Vesmírná brána: Velký návrat na Měsíc

Vesmírná brána: Velký návrat na Měsíc
Sdílej
 
NASA se chce vrátit na Měsíc. Chystá kosmické sondy a na oběžné dráze Měsíce postaví stanici!

 

Někdy okolo roku 2022 chce NASA začít stavět novou mezinárodní vesmírnou stanici. Vyroste na vysoké oběžné dráze okolo Měsíce. Název budoucího vesmírného přístavu se postupně mění, ale jeho základ zůstává stejný – Gateway, česky Brána. Má se jednat o skutečnou bránu pro lety na Měsíc a v budoucnu také na Mars.

Poslední návštěva Měsíce

Poslední člověk se prošel po Měsíci v roce 1972. Konkrétní plán pro návrat lidí na Měsíc zatím není, ale NASA už alespoň diskutuje o schématu budoucích pilotovaných letů. Kosmická loď určená k letu z Gateway na Měsíc a zpět se může skládat z jedné části, nebo být rozdělena na více stupňů. Všechny možnosti mají své výhody i nevýhody.

Lockheed Martin také patří mezi devět firem, které mají pro NASA postavit malé bezpilotní lodě •  mesic, gateway

Moc velká a těžká

Jednostupňová loď by přistála na povrchu, odkud by zase celá vzlétla do kosmického prostoru. Nevýhodou je její velká hmotnost - podle odhadů by měla až 50 tun. K tomu je potřeba přičíst ještě urychlovací raketu pro let k Měsíci. Loď a lunární modul programu Apollo vynesla do vesmíru obří raketa Saturn 5. V současné době je ale trend stavět menší a levnější rakety.

Člověk znovu na Měsíci: Kdy se začne stavět stanice Měsíční brána?

Člověk znovu na Měsíci: Kdy se začne stavět stanice Měsíční brána?

Část může na povrchu zůstat

Dvoustupňová loď se skládá z přistávacího a odletového stupně. Na povrchu Měsíce zanechá část s přistávacími vzpěrami, motorem a palivovou nádrž pro pohonné hmoty využité k přistání. Do vesmíru tak odstartuje její lehčí verze, která potřebuje i méně paliva. Na druhou stranu je přistávací část jen na jedno použití. A přistávací modul by pořád měl hmotnost 32 až 38 tun, což pro soukromé kosmické rakety příliš těžký náklad.

Kosmická loď od Lockheed Martin bude opakovatelně použitelná •  mesic, gateway

Další stupeň pro přelet

Třístupňová loď je podobná dvoustupňové: Astronauti by použili pro přelet od Gateway přeletový stupeň. V něm by se dostali na nižší dráhu okolo Měsíce, což by snížilo množství paliva pro přistávací modul. Právě tuto variantu nyní NASA preferuje. Je to však trochu proti návrhům některých firem.

Stačí dotankovat

Například americká firma Lockheed Martin nedávno představila jednostupňovou loď. Její celková hmotnost by byla 62 tun, bez paliva pak 22 tun. Na povrch Měsíce by dopravila 4 astronauty a tunu nákladu. Celá loď by se po splnění mise vrátila na oběžnou dráhu Měsíce a byla opakovatelně použitelná. Palivo by dotankovala na oběžné dráze z doplňovaného vesmírného tankeru. V budoucnu by se mohlo palivo vyrábět přímo na Měsíci. Podle firmy takové řešení otevírá velké možnosti i pro ostatní soukromé firmy, které by mohly dopravovat k Měsíci palivo i jednotlivé části. Tak uvidíme, co na to NASA.


60 miliard na pokusy

Ještě než se vrátí na Měsíc člověk, chce tam NASA poslat kosmické sondy. Nedávno vybrala 9 soukromých firem, které mají postavit bezpilotní kosmické lodě. Jejich úkolem bude dopravit na povrch Měsíce přístroje pro různé vědecké experimenty. Těmto devíti firmám rozdá NASA v průběhu 10 let v přepočtu téměř 60 miliard korun. První lety by mohly proběhnout už za pár let.


Základna Měsíční údolí: První krok kolonizace vesmíru?

Základna Měsíční údolí: První krok kolonizace vesmíru?

Neil Armstrong: První člověk na Měsíci

Neil Armstrong: První člověk na Měsíci

Soutěž s ABC o knížku Kouzelníci z pradávna

Soutěž s ABC o knížku Kouzelníci z pradávna

Zapište si Festival ABC: 13. 4. 2019!

Zapište si Festival ABC: 13. 4. 2019!

 

 

Články odjinud