NASA testuje robotické asistenty

NASA testuje robotické asistenty
Sdílej
 
Robotičtí asistenti od NASA dostali společné jméno Astrobees a jsou celkem tři. Královna, Čmelák a Med. NASA plánuje, že se stanou důležitou součástí posádky na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

 

Roboti AstroBees mají tvar kostky a šířku přibližně 32 cm. Astronautka Anne McClainová tento měsíc provedla hardwarový test s robotem jménem Bumble (tématicky zůstáváme u hmyzu, Bumble totiž znamená zkráceně čmelák). Zbývající dva se jmenují Honey (Med) a Queen (Královna).

Astrobee bude pro kosmonauty důležitým parťákem •  NASA

Praktičtí pomocníci pro NASA

Asistenti Astrobees budou pomáhat posádce Mezinárodní vesmírné stanice na jejich misi na Měsíc a v hlubokém vesmíru. Konkrétně by měli kontrolovat vybavení a zásoby posádky. Mohli by ale mít na starosti i další funkce, jako například hlídání kvality vzduchu. Podle NASA by tak umožnili členům posádky, aby se soustředili na důležitější úkoly jejich mise.

Testování Astrobee •  NASA

Maria Bualatová je produktová manažerka vědeckého výzkumného střediska NASA, které se jmenuje Ames Research Center. Právě Maria dosavadní testování okomentovala takto: "Astrobees potvrdí robotické schopnosti, které dále pomohou rozšiřovat lidský průzkum. Provádění těchto experimentů v nulové gravitaci nám umožní vyvinout nový hardware a software pro budoucí vesmírné mise."

Abyste si dokázali lépe představit, jak Astrobees fungují, podívejte se na toto video:

Roboti jako ze sci-fi filmu

A kde se tedy vzala inspirace? Předlohou byli malí roboti ze Star Wars, konkrétně z Epizody III: Pomsta Sithů. Astrobees se dokáží navigovat v okolním prostředím pomocí elektrických ventilátorů (ty jim zajišťují pohon) a kamery kombinované s palubním softwarem. Díky ní se mohou vyhnout překážkám. A když se jim vybije baterie? Nevadí, budou se napájet pomocí palubních baterií, ke kterým si sami doletí.

Astronautka Anne McClainová testovala jednoho ze tří robotů v nulové gravitaci. Roboti mají pomáhat posádce s řadou aktivit. •  NASA

Robotické Astrovčely jsou tak dalším střípkem robotických aplikací ve vesmíru a stále se pracuje na jejich zlepšování. V budoucnu by například měli dokázat spolupracovat a vzájemně se propojit. A dokonce by se měli stát předlohou pro další roboty, kteří by pomáhali s opravou vesmírných satelitů.


Přečtěte si také:

Hvězdný robot AstroBee se usadil na oběžné dráze

Hvězdný robot AstroBee se usadil na oběžné dráze

Vesmírný terminátor "obsadil" Mezinárodní vesmírnou stanici

Vesmírný terminátor "obsadil" Mezinárodní vesmírnou stanici

Robot ANYmal: Soumrak poštovních doručovatelů

Robot ANYmal: Soumrak poštovních doručovatelů

Autor

Milada Zemanová

Klíčová slova:
robot, technika, NASA, vesmír, AstroBees
 

Články odjinud