Videohry ve vědě: Chcete být civilním vědcem?

Videohry ve vědě: Chcete být civilním vědcem?
Sdílej
 
Vědci rádi řeší složité problémy, ale taky si rádi nechají pomoct od úplných amatérů. Šanci máte i vy – alespoň pokud vás baví gamesy. 

 

Pusťte amatérského vědce do laboratoře plné drahého vybavení a máte nakročeno k tragédii: Samým nadšením zavaří mikroskopy, rozlije chemikálie a rozhází databáze. Pusťte mu namísto toho raději videohru a získáte schopného virtuálního asistenta neboli „civilního vědce“.

Vědecké týmy z celého světa pracují s velkým množství informací, které musí někdo roztřídit. Sami vědci na to nemají čas a umělá inteligence počítače je stále „jen“ umělá a nemá lidskou intuici. Proto je zapotřebí lidský operátor, a tím člověkem se stáváte vy: Při hraní speciálně navržené hry se bavíte a zároveň pomáháte odhalovat strukturu molekul, zkoumat šíření nebezpečných nemocí nebo mapovat výskyt vzácných zvířátek. 

Videohry: Výzkum jako zábava

Videohry: Výzkum jako zábava

Proteinové puzzle

Podívejte se třeba na Foldit, pradědečka všech současných výzkumných her. Při jeho hraní máte pocit, že máte co do činění s logickou hrou v 3D prostoru. Ve skutečnosti ale pomáháte vědcům skládat trojrozměrnou strukturu molekuly bílkoviny neboli proteinu. Během několika týdnů od spuštění byli uživatelé schopní najít trojrozměrný model enzymu (enzym je také bílkovina), který hraje klíčovou roli při rozmnožování viru HIV.

Něco podobného samozřejmě mohl udělat počítačový program, jenže ten nemá tolik prostorové představivosti jako člověk a k výsledku by se tak dostal za několik měsíců nebo i let. Uživatelé Foldit k němu dokázali dospět tak rychle i proto, že na jednom problému pracovaly desítky až stovky tisíc lidských mozků, jako by šlo o rozsáhlou lidskou výpočetní síť.

Hry stimulují mozek •  Profimedia

Genetika věda je

Tato drtivá lidská síla proniká do vědy stále výrazněji. Třeba ve hře EteRNA se osmatřicet tisíc lidí snaží poskládat molekuly takzvaných nukleotidů tak, aby vytvořili delší molekuly ribonukleové kyseliny neboli RNA. Může mít hodně funkcí, tou nejznámější je, že slouží jako „prostředník“, díky kterému se genetická informace z DNA může přepsat do bílkovin.

Hráči EteRNA musí nukleotidy párovat tak, aby vytvořily soběstačnou molekulu – postup tak připomíná logické hry typu „spoj tři“, jako je Bejewelled. Nejlepší hráče čeká zajímavá odměna: jejich výtvory jsou v laboratoři vyrobeny. Vědci zase podle jejich výsledků zjišťují, jak RNA funguje.

Kerbal Space Program: Ředitelem vesmírné agentury

Kerbal Space Program: Ředitelem vesmírné agentury

Hra s neurony

Na jinou oblast výzkumu se zaměřili vědci z Institutu Maxe Plancka, kteří mapují rozložení nervových buněk (neuronů) na sítnici lidského oka. Každý hráč EyeWire pracuje s krychlí, která se skládá ze stovek průřezových vrstev a barevně v nich označuje, jak na sebe navazují jednotlivé neurony. Vlastně tak opravuje „díry“, kterých si při analýze nevšimla umělá inteligence, protože hranice neuronů byly málo výrazné. Lidské oko je dokáže rozlišit snadněji a vy tak svým zrakem přispíváte ke zkoumání – zraku.

Staňte se mozkonautem

Od oka je to k mozku jen kousek a právě mozek je v centru zájmu hry, která se jmenuje BrainFlight, tedy něco jako MozkoLet. Zatím nebyla spuštěna, ale slibuje výrazný pokrok v oblasti mapování pohybů elektrických výbojů v mozku. Stanete se jedním z takových výbojů a budete prolétávat kopií reálného mozku jako malá raketka. Svým pohybem budete mapovat, jak se mozkem elektřina může pohybovat, a tím výrazně pomůžete vědcům. Kdo ví, třeba za odměnu přidají i multiplayer a střílení.

Hry stimulují mozek •  Profimedia

Nemoci nebo zvířátka?

Dalších her pro civilní vědce je už jen několik. The Cure pomáhá v boji s rakovinou a vypadá jako karetní hra. Piggydemic zkoumá šíření epidemií s pomocí sociálních sítí. Pokud máte radši zvířata než molekuly a nemoci, zkuste Project Noah, kde hráči nahrávají fotky živočichů ze svého okolí a ostatní je identifikují. Vědci tak mají po rukama neustále rostoucí databázi výskytu jednotlivých zvířecích druhů.

A co je na tom všem možná vůbec nejlepší? Autoři her mohou výzkumnou podstatu zabalit prakticky do jakéhokoliv herního žánru a grafiky. Jednou tak třeba budeme hrát pokémony a ani si neuvědomíme, že souboji pomáháme odhalovat tajemství lidského těla nebo přírody. Co dodat? Snad jen to, že když se vědci trochu odvážou, může být i z té nejsložitější vědy skvělá zábava.


Kde si zahrát s vědou

Foldit – Hru si můžete stáhnout pro Windows, Mac a Linux na adrese Fold.it

EteRNA – Po registraci na eterna.cmu.edu můžete hrát přímo v prohlížeči

EyeWire – Opět můžete hrát z jakéhokoliv prohlížeče, eyewire.org

BrainFlight – Na adrese brainflight.org najdete informace o připravované hře

Project Noah – Na adrese projectnoah.org se můžete stát výzkumníkem, který mapuje výskyt živočichů ve svém okolí

Takhle skvěle mohl vypadat fantasy animák Zelda

Takhle skvěle mohl vypadat fantasy animák Zelda

Hrátky s počítačem v ABC č. 17

Hrátky s počítačem v ABC č. 17

Režisér Iron Mana natočil bomba reklamu

Režisér Iron Mana natočil bomba reklamu

 

Články odjinud