Chytré hraní: Nej PC hry pro mladé badatele

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Zkoumání světa je dobrým začátkem k jeho pochopení. Pojďte se podívat pod hladinu oceánů, do vesmíru, kokpitu letadla nebo do světa včel a vlků v počítačových hrách, které to s vědou, přírodou a technikou myslí upřímně. V ábíčku jsme pro vás vybrali nejlepší badatelské hry letošního roku.

 

A když říkáme upřímně, tak tím chceme naznačit, že se hry snaží do určité míry kopírovat fyzikální zákony, které vládnou v našem světě. Ale nemyslete si, ani váš výkonný domácí počítač nezvládne kopírovat realitu na sto procent.

Proto si autoři her pomáhají a skutečnost zjednodušují – simulují jen to, co je pro jejich záměr důležité. Může to být chování letadla ve vzduchu, podmořský ekosystém anebo komplikovaný model, ve kterém udržujete zvířata v zoo spokojená.

Hra pro letce

MS Flight Simulator

Jednoznačný vítěz v kategorii simulace. MS Flight Simulator vám umožní vzlétnout v jednom z desítek letadel z tisíců skutečných letišť a zase přistát na jiném skutečném letišti. Jako kapitán letadla zažijete proměny počasí, turbulence, proletíte se nad detailně vymodelovanou krajinou a pochopíte nejen, co je to letectví a létání, ale také užasnete nad tím, co je hra schopna ukázat: Například zvládne zrcadlit do herního světa skutečné počasí. Více si přečtěte v našem článku:

Pilotem z obýváku: Flight Simulator překračuje technologické hranice

Pilotem z obýváku: Flight Simulator překračuje technologické hranice

Hra pro potápěče

Beyond Blue

Zajímá vás, co se děje pod hladinou v hlubinách oceánů? Beyond Blue vám dovolí nahlédnout na životy mořských ryb, kytovců a korýšů v roli badatelky a špičkové potápěčky Mirai. V sérii misí se setkáte s obvyklými i vzácnými obyvateli oceánů a dozvíte se o jejich životě a aktuálních problémech. Ty hrají výraznou příběhovou roli, protože hra upozorňuje na nebezpečí, která zvířatům hrozí od lidských činností, jako je třeba hlubinná těžba. Autoři hry spolupracovali s vědci i s filmaři ze společnosti BBC, kteří natáčeli dokument Modrá planeta II. Společně nám předkládají krásnou a výstižnou encyklopedii podmořského života schovanou do kabátu herní zábavy.

Hra pro vesmírné techniky

Rover Mechanic Simulator

V letošním roce vyšla řada her, které vám umožní stát se kosmonautem a projít se po Měsíci, anebo se účastnit provozu vesmírné stanice. Nám přišla velmi zajímavá komplexní hříčka, která kombinuje skutečný průzkum vesmíru s technickými dovednostmi a zábavou. Jako mechanik na marsovské základně máte za úkol rozebírat a opravovat nejrůznější rovery. V brašně s nářadím najdete také diagnostické přístroje a dostanete se i na vrtulník Ingenuity, který je součástí mise Mars 2020 a ábíčko o něm již psalo. Hra je zábavná, poučná a navíc každé rozebrání a složení rovera funguje jako hlavolam, jen rover Curiosity má 1152 dílů a 437 šroubků, takže si pěkně zapotíte mozek!

Jak se stát opravářem aut, vlaků, tanků i roverů na Marsu? Hry pro mechaniky!

Jak se stát opravářem aut, vlaků, tanků i roverů na Marsu? Hry pro mechaniky!

Hra pro manažery

Planet Zoo: Přídavky

Simulovat zoologickou zahradu? To už tu bylo tolikrát! A Planet Zoo dokonce není ani letošní hrou, vyšla v listopadu 2019. Pracovali na ní britští Frontier Developments, kteří mají také úspěch se simulací celého známého vesmíru v Elite: Dangerous, takže to nemůže být špatné. A není, i když ke kosmickým hlubinám mají zoologické zahrady daleko. Založit si v Planet Zoo vlastní park a stát se v ní ředitelem je tak zábavné, že letos vyšly hned tři přídavky s jihoamerickými, australskými a vodními živočichy. Krom toho, že pro ně budete zajišťovat vhodnou stravu a vymýšlet pro ně nové pelechy, užijete si dost i s ekonomickým provozem parku a nečekanými událostmi. Pane řediteli, opičáci zase utekli a sebrali svačiny školní exkurzi!

Hra pro konstruktéry

Dreams

Znáte Minecraft? Roblox? Dreams? Jestli jste na první dvě řekli ano a na třetí ne, tak se vůbec nedivíme. Dreams je totiž novým příspěvkem mezi hry, které vám umožňují vytvářet různé světy, anebo přímo vlastní nové hry. Za projektem stojí studio Media Molecule, které vydalo například LittleBigPlanet, hravost je tudíž zaručena. Co ale zaručeno není, to je výsledek vaší snahy. Tohle není ani tak hra jako spíš kufr s nástroji, které se musíte naučit používat. A to nás na Dreams baví! Podporuje totiž tvořivost společně s prostorovou orientací a logikou. Copak myslíte, že se dá hra – nebo cokoliv jiného – udělat bez této trojice? Tak vidíte! Směle sněte!

