EELY500: Robotický úhoř

EELY500: Robotický úhoř
Sdílej
 
Jak bude vypadat podmořský instalatér budoucnosti? Jako plovoucí had!

 

Opravy podmořských vrtů nejsou žádná legrace. Za posledních padesát let stály jen v Norsku život skoro dvaceti lidí a způsobily stovky těžkých úrazů. Rozvoj robotiky se to snaží změnit. Už od konce minulého století ropovody opravují na dálku řízené miniponorky. Teď ale máme století jednadvacáté a ponorky brzy nahradí inteligentní podmořští roboti.

Robot z Norska

Výzkumníci z Norské univerzity vědy a technologií založili v roce 2015 laboratoř Eelume. Dali si za úkol sestrojit robota, který bude vypadat jako úhoř a poslouží jako univerzální pomocník pro kontrolu, údržbu a opravy podmořských strojů. Laboratoř nyní představila nejnovější funkční prototyp robota EELY500 a začala ho testovat pod hladinou. Co všechno umí?

Na koncích může mít třeba baterku, sonar nebo šroubovák •  Kongsberg

Moduly na výběr

V prvé řadě má EELY500 (eel je v angličtině úhoř) úzké modulární tělo. Jednotlivé části robota jsou propojené pružnými klouby a lze je libovolně střídat. Jako pevná součást musí zůstat jen prostřední modul, ve kterém se ukrývají senzory a komunikační přístroje pro dálkové ovládání. Ostatní díly těla ale můžete nahrazovat a kombinovat podle potřeby. Robot si tak snadno může nasadit chápavou ruku pro sběr vzorků, šroubovák, kameru nebo třeba sonar.

Při plavbě pod hladinou se robot napřímí •  Kongsberg

Multifunkční had

Proč se rozhodli vědci právě pro tvar hadovitého těla úhoře? Při dopravě na místo vyžaduje jen minimum energie, protože na rozdíl od ponorky ve tvaru krabice bojuje s minimálním odporem vody. Jednoduše se napřímí a s hydrodynamickou lehkostí rozráží vodu. Při práci pak využívá klouby k ohýbání. Dovede se například stočit do klubíčka a využít oba konce stejně, jako člověk používá obě ruce. Pod vodou se to hodí například při utahování ventilů. Díky uzoučkému tělu navíc snadno propluje do oblastí, které jsou pro ponorku nepřístupné.

Na koncích může mít třeba baterku, sonar nebo šroubovák •  Kongsberg

Test ve fjordu

Trumf v rukávu roboúhoře je to, že na hladinu bude muset vyplouvat jen výjimečně – dokovací a nabíjecí stanici bude mít totiž také pod vodou. Kromě čerpání energie nabídne stanice i možnost automatické výměny modulů. V tuto chvíli EELY500 testují vědci v Trondheimském fjordu v hloubce 360 metrů. Až projde všemi testy a zkouškami, bude robotický úhoř nasazen na ropné plošině Åsgard. Na starost bude mít údržbu a opravy potrubí 300 metrů pod hladinou. Dovedete si představit, že to dříve dělali potápěči? Ještěže to dnes zvládne elektrický úhoř.

Robotický žralok

Čínská firma Robosea se specializuje na vývoj dronů. Letos představila svůj nejoriginálnější kousek: žraloka jménem Robo-Shark. Pod vodou se dovede pohybovat rychlostí deseti uzlů (18 km/h) a ponoří se až 300 metrů hluboko. Pluje pomocí umělých ploutví, takže je velmi tichý. Má také samonaváděcí systém, který mu umožňuje obeplout korály nebo jiné překážky v hlubinách. Robosea ho nabízí jako stroj pro průzkum moří, který díky nehlučnému provozu neplaší ryby. Jen je otázka, zda zůstanou v klidu, když vidí obrysy jeho těla!

Robot žákem hada: Co se technika naučí od chřestýše

Robot žákem hada: Co se technika naučí od chřestýše

Příšery z hlubin: Ponorky budoucnosti

Příšery z hlubin: Ponorky budoucnosti

Elektrický úhoř: Živá baterie z Jižní Ameriky

Elektrický úhoř: Živá baterie z Jižní Ameriky

Klíčová slova:
robot, technika, moderní vynález
 

Články odjinud