Tokio 2020: Olympijští roboti

Tokio 2020: Olympijští roboti
Sdílej
 
V čem budou příští olympijské hry výjimečné? Třeba tím, že mezi návštěvníky se budou během utkání pohybovat robotičtí pomocníci.

 

Fandíte sportu? Pak určitě víte, že se blíží letní olympiáda v Tokiu. Už 24. července příštího roku to začne. A nebylo by to Japonsko, kdyby podobnou událost nedoprovodila celá řada robotů. Pořadatelé na olympiádě představí hned několik inteligentních strojů, které budou mít za úkol asistovat návštěvníkům s tělesným handicapem.

Tokijský průvodce i informátor

Jedním z nich je HSR (Human Support Robot neboli Robotický pomocník člověka). Sestrojila ho Toyota a už několik let pomáhá v nemocnicích pacientům, kteří jsou připoutaní na lůžko. Váží 35 kg a dovede nosit menší předměty do hmotnosti jednoho a půl kila.

Návrh olympijského stadionu pochází od architekta Kengo Kumy •  Tokyo 2020

Stačí mu říct a podá vám třeba knížku, mobil nebo ručník. Na olympiádě bude návštěvníkům, kteří sedí na vozíčku nebo se obtížně pohybují, asistovat při hledání správného místa na stadionu. Kromě toho je bude informovat o tom, kdy a kde se koná která disciplína.

Chytrá jídlonoška

Pomocníkovi HSR bude asistovat roznáškový robot DSR (Delivery Support Robot neboli Robotická podpora při roznášce). Pravda, vypadá jako popelnice na kolečkách. O co je ale ošklivější, o to je užitečnější. Postará se o to, aby návštěvníci s horší mobilitou nemuseli sedět na suchu a o hladu. Bude totiž distribuovat jídlo a pití. Bude-li potřeba, zvládne také zajistit převoz i dalších větších předmětů, které by jeho větší bratříček už neunesl.

Roboti DSR a HSR budou pomáhat divákům s handicapem •  Toyota Motor Corporation

Exoskelet Y na Olympiádě

Pořadatelé počítají s tím, že v Tokiu bude asistovat celkem šestnáct robotů HSR a desítka DSR. Roboti ale nebudou zpříjemňovat dny největšího sportovního svátku jen návštěvníkům. Také pracovníci, kteří budou muset postavit ubytování pro reprezentanty, zmodernizovat stadiony a zajistit zázemí pro diváky, získají užitečnou výpomoc. Ruku k dílu přiložila laboratoř Atoun. Ta spadá pod koncern Panasonic a loni dokončila vývoj exoskeletu Model Y. Letos ho začala prodávat i za hranicemi Japonska a mimo jiné chce jeho schopnosti představit na olympijských hrách.

Exoskelet Atoun Model Y ulehčí dřinu při přípravě olympiád •  Toyota Motor Corporation

Lehký a vodotěsný robot

Exoskelet z dílny Atoun je vodotěsný a pomocí dvou elektromotorů dokáže uzvednout až deset kilo závaží. Díky lehkému karbonovému tělu váží přitom ani ne pět kilo. Na jedno nabití zajistí provoz na čtyři hodiny. Pomocí senzorů navíc dokáže sám rozpoznat, co právě děláte. Když zvedáte předmět, automaticky se aktivuje a pomůže vám s ním. Jakmile se dáte do pohybu, vypne se, aby vám nebránil v pohybu.

Olympijskou dopravu zajistí modulární elektrotaxíky SPACe_C •  Toyota Motor Corporation

Vesmírná mecha Gundam

Jako kuriozitu na závěr můžeme uvést ještě dva roboty, které určitě znají fanoušci anime seriálů. V rámci olympiády vyšle Japonská kosmická agentura na oběžnou dráhu naší planety speciální družici. Na tom by nebylo nic tak výjimečného – kdyby neobsahovala také dva mecha válečníky jménem Gundam. Půjde samozřejmě jen o zmenšené figurky. Alespoň ale vidíte, jak si na druhém konci světa představují maskota pro štěstí. Zatímco my posíláme do kosmu krtečka, v Japonsku může úspěch mise zajistit jen zabijácká mecha.

Recyklované medaile

Tokijská olympiáda nebude výjimečná jen díky novým robotům. Japonci chtějí upozornit i na vyřazenou elektroniku. Na skládkách se často povalují staré počítače, mobily, foťáky a spousta dalších spotřebiče, z nichž lze stále vytěžit spousta cenných materiálů včetně vzácných kovů. Pořadatelé proto uspořádali sbírku starých přístrojů a vypreparovali z nich zlato, stříbro a bronz. Vítězové disciplín pak dostanou medaile odlité z vyřazených konektorů, spojů a mikroprocesorů.

NASA testuje robotické asistenty

NASA testuje robotické asistenty

Zvykejte si na UI: Současnost virtuálních asistentů

Zvykejte si na UI: Současnost virtuálních asistentů

Robot Edison: Staňte se vládcem stroje!

Robot Edison: Staňte se vládcem stroje!

Klíčová slova:
robot, exoskelet
 

Články odjinud