Odstartováno: Další přelomový let Crew Dragon otevírá nové možnosti ve vesmíru

Odstartováno: Další přelomový let Crew Dragon otevírá nové možnosti ve vesmíru
Sdílej
 
Kosmická loď Crew Dragon soukromé společnosti SpaceX dorazila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Poprvé v historii kosmonautiky vynesla soukromá kosmická loď do vesmíru stálou posádku k ISS. Společnost SpaceX Elona Muska tím odstartovala soukromou linkovou dopravu za hranice Země.

 

Pro kosmickou loď Crew Dragon to je už třetí let do vesmíru, ale přesto přelomový. Při prvním letu se za hraice Země vydala bez posádky. Automaticky se připojila k Mezinárodní kosmické stanici (ISS) a poté se zase vrátila na Zemi.

Druhý let byl podobný, ale delší a na palubě byla dvojice astronautů. Mise trvala od konce května do začátku srpna letošního roku. Oba astronauti pomohli stálé posádce stanice, ale oficiálně šlo o demonstrační misi, při které měli novou kosmickou loď vyzkoušet, aby ji NASA mohla certifikovat. Nyní se jedná o první let s běžnou stálou posádkou.

Historická mise Space X: Loď Crew Dragon se vrátila na Zemi

Historická mise Space X: Loď Crew Dragon se vrátila na Zemi

Údržba ISS a experimenty

Na palubě lodě Crew Dragon jsou čtyři astronauti. Američané Mike Hopkins, Victor Glover a Shannon Walker a Japonec Sóiči Noguči. Posádka se na ISS bude věnovat chodu a údržbě vesmírné stanice i vědeckým experimentům. Mimo jiné sklidí úrodu ředkviček, které by v budoucnu mohli pěstovat astronauti na povrchu Marsu. K tomu bude potřeba půda. Jeden z experimentů pracuje s mikroby, které využívají regolit (prachovitý materiál na povrchu Měsíce a jiných planet) a vyrábí z něj půdu.

Člověk ve vesmíru

Astronauti budou také zkoumat vlivy dlouhodobého pobytu člověka ve vesmíru. Na palubě mají tkáňové čipy, což jsou zařízení o velikosti několika centimetrů, které fungují jako přesné modely struktury a funkce lidských orgánů, jako jsou plíce, játra a srdce. Používají se pro testy léků nebo vakcín, aby se zjistilo, zda tyto látky nejsou škodlivé pro člověka. Na ISS se bude studovat například vliv mikrogravitace na srdeční tkáně.

NASA: Ve vesmíru se lidem mění i tvar očí

NASA: Ve vesmíru se lidem mění i tvar očí

Nový skafandr xEMU

Astronauti také otestují chlazení nového skafandru xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit) pro budoucí mise na Měsíc. Vodní membránový výparník skafandru je navržen tak, aby odváděl teplo ve formě vody, která se odpařuje do vesmírného vakua. Skafandr jako takový na stanici nebude. Testovat se bude jen balíček obsahující upravené komponenty tepelné regulační smyčky skafandru.

Crew Dragon

Kosmická loď se sice jmenuje Crew Dragon (v češtině volně přeloženo jako pilotovaný drak, případně drak s posádkou), ale už při prvním letu ji astronauti pojmenovali Endeavour. Ta současná má název Resilience. Mise lodě nese označení Crew-1 a aby toho nebylo málo, tak se čtveřice astronautů připojí ke stále posádce ISS (dva Rusové a Američanka), kteří ke stanici přiletěli v Sojuzu v polovině října. Celá posádka má označení Expedice 64 – od roku 2000 jde už o 64. posádku.

Raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon při přepravě na startovací rampu •  SpaceX

Oslava výročí ISS

Ke startu rakety Falcon 9 s lodí Crew Dragon došlo v noci na pondělí 16. listopadu. Stalo se tak krátce po výročí 20 let od chvíle, kdy se na ISS poprvé zabydleli lidé. Po celou dobu dopravuje posádku ruský Sojuz a do roku 2011 také částečně americký raketoplán. Ten ale už dolétal a NASA tak byla devět let bez kosmické lodě. Jednu vlastní sice má, je už dokonce hotová, ale bude létat s lidmi k Měsíci. Dopravu posádky na ISS zajišťují soukromé firmy.

Další let Crew Dragonu je naplánován na konec března. Nová čtveřice astronautů vystřídá tu současnou. Mise Crew-2 bude ještě mezinárodnější. Ke dvěma americkým astronautům se připojí Japonec Akihiko Hošide a také Francouz Thomas Pesquet.

Zahrajte si na astronauty. Připojte se k Mezinárodní vesmírné stanici

Zahrajte si na astronauty. Připojte se k Mezinárodní vesmírné stanici

Kosmická turistika: Vesmírná loď Starship pro 100 lidí

Kosmická turistika: Vesmírná loď Starship pro 100 lidí

Novinky vesmírné turistiky: Do dvou let poletíme výš a dál

Novinky vesmírné turistiky: Do dvou let poletíme výš a dál

 

Články odjinud