Roboti v roce 2016: Co všechno dovedou?

Roboti v roce 2016: Co všechno dovedou?
Sdílej
 
Roboti vstupují do běžného života. Potkáme je na nádraží, před obchoďákem, pod hladinou moře, ve vesmíru a někdy nám dokonce zabzučí u hlavy jako komáři!

Dobrák Pepper •  archiv

Dobrák Pepper

Už jste slyšeli o Pepperovi? Asi o žádném jiném robotovi se v posledním roce tolik nemluvilo. Je roztomilý, bez problému komunikuje s lidmi a ještě u toho plynule gestikuluje rukama. Vyvinul ho francouzsko-japonský tým Aldebaran Robotics a během dvou let se už prodalo více než 10 000 kusů. Najít Peppery můžete třeba na několika francouzských nádražích, kde pomáhají cestujícím najít správné nástupiště, nebo v japonských obchodech, kde radí s výběrem zboží. Nedávno dokonce začal Pepper docházet na střední školu ve Fukušimě. S místními studenty procvičuje angličtinu.

 

Robot OceanOne •  archiv

Malá mořská robovíla OceanOne

Na nebe se dostanete snadno – do mořských hlubin je to těžší. Nárůst tlaku pod hladinou je pro nechráněného člověka smrtelně nebezpečný. Každý hlubokomořský ponor se proto musí pečlivě plánovat. Robot OceanOne, kterého vyvinuli vědci ze Stanfordské univerzity, potápěčům náročné mise usnadní. Na místě nohou má motor, který mu umožňuje obratný pohyb do všech směrů. Ruce má naopak velmi citlivé.

Na každý prst je umístěn senzor s haptickou odezvou. To znamená, že pilot podle vibrací přenášených do ovladače přesně pozná, zda robot chytil něco lehkého, těžkého nebo křehkého. OceanOne před pár týdny absolvoval první ponor. Prozkoumával vrak největší lodi francouzského krále Ludvíka XIV. La Lune, který leží 100 metrů pod hladinou.

 

Mimozemský kolonizátor Valkyrie •  archiv

Mimozemský kolonizátor Valkyrie

Kdo vstoupí jako první na Mars? Asi to budou androidé, tedy lidem podobní roboti. NASA se rozhodla, že ještě před pozemskými astronauty vyšle na Rudou planetu čtveřici chlapíků z řady Valkyrie. Budou mít za úkol vybudovat kolonii, která zaručí prvním lidským návštěvníkům bezpečné přistání a pobyt na planetě. Robot Valkyrie byl poprvé představen před třemi lety. Na vesmírnou misi ho připravují inženýři z prestižních laboratoří ve Spojených státech a Skotsku. Kdy ho vyšlou stavět mimozemskou osadu? Těžko říct. Stihnout by to měl do roku 2035, kdy NASA plánuje poslat na Mars živou posádku.

 

Minihmyzák RoboBee •  archiv

Minihmyzák RoboBee

Ačkoli se jmenuje RoboBee, tedy „robovčela“, tělem i rozměry připomíná spíš komára. Má rozpětí 3 cm a za pomocí umělých svalů rozkmitá křídla 120x za vteřinu! Na jedno nabití vydrží létat až půl hodiny. Kde přijde robohmyz vhod? Třeba při katastrofách. Včelka může bleskově zmapovat oblasti, které jsou pro člověka nepřístupné. Vědci mluví také o umělém opylování – tak proto robovčela!

 

Hlídač Knightscope •  archiv

Hlídač Knightscope

Když před pár lety představila malá kalifornská dílna Knightscope dva modely bezpečnostních robotů K3 a K5, pobavili tím všechny sci-fi fanoušky. Stroje totiž vypadají jako zástupci mimozemského národa Daleků ze slavného britského seriálu Pán času. Teď už se jim nikdo nesměje: Začali totiž fungovat jako strážci pořádku.

Najdete je třeba na parkovišti u supermarketu v kalifornském městečku Palo Alto. Ale nebojte se, nemají zbraně a nebudou na vás pokřikovat. Pohybují se bezpečně na základě dat ze senzorů a tiše sledují okolí – například značky aut. Zjistí tak, jestli před obchodem neparkuje třeba vozidlo, které bylo nahlášené jako kradené. V Číně si na ně ale dejte raději pozor. Nedávno představený policejní AnBot kopíruje roboty Knightscope, ovšem může na pachatele zaútočit elektrickým paralyzérem.

