Attentat 1942 a Svoboda 1945: Moderní historie v českých hrách

Attentat 1942 a Svoboda 1945: Moderní historie v českých hrách
Sdílej
 
Jak vypadá moderní česká historie ve hře? Dost dobře! Hry Attentat 1942 a Svoboda 1945: Liberation od studia Charles Games přibližují okolnosti atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha i osvobození Československa od nacistů.

Pod rukama učitelů a studentů z Univerzity Karlovy v Praze vznikly již dvě počítačové hry, které vykreslují naši novodobou historii. Akademici dokonce loni založili samostatné studio zvané Charles Games. Ukazují, že právě herní médium může velmi dobře sloužit k výuce dějepisu, a to interaktivní formou, která pobaví a zaujme děti i dospělé.

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Hry nejdříve pro školy

První komerčně prodávaná hra studia, Attentat 1942, vyšla v roce 2017 na platformy PC, Android a iOS. Navázala na starší výukovou hru Československo 38-89: Atentát, která je šířena zdarma pro výuku dějepisu na českých školách. Vypráví řadu příběhů, které se váží k atentátu na prominentního nacistu, říšského protektora Reinharda Heydricha. Ten v květnu roku 1942 spáchali parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš.

Příběhy běžných lidí

Zatímco většina tvůrců by si pravděpodobně za hlavní postavy své hry vybrala právě jednoho či oba hrdiny československého odboje, v Charles Games přistupují k příběhům úplně jinak. Hráčům je prostřednictvím interaktivních filmů vyprávějí herci, kteří představují běžné lidi z doby protektorátu, vzpomínající na svou dávnou minulost. Pomocí rozhovorů, ale také nápaditých komiksových pasáží či miniher se postupně odhalují jednotlivé střípky příběhů. Ty do sebe někdy zapadají, jindy se nápadně liší. A to když na stejné věci vzpomínají různí lidé úplně jinak, protože je vnímali ze své vlastní perspektivy.

Moderní historii vidí každý jinak

Obě hry od studia Charles Games zpracovávají události, které se staly před méně než 100 lety, jsou tedy součástí moderních dějin. To mimo jiné znamená, že na jejich jednotném výkladu se historici oslovení ke spolupráci málokdy shodnou. Právě šance vyslechnout si příběhy z úst různých lidí a pochopit jejich motivace je to, co činí zážitky s hrami Attentat 1942 a Svoboda 1945: Liberation tak silnými. Co je pro jednoho člověka velkou osobní tragédií, může pro jiného znamenat životní výhru.

Přijďte na Comic-Con za šéfredaktorem ábíčka a historickým komiksem

Přijďte na Comic-Con za šéfredaktorem ábíčka a historickým komiksem

Souboj o Svobodu

Druhá jmenovaná hra se v digitálních obchodech objevila letos v srpnu. Jak už název napovídá, Svoboda 1945: Liberation se zabývá osvobozením Československa od nacistické okupace. Velký prostor ale dostávají také následné historické události – odsun Němců i kolektivizace majetku. Hra se odehrává ve vesnici Svoboda v Sudetech, tedy části českého pohraničí, kterou před rokem 1945 obývali převážně lidé německé národnosti.

O budouc- nosti Československa můžete diskutovat se sousedy u karet •  Charles Games

Zábava, která má smysl

Své tak k problému řeknou lidé, kteří odsun svých někdejších sousedů a zabavování majetku s nadšením organizovali. Ale také ti, kteří mu jen s nevolí přihlíželi. Část příběhu vypráví paní, která se po dlouhých 56 letech vrací zpět do vesnice, v níž vyrostla a kterou musela narychlo jako dítě opustit.

Kromě rozhovorů jsou jádrem nové hry opět vydařené komiksové pasáže i minihry. Některé jsou méně vážné – například karty se sousedy v hospodě – jiné však velmi emotivní. Třeba ta, při níž si vyzkoušíte, jak těžké je veškeré potřebné i milované věci rychle sbalit do jediného kufru na cestu. Attentat 1942 a Svoboda 1945: Liberation ale mají jedno společné. Hráči se u nich zároveň baví, dojímají a hlavně učí spoustu zajímavých věcí o naší historii.

Při procházení vesnice Svoboda se objevují střípky příběhu •  Charles Games

Serious games neboli vážné hry

Takzvané vážné hry představují rychle rostoucí žánr, který má své kořeny už v prvopočátcích historie počítačových her. Vždyť to byly právě vědecké instituce a univerzity, na kterých se počítače, a tedy také hry objevovaly jako první. V posledních letech množství kvalitních vážných her roste. Nezabývají se jen historií, ale také vědou (typicky tituly od NASA) nebo třeba současnými událostmi a problémy v zemích, kde nejsou demokratické režimy.

Beecarbonize: Zachraňte planetu v karetní hře

Beecarbonize: Zachraňte planetu v karetní hře

Jak se stát opravářem aut, vlaků, tanků i roverů na Marsu? Hry pro mechaniky!

Jak se stát opravářem aut, vlaků, tanků i roverů na Marsu? Hry pro mechaniky!

Zahrajte si na astronauty. Připojte se k Mezinárodní vesmírné stanici

Zahrajte si na astronauty. Připojte se k Mezinárodní vesmírné stanici

Chytré hraní: Nej PC hry pro mladé badatele

Chytré hraní: Nej PC hry pro mladé badatele

 

Články odjinud