Pošlete své jméno na Mars

Pošlete své jméno na Mars
Sdílej
 
Za rok má k Marsu odstartovat další velký pojízdný robot. Rover Mars 2020 bude zkoumat, zda na rudé planetě existovaly podmínky vhodné k životu. Do vesmíru vezme také malý vrtulník a přibalit může i Vaše jméno!

 

Rover Mars 2020 by měl odstartovat v létě 2020 a v únoru dalšího roku přistát na Marsu uvnitř kráteru Jezero. Název zní česky, ale ve skutečnosti je pojmenovaný po městě v Bosně a Hercegovině. Menší krátery na Marsu běžně dostávají jména po městech. Na povrchu planety tak najdete i Cheb a Tábor.

Jména ve vesmíru

Do konce září se můžete na webu NASA zdarma zaregistrovat. Vaše jméno bude společně s dalšími umístěno na čip a ten bude namontován na palubu roveru. Zapsat nemusíte jen sebe, ale třeba i svého kamaráda.

Palubní lístek pro misi Mars 2020 dostanete po registraci •  NASA/JPL-Caltech

Jméno už poslalo na Mars téměř 7,4 milionů lidí z celého světa a kapacita je neomezená. Přesné počty je možné sledovat na webu. NASA chce kampaní především propagovat misi roveru a kosmonautiku. Poslat jméno mohli lidé už v minulosti s řadou sond. A pokud si počkáte, můžete v budoucnu vyslat své jméno také do dalších končin sluneční soustavy.

Byl na Marsu život?

Návrh roveru Mars 2020 vychází ze současného roveru Curiosity, který zkoumá rudou planetu od roku 2012 a zatím ujel přes 22 km. Novinka se zaměří především na zodpovězení otázky, zda někdy byl na Marsu život nebo alespoň podmínky k němu. Na planetu vezme také malý vrtulník. Jeho úkolem bude především otestovat novou technologii. Půjde o první let člověkem vyrobeného stroje mimo zemskou atmosféru.

V laboratořích NASA už rover dávají dohromady. Před pár dny dostal kola. Má jich šest, každé o průměru 52 cm a s vlastním motorem, který se dokáže otáčet o 360 stupňů. NASA se při jejich výrobě poučila. Curiosity měla už pár měsíců po přistání v plášti svých kol díry od kamenů. Pohyb roveru to však s ohledem na jeho pomalou rychlost a třetinovou marsovskou gravitaci neovlivňuje.


Skaut z Marsu: Vrtulník pro mimozemské lety

Skaut z Marsu: Vrtulník pro mimozemské lety

Kolonizace rudé planety: Přežijeme na Marsu?

Kolonizace rudé planety: Přežijeme na Marsu?

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

 

Články odjinud