Autonomní pošťák Starship •  archiv

Autonomní pošťák Starship

O doručovacích dronech jsme toho slyšeli už hodně. Létající pošťáci ale pořád patří do kategorie sci-fi, a to zejména kvůli bezpečnosti a soukromí lidí. Dříve se dočkáme spíš pozemního doručovacího vozítka z estonsko-britské dílny Starship Technologies.

Pošťák jménem Starship má šest kol a odklápěcí nákladní kabinu, která vypadá jako plážová lednička. Uveze až 9 kg. Stačí si ho přes mobilní apku přivolat nebo ho poslat na zadanou adresu. Pod kapotou má elektromotor s nízkou spotřebou. Zatímco běžné doručování po městě pomocí aut a motorek vytváří velké množství zplodin, droní zásilky můžou ulevit životnímu prostředí.

 

Lepší než pošťák? Dron od Googlu doručuje zboží!

Lepší než pošťák? Dron od Googlu doručuje zboží!

Nejpřesnější roboruce HDMS

Většina humanoidních robotů má problémy s chůzí – jsou neohrabaní a toporní. Ruce mají ale šikovné. Dokládá to třeba nejnovější robot HDMS (angl. zkratka pro velmi obratný manipulační systém) od americké laboratoře RE2 Robotics. Přestože váží jen 15 kg, dokáže uzvednout třikrát tolik. Zejména ale dovede s neuvěřitelnou přesností kopírovat vaše pohyby. Stačí se chopit druhého páru rukou, které můžete mít třeba několik kilometrů daleko. Práci robota pak sledujete kamerou. Uplatnění najde RE2 například při likvidaci výbušnin, kdy jsou potřeba přesné a obratné ruce, ale zároveň hrozí nebezpečí ohrožení života.

 

Lepivý silák MicroTug •  archiv

Lepivý silák MicroTug

Kde v přírodě najdete největší siláky? V říši hmyzu! Takový chrobák uzvedne tisícinásobek své váhy. To je stejné, jako kdybyste vy dokázali zvednout nad hlavu dopravní letadlo. Těmito malými svalovci se inspirovali vědci ze Stanfordské univerzity a představili robobrouky MicroTugs. Na nožičkách mají tisíce miniaturních gumových chloupků. Když došlápnou na zem, přisají se tak dokonale, že dovedou pohnout tělesem nesrovnatelně větším než oni sami. Test s dvacetikilovou činkou dokázal, že tento 12 gramů vážící robůtek utáhne až 2000x svojí váhy. Ještě silnější jsou, když spolupracují. V jednom testu dokázalo šest MicroTugů pohnout dvoutunovým autem Chevrolet!

 

Tak jde čas s roboty

700 př. n. l. – bájný řecký kovář Héfaistos prý stvořil robotického psa, býka a dokonce obra

1495 – Leonardo da Vinci nastínil vizi mechanického člověka

1580 – podle legendy stvořil pražský rabín Löw z hlíny umělého člověka Golema

1921 – Karel Čapek poprvé použil slovo „robot“ ve hře R.U.R.

1941 – spisovatel Isaac Asimov předpověděl éru roboprůmyslu

1961 – první průmyslový robot Unimate

1973 – první funkční robot připomínající člověk Wabot-1

1986 – LEGO a univerzita MIT představili první výukovou robostavebnici

1993 – první na dálku řízený robot ve vesmíru ROTEX

1998 – svět dobyla robohračka Furby

2002 – první model robovysavače Roomba

2012 – prototyp samořídicího auta Google

2016 – robot Pepper začíná pracovat ve fast foodu Pizza Hut

 

První robodělník v Česku •  archiv

První robodělník v Česku

Jeden z nejmodernějších robotů si nově našel cestu i do Liberce. Od května v továrně na elektrické zásuvky pracuje robot YuMi z dílen společnosti ABB. Stejně jako člověk má klouby v ramenou, loktech a zápěstích. A ačkoli má jen dva prsty, dovede s nimi zacházet s velkým citem a přesností. Je naprogramovaný pro spolupráci s člověkem. Zatímco robot zásuvku skládá, člověk ho kontroluje a práci po něm dokončuje. Dnes je ještě drahý – stojí skoro milion – ale za pár let bude prý taková spolupráce běžná.

Více o robotech najdete tady

Robotické ruce: Kde všude pomáhají?

Robotické ruce: Kde všude pomáhají?

Nový vynález: Bacha na robotickou ještěrku!

Nový vynález: Bacha na robotickou ještěrku!

Lovci dronů: Jak se bojuje s létajícími roboty

Lovci dronů: Jak se bojuje s létajícími roboty

 

Články odjinud