Vesmírná turistika: Na cestu do vesmíru se chystají miliardáři i dvanáct vyvolených

Vesmírná turistika: Na cestu do vesmíru se chystají miliardáři i dvanáct vyvolených
Sdílej
 
Od letu prvního člověka do vesmíru brzy uplyne 60 let. Za tu dobu se ale vesmír turistům otevírá velmi pomalu, cesty mimo naší planetu zůstávají složité a drahé. Od letošního roku by ale výlet do vesmíru mohl být jednodušší — a nejen pro bohaté. 

 

Mezi lety 2001 a 2009 se vydalo celkem 7 turistů na Mezinárodní kosmickou stanici (ISS), kam dopravu posádky zajišťuje ruská loď Sojuz. Ve zmíněných letech tvořili posádku stanice tři astronauti, jeden z nich ale častokrát letěl na palubě raketoplánu. Tak na palubě Sojuzu zbyla jedna volná sedačka, kterou mohl využívat turisté, většinou to byli podnikatelé a úspěšní vědci.

Raketoplány ale před deseti lety dolétaly a vesmírná turistika musela počkat na novou příležitost. Tématu budoucnosti turistů ve vesmíru se věnujeme také v novém ABC 5/2001, které si můžete koupit zde.

Kosmická turistika: Vesmírná loď Starship pro 100 lidí

Kosmická turistika: Vesmírná loď Starship pro 100 lidí

SpaceX vyrazí na oběžnou dráhu

Nová příležitost přišla díky vstupu soukromých firem do přepravy lidí na oběžnou dráhu. Posádku ISS začala dopravovat do vesmíru loď Crew Dragon od společnosti SpaceX. NASA souhlasí s tím, aby se na stanici vydali i vesmírní turisté. Misi zajistí firma Axiom, která si Crew Dragon pronajme. První let profesionálního astronauta a tří turistů proběhne v roce 2022. 

Samotná SpaceX chystá také čistě „civilní“ let. Stát by se tak mělo už letos. Turisté se vydají jen na oběžnou dráhu, k připojení k ISS nedojde.

SpaceX se sice snaží lety do vesmíru zlevnit, ale kosmonautika je neúprosná. Technika je drahá a k dosažení oběžné dráhy potřebujete hodně energie, což stojí spoustu peněz. Zpáteční letenka do vesmíru tak vyjde zhruba na miliardu korun. 

Crew Dragon při příletu k ISS •  NASA

Levnější alternativa na hranici vesmíru

Když už nemůžete na oběžnou dráhu, můžete alespoň do vesmíru nahlédnout. Dvě firmy jsou už hodně daleko ve svých plánech na tzv. vesmírné skoky. Postup je jednoduchý. Posadí vás do kapsle či raketoplánu, který vás během několika minut vynese na hranici vesmíru.

Odtud se pak po chvíli vrátíte zpět na Zemi. Výlet trvá jen krátce, ale bude stát za to. Uvidíte zakulacenou Zemi z výšky 100 kilometrů a zažijete stav beztíže. Výhodou je, že si nemusíte balit na cestu a celá legrace je mnohem levnější — zhruba 6 milionů korun. 

Vesmírná turistika: Úspěšný let na hranici vesmíru a souboj miliardářů

Vesmírná turistika: Úspěšný let na hranici vesmíru a souboj miliardářů

Společnost Virgin Galactic pracuje na malém raketoplánu SpaceShipTwo startujícím ze speciálního letadla. Po dosažení hranice vesmíru se raketoplán vrací na zemi a přistává jako letadlo. Raketoplán už dnes léta s lidmi, ale jen se zaměstnanci firmy jako piloty, první turisté by mohli letět v roce 2022.

Blue Origin majitele Amazonu Jeffa Bezose vyvíjí systém New Shepard. Skládá se ze dvou částí: malé rakety s jedním motorem a kapsle. Raketa ji vynese do požadované výšky a poté se sama vrátí a přistane v místě startu pomocí motoru. Kapsle pokračuje setrvačností do výšky přes 100 km a poté přistává na padácích. Obě části lze použít opakovaně. Celý let potrvá asi 10 minut a na palubu kapsle se vejde celkem 6 lidí.

Blue Origin od roku 2015 uskutečnil 14 zkušebních letů. Neúspěšný byl jen první, a to jen částečně. Raketa při návratu havarovala, kapsle pro vesmírnou posádku přistála bezpečně. Po sérii testů by první let s lidmi by mohl proběhnout letos v polovině roku, psalo se dokonce už o dubnu, ale mimo jiné kvůli koronaviru zřejmě dojde k odkladu.

Jeff Bezos a Blue Origin dobyli hranici vesmíru

Jeff Bezos a Blue Origin dobyli hranici vesmíru

Velké plány Jeffa Bezose

Blue Origin nechce do vesmíru jen nakukovat. Má mnohem větší plány. Pracuje na velké raketě New Glenn, která bude poháněna metanovými motory a bude opakovatelně použitelná. Její první stupeň přistane na lodi na moři, jako to dělá Falcon 9 od SpaceX.

První let rakety byl v plánu letos, firma ale oznámila, že premiéru odkládá na konec roku 2022.

Blue Origin je také lídrem programu Národní tým, který konkuruje společnostem Dynetics a SpaceX a uchází se o kontrakt na stavbu lunárního modulu, který by měl za pár let dopravit člověka na Měsíc.

New Glenn •  Blue Origin

Do kosmu zadarmo?

SpaceX Elona Muska pracuje na kosmické lodi Starship, se kterou chce létat na Mars. Testy lodě už probíhají, i když zatím jde jen o skoky v atmosféře do výšky několika kilometrů.

Už v roce 2018 oznámil japonský miliardář Júsaku Maezawa, že chce v lodi Starship obletět Měsíc a vzít na cestu umělce z celého světa v rámci mise DearMoon. Na začátku března 2021 oznámil, že nakonec nepůjde o umělce, ale přihlásit se může prakticky kdokoliv.

Kritéria jsou trochu nejasná. Mělo by jít až o 12 lidí, kteří „dělají něco kreativního“ a mohou lidstvu přinést něco pozitivního. Výběr kandidátů už začal a má být dokončen v létě. K letu má dojít podle plánu v roce 2023, ale to je spíše optimistické.

Novinky vesmírné turistiky: Do dvou let poletíme výš a dál

Novinky vesmírné turistiky: Do dvou let poletíme výš a dál

ESA vybírá nové astronauty. Na let k Měsíci se mohou dostat i Češi

ESA vybírá nové astronauty. Na let k Měsíci se mohou dostat i Češi

Co nahradí ISS? Soukromá orbitální stanice Axiom?!!

Co nahradí ISS? Soukromá orbitální stanice Axiom?!!

 

Články odjinud