Telefonát z Marsu: Češi můžou poslat vzkaz z rudé planety

Telefonát z Marsu: Češi můžou poslat vzkaz z rudé planety
Sdílej
 
Lidský hlas poprvé zazní z Marsu. A může to být právě ten tvůj! Český projekt Telefonát z Marsu využije cestu evropské mise ExoMars a zorganizuje první veřejný meziplanetární hlasový přenos ze čtvrté planety sluneční soustavy.

 

Slova prvního muže na Měsíci se zapsala do dějin. Aby je Neil Armstrong mohl pronést, musel se kvůli tomu trmácet dlouhou a nebezpečnou cestou vesmírem. Ty to máš jednodušší! Můžeš se stát jedním z prvních lidí, jejichž hlas zazní z povrchu Marsu, pěkně v pohodlí domova. Český projekt Telefonát z Marsu využije cestu evropské mise ExoMars a zorganizuje první veřejný meziplanetární hlasový přenos ze čtvrté planety sluneční soustavy. Je to poprvé, kdy vědci dali možnost veřejnosti ovlivnit, jak bude znít první hlasový vzkaz odvysílaný z jiné planety.

Takto by měla probíhat mise ExoMars na Rudé planetě •  ESA/ATG medialab

Vzkaz z rudé planety

"Zvukový vzkaz z Marsu nesmí přesahovat 30 sekund. Může jít o jakoukoliv zvukovou nahrávku od hudby přes mluvené slovo, verše, poselství až po prosté zvuky. Autor nahrávky by ale měl myslet na to, že pořadatelé k cestě na Mars vyberou 11 nejzajímavějších zvukových poselství, z nichž jedno odvysíláme z Marsu na Zemi," vysvětluje oddělení kosmické fyziky Akademie věd.

Nahrávky letem k Marsu překonají vzdálenost asi 590 milionů kilometrů, vysíláním z planety přes 240 milionů kilometrů. Autoři vybraných nahrávek a jedné odvysílané nahrávky dostanou od pořadatelů potvrzení o tom, že se stali důležitou součástí výzkumu Marsu.

Polární čepičky jsou tvořeny směsicí vodního ledu a pevného oxidu uhličitého. Ten by se z nich dal odpařit například jaderným výbuchem •  Profimedia.cz

Jak poslat telefonát z Marsu

Nahrávky lze zaslat kdykoliv mezi 20. březnem a 20. dubnem 2019 prostřednictvím formuláře na stránce mars.vesmir.cz. Formulář i všechny doprovodné informace jsou připraveny v šesti jazykových mutacích - angličtině, francouzštině, španělštině, němčině, ruštině a jazyku pořadatele projektu, češtině. Přednost budou mít originální autorské nahrávky, které mají platnost pro současný svět nebo lidstvo. Můžeš přidat i krátký vzkaz, ve kterém vysvětlís, proč by měl na Mars letět právě tvůj telefonát.

Vzkaz se dostane na Mars díky vesmírné sondě ExoMars 2020, kterou vyvíjí Evropská vesmírná agentura (ESA) ve spolupráci s ruskou agenturou Roskosmos. ExoMars vynese do vesmíru ruská raketa Proton-M v červenci 2020. Přistání na Marsu je plánováno na duben 2021.

Mars taje •  NASA

Češi hledají blesky

Přistávací platforma, která na Mars dopraví robotické vozidlo, obsahuje rovněž modul, navržený a postavený týmem českých vědců a techniků vedený prof. Ondřejem Santolíkem z oddělení kosmické fyziky Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd České republiky. Jejich modul bude na Marsu měřit změny elektromagnetického pole v pásmu slyšitelných kmitočtů a hledat odpověď na otázku, zda na čtvrté planetě sluneční soustavy existují blesky. Ty totiž vědci dříve zaznamenali krom Země na Jupiteru, Saturnu, Uranu, Neptunu. Možnost jejich existence na Marsu zatím obestírá tajemství.


Selfíčko z Marsu: Pozdrav sondy InSight

Selfíčko z Marsu: Pozdrav sondy InSight

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

Captain Marvel: 5 důsledků filmu, jak ovlivní Avengers: Endgame

Captain Marvel: 5 důsledků filmu, jak ovlivní Avengers: Endgame

Neviditelná armáda: Prach kam se podíváš

Neviditelná armáda: Prach kam se podíváš

 

Články odjinud