Hvězdný robot AstroBee se usadil na oběžné dráze

Hvězdný robot AstroBee se usadil na oběžné dráze
Sdílej
 
Astronauti na oběžné dráze mají nové pomocníky. Létající kosmičtí roboti AstroBee na Mezinárodní vesmírné stanici pomáhají plnit běžné pracovní povinnosti. Trojice dostala včelí jména Honey, Queen a Bumble neboli Med, Královna a Čmelák. Fungují samostatně nebo je mohou pilotovat lidé z řídicího centra na Zemi.

 

Život na Mezinárodní vesmírné stanici není jen samé dobrodružství a objevování tajemství kosmu. Jsou to také každodenní otravné povinnosti. Astronauti musí neustále kontrolovat funkčnost podpůrných systémů, čistit filtry nebo aktualizovat software. Už spoustu let proto prosí vědce, zda by se alespoň o část z nich nemohli postarat roboti.

Vzpoura v kosmu

Nedivte se. Každý den na vesmírné stanici je přesně naplánovaný na minuty a kromě toho musí astronauti věnovat několik hodin denně cvičení – jinak hrozí, že jim ve stavu beztíže začnou řídnout kosti. Proti neúprosnému seznamu úkolů se dokonce jednou astronauti vzbouřili. V roce 1973 posádka orbitální stanice Skylab uspořádala celodenní stávku proti harmonogramu, podle něhož museli pracovat každý den 16 hodin.

Robot AstroBee se před pár týdny proletěl ve volném kosmu •  NASA’s Johnson Space Center/Robert Markowitz, NASA's Ames Research Center/Dominic Hart

Včelka na ISS

Nyní jim poslali vědci ze Země robota jménem AstroBee. Přesněji řečeno poslali hned tři a každý z nich dostal vlastní včelí jméno. Tvůrci jim říkají Honey, Queen a Bumble neboli Med, Královna a Čmelák. Jsou vybaveni šesticí kamer, které jim pomáhají orientovat se v prostoru. Ovládají se dotykovou obrazovkou nebo hlasem. Dovedou asistovat při rutinních kontrolách nebo na žádost astronautů nosit některé menší předměty – například jednoduché nářadí. Pilotovat je mohou i lidé z řídicího centra na Zemi.

Co všechno najdete na robotu AstroBee? •  NASA’s Johnson Space Center/Robert Markowitz, NASA's Ames Research Center/Dominic Hart

Android a Linux

Roboti AstroBee ve svém těle ukrývají celkem tři počítače. Ten první běží na operačním systému Android a slouží k ovládání chytré výbavy. Další dva pak využívají linuxový systém Ubuntu. Dovedou rozpoznávat překážky a umožňují robotům létat po stanici pomocí malého rotoru poháněného elektřinou. Jakmile jim začne docházet baterie, automaticky se dopraví do dokovací stanice.

Technika robota AstroBee musela být nastavena na fungování v akustických podmínkách ISS •  NASA’s Johnson Space Center/Robert Markowitz, NASA's Ames Research Center/Dominic Hart

Bezpečnost především

Na vývoji robota pro Mezinárodní vesmírnou stanici je podle tvůrců největší oříšek bezpečnost. Posádka touží po strojích, které unesou těžký náklad. Jenže zároveň nesmí mít takovou sílu, aby v případě poruchy nebo špatného příkazu třeba nerozbili okno nebo nepoškodili elektroniku na stanici. Vědci proto experimentují hlavně s lehkými a obratnými asistenty jako právě AstroBee. Na těžkotonážního vesmírného robota si budeme muset ještě dlouho počkat.

Robot AstroBee ve vesmíru >

Roboti na ISS

INT-BALL: Také japonská kosmická agentura JAXA poslala na ISS svého robota •  JAXA/NASA

Int-Ball

Také japonská kosmická agentura JAXA poslala na ISS svého robota. Před dvěma lety zde operovala dálkově řízená létající kamera Int-Ball. Vznikla v 3D tiskárně a je osazena systémem kamer ve vysokém rozlišení. Pomáhá tak lidem ze Země sledovat v reálném čase dění ve stanici.

CIMON

Evropský vesmírný robot CIMON vznikl v laboratořích Airbusu. Vznáší se, ovládá hlasem a slouží podobně jako  AstroBee ke zjištění, co všechno by vlastně taková létající koule mohla na palubě kosmické stanice dělat. Zatím funguje jako mluvící pomocník – hraje například hudbu a na požádání dovede zjišťovat různé informace.

Robonaut 2

Nejstarší robot na ISS vznikl už v roce 2010. Stále ale slouží, a dokonce bude spolupracovat s AstroBee. Když přijde ze Země zásilka se zásobami, AstroBee si načte jednotlivé kódy balíčků a Robonaut je začne podle priorit vykládat a uklízet na své místo.

CIMON: Umělá inteligence ve vesmíru

CIMON: Umělá inteligence ve vesmíru

Vesmírný terminátor "obsadil" Mezinárodní vesmírnou stanici

Vesmírný terminátor "obsadil" Mezinárodní vesmírnou stanici

Valkýra: Tohle není Iron Man od NASA

Valkýra: Tohle není Iron Man od NASA

 

Články odjinud