Elon Musk končí: Tesla za to zaplatí

Elon Musk končí: Tesla za to zaplatí
Sdílej
 
Vizionář a neřízená střela Elon Musk končí na místě předsedy správní rady vlastní společnosti Tesla. Navíc musí zaplatit tučnou pokutu. Co bude dál?

 

Elon Musk, kterému jsme s nadšením přezdívali inženýrský Iron Man, končí. Tedy aspoň jako předseda správní rady vlastní společnosti Tesla. Kromě toho musí zaplatit pokutu 20 miliónů dolarů. Stejnou částku uhradí i jeho firma. Důvodem je žaloba za podvod, kterou na Muska podala americká Komise pro cenné papíry.

Konec Elona Muska?

Vypadalo to, že Muskův tým kope zákopy a připravuje se na vleklou a náročnou právní válku. Ale během minulého víkendu náhle došlo k dohodě o mimosoudním vyrovnání.

Vizionář a vynálezce se proslavil díky elektromobilům, jeden poslal do vesmíru ve vlastní raketě Falcon Heavy, chce letět na Mars, vystavěl impozantní Gigatovárnu a prosazuje projekt Hyperloop jako dopravu budoucnosti.

Teď musí ubrat plyn.

Nový Roadster zaujme nejen designem, ale například i vysouvací střechou •  Tesla

Tesla má problémy

Musk si může za problémy sám. Začátkem srpna nerozvážně zveřejnil tweet, ve kterém oznámil, že chce stáhnout akcie Tesly z burzy a vykupovat je za 420 dolarů. Po jednání s dozorčí radou a akcionáři firmy od plánu ustoupil. Cena akcií mezitím vystoupala do závratných výšin (od té doby zase klesla).

Komise pro cenné papíry dává Muskovi za vinu, že uveřejnil klamné a zavádějící nepodložené informace. Musk sice nadále zůstává šéfem Tesly ale následující tři roky nesmí být znovuzvolen jako předseda správní rady. Firma se navíc zavázala přijmout dva nové nezávislé ředitele a pečlivěji kontrolovat, co milionář vypustí do světa.

Dohodu ještě musí oficiálně schválit soud.

Blue Origin: V kůži astronauta už příští rok?

Blue Origin: V kůži astronauta už příští rok?

Auto v nabíječce: Tankujeme elektromobil

Auto v nabíječce: Tankujeme elektromobil

Oceány ve vesmíru: Sluneční soustava plná vody

Oceány ve vesmíru: Sluneční soustava plná vody

 

Klíčová slova:
technika, Elon Musk, Tesla, zábava
 

Články odjinud