Kosmická turistika: Vesmírná loď Starship pro 100 lidí

Kosmická turistika: Vesmírná loď Starship pro 100 lidí
Sdílej
 
Americká společnost SpaceX ukázala světu vesmírnou loď, která zvládne na Měsíc, Mars a do sluneční soustavy dopravit až 100 turistů. Kdy konečně vypukne vesmírná turistika?

 

Je to 50 let, co člověk poprvé stanul na Měsíci. Vesmír je stále plný záhad a lidé touží ho poznat a zažít, jaké to je být mezi hvězdami. Stalo se to zatím jen pár vyvoleným. Ve vznikající vesmírné lodi Starship americké společnosti SpaceX Elona Muska by se lidé mohli podívat na rudou planetu v příštím desetiletí. Ještě předtím obletí Starship Měsíc. A už víme, kdo poletí! Let bude částečně financovat japonský podnikatel Jusaku Maezawa, který na cestu vezme několik umělců z celého světa, aby mohli tvořit. Měsíc z blízka je pořádná inspirace!

Vesmírná turistika = zážitek století

Elon Musk ale není jediný, který má velké vesmírné plány. Americká společnost Blue Origin Jeffa Bezose plánuje vyrazit s turisty za hranice naší planety už za pár měsíců. Šest turistů zavřených ve speciální kapsli má vynést raketa New Shepard rychlostí, která přesáhne rychlost zvuku, do výšky přes 100 kilometrů. Zažijí stav beztíže a uvidí zakulacenou Zemi.

Novinky vesmírné turistiky: Do dvou let poletíme výš a dál

Novinky vesmírné turistiky: Do dvou let poletíme výš a dál

Let potrvá desítky minut. Domů na Zemi se kapsle vrátí na padácích a raketa přistane pomocí motoru. Obě části lze opakovaně použít. Raketa New Shepard má za sebou už více než 10 testovacích letů bez posádky. Další test je naplánován na 1. listopadu.

Celebrity na palubě SpaceShipTwo

Na výletech do vesmíru intenzivně pracuje také firma Virgin Galactic, která vyvíjí raketoplán SpaceShipTwo. Lístky na tuto palubu si už měli koupit například herci Tom Hanks, Ashton Kutcher, Katy Perry, Brad Pitt nebo Angelina Jolie. Kdy se tak stane, je dnes ve hvězdách.

Starship u Saturnu (kresba) •  SpaceX

Na skok do vesmíru

Vesmírnou turistiku bychom mohli rozdělit na tři skupiny: vesmírné skoky, lety na oběžnou dráhu a lety mimo oběžnou dráhu. Nejlevnější a nejdostupnější jsou vesmírné skoky a právě ty dostanou turisty do vesmíru dvě výše zmíněné společnosti. Největším zádrhelem v letech do vesmíru je zemská gravitace. Dostat cokoli do vesmíru totiž stojí obrovské peníze. Gravitace nás totiž drží pěkně u země a odlepit se od ní stojí hodně energie.

Stanice Von Brauna má být obřím vesmírným hotelem •  The Gateway Foundation

Výlet na oběžnou dráhu

Lety na oběžnou dráhu jsou mnohem dražší, ale už mají svůj turistický křest za sebou. První vesmírný turista Denis Tito se vydal na týdenní pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici v roce 2001. Poté ho v ruské lodi Sojuz následovalo ještě několik dalších turistů. V nejbližších letech by se podobné "zájezdy" na stanici mohly obnovit. Letenka ale bude stát okolo 500 milionů korun.

Odstartováno: Další přelomový let Crew Dragon otevírá nové možnosti ve vesmíru

Odstartováno: Další přelomový let Crew Dragon otevírá nové možnosti ve vesmíru

Kolonizace vesmíru

A co ve vesmíru s turisty? Na stole je v tuto chvíli několik ambiciózních plánů. Třeba firma The Gateway Foundation chce do roku 2025 postavit vesmírný hotel pro stovky lidí. Složený by měl být z 24 modulů a otáčet se tak, aby vytvořil umělou gravitaci, kterou známe ze sci-fi. Bigelow Aerospace chce zase létat k 16 metrů dlouhému nafukovacímu modulu, který dnes testují na Mezinárodní kosmické stanici.

Uvnitř stanice Von Brauna •  The Gateway Foundation

A Orion Span má v plánu postavit stanici Aurora o rozměrech 4,3x13 metrů. Vejít se do ní má maximálně šest osob, z toho dva členové posádky. Stanice by se do vesmíru podle informací společnosti měla vydat v roce 2021.

Sci-fi nebo realita?

Představa turistů, kteří se vznáší ve stavu beztíže, snídají při pohledu na Zemi z oběžné dráhy Měsíce nebo obdivují stopy Neila Armstronga přímo na povrchu Měsíce, patří stále spíše do říše sci-fi. Kdo a kdy nakonec své velkolepé vesmírné plány dovede k realitě, je ale dnes ve hvězdách.

Galerie: Kdo přivede turisty do vesmíru >

Modrý Měsíc: Cesta soukromníků na lunu

Modrý Měsíc: Cesta soukromníků na lunu

Vesmírní turisté: Rok na oběžné dráze

Vesmírní turisté: Rok na oběžné dráze

Stanice Aurora: První vesmírný hotel

Stanice Aurora: První vesmírný hotel

 

Články odjinud