Vypusťte si vlastní družici: Revoluce na oběžné dráze

Vypusťte si vlastní družici: Revoluce na oběžné dráze
Sdílej
 
Dosud byly družice vypouštěny většinou jen v rámci vládních a vojenských projektů. Kvůli astronomické ceně si nikdo jiný takový průzkum například naší Země z vesmíru, nemohl dovolit. V roce 2003 však poprvé na oběžné dráze zakotvil takzvaný CubeSat. Místo několika let čekání se dnes můžete vydat na průzkum vesmíru už za pár týdnů. V Brně vznikl unikátní nosič na družice.

 

V roce 2003 poprvé na oběžné dráze zakotvil takzvaný CubeSat. Miniaturní satelit v podobě deseticentimetrové krychle o hmotnosti kolem jednoho kilogramu. Nápad dvou amerických profesorů se ujal a nejen studentské týmy po celém světě začaly stavět své cubesaty.

Dispenzer z Brna

V cestě do vesmíru stály pro všechny týmy s cubesatem ještě dvě překážky. Vysoké náklady spojené s vynesením nákladu a někdy i několikaleté čekání na volný dopravní prostředek. To vše by se teď mohlo změnit díky takzvanému dispenzeru brněnské firmy S.A.B. Aerospace, který momentálně testuje Evropská kosmické agentury (ESA). Dispenzer může ve vesmírné dopravě způsobit doslova revoluci.

Evropská raketa Vega vynesla do vesmíru 53 družic i zařízení z Česka

Evropská raketa Vega vynesla do vesmíru 53 družic i zařízení z Česka

Náklaďák pro malé satelity

Brněnský dispenzer se ve skutečnosti jmenuje SSMS (zkratka ze Small Spacecraft Mission Service) a jde vlastně o speciální konstrukci, která se vloží do nákladového prostoru kosmické rakety Vega.

Dispenzer váží necelých 252 kilogramů a unese až 500 kilogramů užitečného nákladu. Pojme 16 menších nebo dokonce 96 těch nejmenších satelitů (cubesatů) a na oběžné dráze je postupně vypustí.

Příprava nákladového prostoru rakety Vega před startem •  Jan Kužník

Doteď byl problém v tom, že malé satelity se musely „přibalit“ k nějakému většímu nákladu, což mělo řadu již zmíněných nevýhod. Nyní díky českému adaptéru obsadí celou raketu, takže není nutné čekat, až se někde uvolní místo.

Vypusťte si družici

Raketa za normálních okolností odstartuje za sedm nebo osm týdnů od objednávky. SSMS tak zároveň umožní zájemcům, aby se o náklady na start společně podělili, a je logické, že když se na jednu „letenku“ složí téměř sto subjektů, vyjde je výrazně levněji.

WISA Woodsat: První družice ze dřeva nebo ptačí budka se selfie tyčí?

WISA Woodsat: První družice ze dřeva nebo ptačí budka se selfie tyčí?

Taková kosmická spolujízda otvírá dveře doslova všem nadšencům, kteří si chtějí vypustit vlastní družici a průzkum vesmíru vyzkoušet. Česká firma se navíc postará i o samotné dopravení satelitu na start, takže zákazník nemusí tak jako dříve vyrazit na kosmodrom do daleké Jižní Ameriky, ale stačí, když satelit přiveze do Brna.

Raketa Vega na startu •  ESA

Vesmírný kávovar pro ISS

Zatímco raketa Vega s brněnským vynálezem v tuto chvíli stále ještě čeká na kosmodromu ve Francouzské Guyaně na první start, další v Česku vyrobené součásti a součástky už dávno létají nad našimi hlavami.

Například společnost G.L. Electronic, která mimochodem sídlí doslova přes chodbu firmy S.A.B Aeorospace a také se podílela na vývoji zmíněného adaptéru, pomohla v roce 2015 postavit první vesmírný kávovar.

Prožij 18 minut na Mezinárodní vesmírné stanici

Prožij 18 minut na Mezinárodní vesmírné stanici

Díky brněnským inženýrům si tak mohli i astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici ISS vychutnat skutečné kafe. Kávovar nazvaný ISSpresso tehdy vynesla do vesmíru zásobovací loď Dragon od SpaceX. Nyní se v Brně projektují a připravují například kabelové svazky do série meteorologických satelitů MetOp-SG, které poprvé odstartují v roce 2022.

Laboratoř společnosti G.L. Electronic v Brně, kde vznikl dispenzer družic pro vesmírnou raketu Vega •  Jan Kužník

Jako na operačním sále

Výrobky pro vesmír vznikají za přísných hygienických a bezpečnostních podmínek. Není možné, aby součástka v nekonečném vesmíru selhala například jen proto, že se do ní na Zemi dostalo zrníčko prachu. Proto se v brněnských laboratořích chodí v bílých pláštích, rouškách, rukavicích a ochranných čapkách. Ve vzduchu může být maximálně 100 000 prachových částic na metr krychlový.

Magion 1: Naše první družice

Magion 1: Naše první družice

Jako sci-fi! Tajný program americké vlády na obranu před UFO byl odhalen

Jako sci-fi! Tajný program americké vlády na obranu před UFO byl odhalen

Člověk znovu na Měsíci: Kdy se začne stavět stanice Měsíční brána?

Člověk znovu na Měsíci: Kdy se začne stavět stanice Měsíční brána?

 

Články odjinud