený baret je vycvičen pro boj zblízka, naopak ostřelovač likviduje tiše a hlavně z bezpečné vzdálenosti. Ženista je specialistou na výbušniny, řidič skvěle ovládá vozidla a potápěč mistrně zachází s vrhacími noži ve vodě i na souši. Špion se umí převléknout do důstojnické uniformy, nepozorovaně se pohybovat nepříteli přímo před nosem a v případě potřeby jej umlčet. Nataša může odvést pozornost hlídkujících vojáků a umožnit vašim mužům vykonat špinavou práci. Zloděj je malý a mrštný, a přestože nevyniká silou, je vytrvalý a schopný lezec. Umí se nepozorovaně plížit a skrýt se téměř kdekoliv. Posledním členem a maskotem party je pitbulteriér Whiskey, který dokáže štěkotem odlákat vojáky nebo poslouží jako spojka mezi vašimi lidmi.

Nová kaše ve starém hrnku

Commandos 2: Men of CourageCo tedy přineslo pokračování této v jistém smyslu rozporuplné, avšak úspěšné hry? Pokud byste čekali nějaké radikální změny v systému hry, čekali byste marně. Autoři však původní systém v mnohém vylepšili, přidali spoustu nových předmětů a dovedností, čímž vytvořili pokračování, jak má být. Téměř dokonalá grafika umožňující otáčení pohledů o 90°, možnost pohybu v budovách, ovládání spojeneckých vojáků, skvělý hudební i zvukový doprovod a v neposlední řadě také perfektní hratelnost - to vše dělá z obyčejné nastavované kaše delikatesu.

Cheaty

Commandos 2: Men of CourageK aktivování cheatů napište během hraní GONZOANDJON a pak současně stiskněte následující klávesy: Přeskočení mise - [Ctrl] + [Shift] + N Neviditelnost - [Ctrl] + V Přemístění vybrané postavy na místo kurzoru - [Shift] + X