Among Us: Sabotáž vesmírné lodi nikdy nebyla zábavnější

Among Us: Sabotáž vesmírné lodi nikdy nebyla zábavnější
Sdílej
 
Among Us je jedoduchá hra, která dobyla svět. Zatímco se posádka snaží zajistit hladký provoz lodi, Impostor tiše odstraňuje jednotlivé členy a ničí životně důležitou elektroniku. Ať už o Among Us slyšíte poprvé, nebo hru dávno paříte, tady se dozvíte všechno, co (ještě) potřebujete vědět.

 

Když se v červnu roku 2018 objevil nenápadný titul Among Us, o žádný velký úspěch se nejednalo. Ještě před rokem ji hrálo pravidelně přibližně 50 oddaných fanoušků.

Jenže pak si jí během pandemie všimli youtubeři v Brazílii a Koreji, mánie následně dorazila do USA i Evropy a autoři se nestačili divit. Na konci loňského roku počet hráčů, kteří si Among Us zapnuli alespoň jednou za měsíc, překročil 500 milionů.

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Among Us připomíná Městečko Palermo

Hra Among Us je jednoduchá a do jisté míry působí jako oblíbená táborová legrace Městečko Palermo. Skupinka ctihodných občanů – v tomto případě astronautů – se na palubě lodi či planetární základně věnuje své běžné pracovní činnosti.

Jenže vše není tak, jak se zdá: Minimálně jeden z deseti hráčů je takzvaný impostor. V češtině bychom řekli, že je to tak trochu nepřátelský agent, sabotér a podvodník, který se vydává za někoho, kým není. Snaží se postupně eliminovat svoje kolegy, aniž by si ho někdo všiml. Zároveň sabotuje důležité systémy, bez kterých se posádka neobejde – třeba generátor kyslíku.

Kdo poletí z lodi ven? O tom se bude hlasovat už za pár vteřin •  Innersloth

Mistrem převleků

Jakmile někdo najde tělo astronauta nebo má podezření na to, kdo je impostorem, začíná porada. A právě to je asi nejzábavnější prvek hry. Členové posádky diskutují o tom, kdo je za sabotáže zodpovědný, a mohou (ale nemusí) vyhodit jednoho kolegu z lodi. Zvolili správně? Nebo je impostor skutečný profík a dokázal ostatní přesvědčit, že on rozhodně za všechny ty podivné náhody nemůže?

I duchové jsou užiteční

Právě prvek komunikace a tzv. asymetrickému multiplayeru, kdy každý hráč má jiné cíle a úkoly, dělá hru velmi zajímavou. Mnohem zábavnější je s až osmi kamarády, kteří se navzájem slyší, hrát ale můžete i s cizími lidmi a na poradách si pouze dopisovat (většinou v angličtině).

Brzy se objeví nová mapa zvaná Airship •  Innersloth

Aby byla hra přitažlivá i pro ty, které impostor odstraní hned na začátku kola, musí členové posádky i po smrti - jako duchové, nadále plnit zadané úkoly, aby umožnili celé skupině vyhrát. Vypadají v takovém případě jako duchové.

Na mobilech je nejpopulárnější

Ve hře Among Us je každá partie úplně jiná. Někdy se impostorovi podaří zneškodnit většinu posádky a jen hloupá chyba jej odhalí ke konci hry, jindy vyřadí z provozu reaktor a loď i s astronauty exploduje. Někdy není sám, ale jsou dva.

Zatímco na počítačích a konzoli Nintendo Switch je hra placená, na mobilních platformách iOS i Android je možné ji hrát zdarma. I to je důvodem, proč se titul Among Us stal jedním z videoherních vládců uplynulého roku.

Pracovní úkoly v Among Us plní hráči formou rozmanitých miniher •  Innersloth

Čtyři mapy Among Us:

The Skeld

Vůbec nejstarší mapa na palubě vesmírného korábu. Většina nových hráčů Among Us začíná právě zde. Mapa nabízí vyvážený herní zážitek, spíše jednodušší úkoly a není tolik náročná na orientaci. I proto nadále zůstává nejčastěji hranou mapou.

Mira HQ

Ústředí fiktivní vesmírné společnosti MIRA se vznáší v zemské atmosféře, několik desítek kilometrů nad povrchem. Má sloužit jako odpočinkové zařízení pro astronauty, jenže i sem pronikli impostoři, které bude potřeba odhalit. Členy posádky vraždí třeba v unikátní přechodové komoře.

Polus

Posádka poprvé vystoupila z paluby lodi a založila základnu na planetě Polus. Ústředním prvkem této dosud největší mapy je opravdu žhavé lávové jezírko. Jsou kolem něho postaveny jednotlivé budovy báze a hráči do něj zároveň vyhazují obyvatele, které podezírají z impostorství.

Airship

Připravovaná čtvrtá mapa je situovaná na palubu vznášedla a má být vůbec největším prostorem, který se posádkám v Among Us nabídne. Celkem 17 různých místností, nové tematické úkoly i převratné novinky jako žebříky a pojízdné plošiny, to vše dorazí do Among Us již začátkem roku 2021.

Among Us je jednoduchá multiplayerová hra, která dobyla svět •  Innersloth

Among Us naruby a s bombami

Další populární videohrou, jež staví zážitek na asymetrickém multiplayeru, je Keep Talking and Nobody Explodes. Jediný hráč plní úkol – snaží se zneškodnit bombu, která je pokaždé úplně jiná a kterou vidí na své obrazovce či v brýlích pro virtuální realitu pouze on.

Všichni ostatní se mezitím překřikují a horlivě hledají v rozsáhlém návodu, jak odpojit jednotlivé moduly dříve, než dojde k výbuchu. Pokud se vše podaří v časovém limitu, vítězí všichni. Pokud naopak bomba exploduje, všichni prohrávají. Je to skvělá zábava přístupná širokému publiku, a to i díky tomu, že návod na zneškodnění bomby byl kompletně přeložen do češtiny!

Foto:  Steel Crate Games

Novinky u veselých fazolí Fall Guys

Do světa závodníků v roztodivných oblečcích Fall Guys konečně naplno dorazila třetí sezona, která se nese v duchu zimních radovánek. Středověké bitvy tak vystřídalo lyžování, válení sněhových koulí, chytání tučňáků i výšlapy na zamrzlé vrcholky jednotlivých úrovní.

Celkem sedm nových velmi zábavných levelů a nespočet vtipných kostýmů s vánoční tematikou představují dobrou záminku pro návrat k Fall Guys. Třetí sezona sklidila velmi dobré hodnocení v komunitě i mezi herními kritiky a velmi pravděpodobně skončí až s příchodem astronomického jara.

Fall Guys: Bláznivá soutěž o korunku zamířila do třetí sezony

Fall Guys: Bláznivá soutěž o korunku zamířila do třetí sezony

ABC speciál: Esport průvodce pro začátečníky i pokročilé je tady!

ABC speciál: Esport průvodce pro začátečníky i pokročilé je tady!

Auta, která neexistují: Jak virtuální realita pomáhá ve Škoda Auto

Auta, která neexistují: Jak virtuální realita pomáhá ve Škoda Auto

 

Články odjinud