Kerbal Space Program: Ředitelem vesmírné agentury

Kerbal Space Program: Ředitelem vesmírné agentury
Sdílej
 
Elon Musk chce na Mars, NASA bude zkoumat asteroidy a Jeff Bezos pošle turisty až na Měsíc. A kerbalové? Chtějí obsadit celý vesmír!

 

Jak kerbalové bijem o mříže, jak kerbalové v kleci jatí, my bychom vzhůru k nebesům, a jsme zde Zemí spjatí. Tak by to ve svých Písních kosmických možná napsal Jan Neruda, kdyby hrál Kerbal Space Program. Touha po prozkoumávání temných mrazivých hlubin nad našimi hlavami je v nás pevně zakořeněna. V současnosti ale nemáme pro pilotované lety k ostatním planetám patřičnou technologii – na rozdíl od takových kerbalů, kteří klidně doletí až k Jupiteru.

Složte si raketu

Kerbal Space Program je inženýrskou hrou. To znamená, že musíte vymyslet, jak propojit nejrůznější součástky, abyste uvedli do chodu velký stroj. V tomto případě je to raketa, která musí být správně vybavená, vyvážená a silná, aby dosáhla oběžné dráhy planety Kerbin, na níž kerbalové žijí. A z orbitu se mohou vypravit mnohem dál, pakliže jste jim raketu správně nakonfigurovali. Právě vynalézání nových dílů a jejich správné spojování je klíčem k zábavě.

Při letu ve vesmíru musíte sledovat řadu údajů o stavu rakety a okolního prostoru •  Squad

Kerbalové v beztíži

Pro každého je tu něco. Ve volném režimu můžete stavět prakticky všechno, co chcete. V režimu vědeckém postupně objevujete nové technologie, scénáře před vás přitom kladou konkrétní problémy. A konečně komerční režim z vás udělá ředitele vesmírné agentury se vším všudy. Kromě vývoje se staráte o financování, dobré výsledky testů a vůbec máte plné ruce práce. Úspěšné vyslání funkční rakety s kerbaly do vesmíru je pak velká odměna. Dokonce je možné vybudovat si na orbitě vlastní vesmírnou stanici a z ní zkoumat působení téměř nulové gravitace a vesmíru na kerbaly.

Videohry ve vědě: Chcete být civilním vědcem?

Videohry ve vědě: Chcete být civilním vědcem?

Gravitační past

Jenže vyletět na oběžnou dráhu a úspěšně se dostat zpět na pevnou zem, to není žádná legrace. Výzkum doprovázejí testy, rakety vybuchují a kerbalové umírají v plamenech, stejně jako se to dělo ve skutečném vesmírném výzkumu lidem. Hra nabízí solidní kopii fyzikálních zákonů: Všechny, které známe z našeho světa, najdete i ve hře – některé v nižší míře, jiné skutečně přesně přenesené. Vaše raketa musí kupříkladu překonat gravitaci a to zvládne jen v případě korektně umístěných trysek.

Fantazii se meze nekladou: Zvládne tohle odstartovat? •  Squad

Vesmírné síly

Reálné fyzikální zákonitosti se týkají zejména simulace vesmíru v soustavě Kerbol, která obsahuje Slunce, několik planet a trpasličí planety. Jejich trajektorie a gravitační působení simuluje skutečné síly, které kolem sebe vesmírná tělesa šíří. Šikovní hráči mohou navíc Kerbol vyměnit za sluneční soustavu a pohybovat se mezi „našimi“ planetami, na kterých mohou i přistávat – opět s důrazem na realistickou simulaci.

V obsahovém dodatku Making history si kerbalové zahrají golf na Měsíci •  Squad

NASA zasahuje

Důraz na inženýrskou a fyzikální realističnost upoutaly pozornost vědeckých pracovišť a vesmírných agentur. Americká NASA se o hru zajímala od dob jejího vydání a společně s autory připravila speciální mise týkající se ovlivnění dráhy přibližujícího se asteroidu. Kerbalové zasáhli i Evropskou vesmírnou agenturu (ESA). "Když můj nadřízený přišel na to, že neznám KSP, nařídil mi okamžitě začít hrát na počítači v jeho kanceláři," říká jeden z internistů ESA. A podobně jsou na tom zaměstnanci firmy SpaceX, jejíž šéf Elon Musk vtipkoval o tom, že ve hře testuje prototypy svých nových raket. Ať už je to pravda, nebo ne, Kerbal Space Program je natolik zajímavým titulem, že ho dobře znají i ti, kteří pracují ve skutečném vesmírném výzkumu.


Upravte si hru

Je Kerbal Space Program náročnou hrou? Ano. Dá se to ale napravit! Prostředí je otevřené uživatelským zásahům (takzvaným modům), které jsou ke stažení zdarma a dokážou mnoho útrap s ovládáním a hraním vyřešit. V současnosti takových modů existuje kolem tisícovky. Nejoblíbenější jsou Kerbal Engineer Redux, který ukáže důležité statistiky o raketách a jejich fungování, Mechjeb pro autopilota anebo Kerbal Alarm Clock, který vás upozorní, když se někde stane něco důležitého.


Občanská věda: Staň se badatelem!

Občanská věda: Staň se badatelem!

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

NASA testuje speciální skafandry pro astronauty na asteroidu

NASA testuje speciální skafandry pro astronauty na asteroidu

 

 

Články odjinud