Atentát jako videohra: Československo 38–89

Atentát jako videohra: Československo 38–89
Sdílej
 
27. května 1942, Libeň. Mise: Zabít Reinharda Heydricha!

Počítačové hry vás obvykle zavádí do fantastických zemí plných hrdinských dobrodružství. Ve skutečnosti je zažijete jen stěží. Řekněte sami: Podíváte se někdy do vesmíru, abyste bojovali s mimozemšťany? Anebo: Budete procházet temné kobky s loučí nad hlavou a sesílat na skřety magické ohnivé koule? To asi ne. Události her mají se skutečností jen málo společného. Přitom jeden druh her je onou výjimkou potvrzující pravidlo. Jsou to historii věrné videohry. Moc jich není. A ještě méně je těch, které by popisovaly nedávné československé dějiny. Československo 38–89 je první, které si na takové sousto trouflo.

Atentát: Dej si interaktivní příběh z období Protektorátu

Atentát: Dej si interaktivní příběh z období Protektorátu

Mladý detektiv

Atentát z plánované trilogie Československo 38–89 zpracovává – jak název napovídá – slavný útok československých výsadkářů Kabčíka a Kubiše na Reinharda Heidricha. Nepočítejte ale s tím, že byste se jako voják prostříleli skrz davy nacistů jako v normální akční hře. Kolektiv autorů přistoupil k tématice z jiného konce. Oblékne vám kabát mladého detektiva, který v současnosti zpovídá pamětníky a dává si dohromady obrázek české společnosti, politiky a myšlení jednotlivců za protektorátu Čechy a Morava.

Zeptejte se prarodičů

Klíčem k celému příběhu je rodina Jelínkových (ve hře vaši prarodiče). Babička Jelínková historickou etapu začíná vzpomínkami na to, jak po atentátu vtrhli do bytu gestapáci a odvedli pryč Jindřicha Jelínka, vašeho dědečka. Babička si ale na spoustu věcí nepamatuje a jiné má trochu pomotané. Možná byly příliš bolestivé, možná si je schválně přikrášlila, aby nemusela vzpomínat úplně na všechno. Skrz její povídání dostáváte kontakty na další pamětníky: Odbojáře a kolaboranty. S každým z nich si můžete promluvit a z konverzace si odnesete stopy a informace pro další pátrání.

 

Zábavné dějiny jako hra •  Československo 38-89

Komiks a film v jednom

Pro detektivku a navíc interaktivní historický dokument se nehodí grafika jako má Call of Duty nebo HALO. Proto v Československu 38–89 dostanete komiksová zpracování událostí od výtvarníka Ticha 762, filmové rozhovory se skutečnými lidmi a herní problémy. Musíme uznat, že vyvážení obsahu se vydařilo. Rozhovory s pamětníky jsou svižné a v herních částech odhalíte informace, které s rozhovory souvisí. Například musíte rychle poschovávat ilegální nebo podezřelé předměty v bytě souseda Málka, aby gestapo při domovní prohlídce nebylo až moc podezíravé. Každé kliknutí na předmět vyvolá stručný popis a řada z nich je rozepsána v detailní encyklopedii, která hru doprovází.

Opakování je zábava

Za úspěšné získání pravdivých informací dostanete kredity, které používáte pro opakování rozhovoru. Ne pokaždé se totiž dozvíte všechno! Hra tedy sází na několikanásobné hraní a opakování našich dějin. Tím vás motivuje, abyste nad vším pořádně přemýšleli a posléze využili poznatky třeba v hodině dějepisu anebo při diskuzích s kamarády o zásadních událostech naší historie. Autorům držíme palce, aby v dalších dílech o poválečném uspořádání Československa a o Pražském jaru a normalizaci přinesli stejně hodnotnou zábavu postavenou na historii jako v Atentátu.

Více o zajímavých hrách:

Attentat 1942 a Svoboda 1945: Moderní historie v českých hrách

Attentat 1942 a Svoboda 1945: Moderní historie v českých hrách

Zapařili jsme: Project Cars jsou auta pro profíky

Zapařili jsme: Project Cars jsou auta pro profíky

Nintendo vám nedá odpočinout

Nintendo vám nedá odpočinout

Orkové do boje! World of Warcraft: Warlords of Draenor

Orkové do boje! World of Warcraft: Warlords of Draenor

Zapařili jsme: Destiny! Vesmír čeká!

Zapařili jsme: Destiny! Vesmír čeká!

 

Články odjinud