Prožij 18 minut na Mezinárodní vesmírné stanici

Prožij 18 minut na Mezinárodní vesmírné stanici
Sdílej
 
Mezinárodní vesmírná stanice je místo, kam se dostane jen málokdo. NASA proto nabízí jedinečnou 18 minutovou prohlídku. Speciálně natočené video tě vezme do nitra ISS a ukáže ti všechno… kromě zapomenutého ručníku.

 

Mezinárodní vesmírná stanice patří k největším výtvorům lidstva. Vznáši se přímo nad naší planetou, ale do jejích prostor se může podívat jen málokdo. Jasně, viděli jsme už spoustu fotek a videí, které zachycují, jak to na ISS (zkratka anglického názvu International Space Station) vlastně vypadá.

Ale nové video pro NASA je speciální. Natáčelo se v ultra vysokém rozlišení 4K s použitím zvláštního typu objektivu známého jako "rybí oko", který dokonale zachycuje ostrost a hloubku obrazu. Výsledkem je 18 minutová prohlídka skoro, jako kdybychom tam nahoře sami byli.

Ručník na Mezinárodní vesmírné stanici

To je pohled, co? Vidět je snad všechno, dokonce i to, že počítače běží na Windows. Co chybí, je zapomenutý ručník. Během včerejší noci ruští astronauti Oleg Kononěnko a Alexej Ovčinin strávili šest hodin ve volném prostoru vesmníru. Kromě údržbářských prací taky uklízeli. A našli ručník, který tam před 10 lety nechal jiný ruský astronaut, když si čistil skafandr od špíny. Co teď s ním? Ručník se vrátí na Zemi, kde ho vědci budou zkoumat…

NASA mimochodem plánuje být do roku 2024 zpátky na Měsíci a vybudovat tam "předsunutou základnu" pro lety dál do vesmíru. Jestli se to povede, čeká nás ještě spousta takových skvělých videí.

Mezinárodní vesmírná stanice má 20 let

Mezinárodní vesmírná stanice má 20 let

Zapomenuté divné vesmírné stanice

Zapomenuté divné vesmírné stanice

Hvězdné války na Mezinárodní vesmírné stanici

Hvězdné války na Mezinárodní vesmírné stanici

 

Články odjinud