Hra pro včelaře

Bee Simulator

Včely jsou klíčovou součástí naší přírody, kromě produkce medu se starají o opylování květin. V této aktivitě jsou hlavní hmyzí silou – nenahradí je čmeláci ani další opylovači. I přesto včelám hrozí řada nebezpečí a s mnoha z nich vás seznámí simulátor, který sleduje včelku od narození až po dospělost. Mise se odehrávají v městském prostředí, je tedy zapotřebí vyhýbat se spoustě překážek, které ve volné přírodě nejsou. Bee Simulator funguje jako krátká legrační hra, stejně jako rodinná záležitost, při které je možné povídat si o významu včel a přírody.

Hra pro strojvedoucí

Train Sim World 2

Simulovat se dá leccos a zrovna simulace vlaků patří mezi ty nejoblíbenější. V Train Sim World 2 se dostanete k řízení nejrůznějších osobních i nákladních vlaků na železnicích po celém světě. Poznáte jejich vlastnosti při jízdě a brzdění, naučíte se také hodně o smyslu železnice jako takové – a může sloužit třeba ke svozu lidí z příměstských oblastí, anebo k bleskurychlé dopravě na velké vzdálenosti. Pro nadšence do železnice je Train Sim World 2 podobně magnetickou hrou jako MS Flight Simulator pro milovníky létání. A ti první samozřejmě již dávno četli o návštěvě ábíčka ve Výzkumném ústavu železničním. Nebo ne? Tak to určitě napravte!

Trochu větší vláčkoviště: Testovací okruh pro vlaky

Trochu větší vláčkoviště: Testovací okruh pro vlaky

Hra pro krizové manažery

112 Operator

IZS je zkratka integrovaného záchranného systému. Slučují se pod něj práce hasičů, zdravotníků a policie v případě nehody nebo mimořádné události. V polské 112 Operator se nestanete ani jedním, ale budete operátorem, který sedí na telefonu, přijímá hlášení a koordinuje pohyb záchranných složek. Nejde jen o posílání autíček na mapě, ale o vyptávání se volajících na problémy a snahu zvládnout několik telefonátů naráz. 112 Operator není dokumentem o práci telefonního operátora na velínu. Je především přiblížením stresových situací, podporou správného rozhodování a cvičením chladnokrevnosti. To se vám jednou může hodit!

Hra pro vesmírné dobrodruhy

Mars Horizon

Kdo jako první zabodne svoji vlajku do rudé marsovské půdy? To můžeme jen hádat. Anebo si to vyzkoušet nanečisto v simulaci „závodů k Marsu.“ Jako zástupce jedné z velmocí nebo vesmírných agentur navrhujete sondy a rakety pro cestu k Marsu. Nenechte se ale mýlit, tohle nejsou „kerbalové s Marsem.“ Na hře se podílela Evropská vesmírná agentura (ESA) a dokáže tedy vysvětlit všechna základní úskalí, která lidstvo při cestě na planetárního souseda čekají. Ono nakonec bude jedno, kdo tam jako první zapíchne vlaječku, hlavně, že tam budeme!

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

Hra pro vlčí lidi

Wolfquest

Příběh začíná na svazích Ametystové hory v americkém parku Yellowstone. Právě tam se narodíte jako vlčí štěně a začnete poznávat svět. Ať už to bude samostatně nebo s partou kamarádů – tedy dalších vlků – to je jen na vás. Tak nebo onak budete prožívat simulaci vlčího života a poznáte přírodní bohatství Yellowstonu. Zní to dobře? Ano! Jenže WolfQuest je neštěstí stíhaná hra, která je ve vývoji v několika verzích už přes pět let. Současná verze je k dispozici v předběžném přístupu, takže ještě není zcela odladěná. Vyplatí se ale hru sledovat!

Hry a hry

V redakci se k badatelským hrám dostáváme často a hodně nás baví. Pomáhají nám dostat se na nedostupná místa, anebo nám umožní vžít se do role vědce, který něco zkoumá. Hry ale mohou fungovat i jako prostředek skutečného výzkumu. Jestli vás zajímá, co tím myslíme, přečtěte si článek o Občanské vědě:

Občanská věda: Staň se badatelem!

Občanská věda: Staň se badatelem!

Nejlepší hry zdarma: Jak si skvěle zahrát a neutratit za to ani korunu

Nejlepší hry zdarma: Jak si skvěle zahrát a neutratit za to ani korunu

Zahrajte si na astronauty. Připojte se k Mezinárodní vesmírné stanici

Zahrajte si na astronauty. Připojte se k Mezinárodní vesmírné stanici

Nejlepší seriály roku 2020

Nejlepší seriály roku 2020

 

Články odjinud