Hologramy od Microsoft HoloLens: Kouzelná brána do jiného světa

Hologramy od Microsoft HoloLens: Kouzelná brána do jiného světa
Sdílej
 
Představte si, že by se svět Minecraft zhmotnil uprostřed vašeho pokoje. Pohádka, říkáte? Realita! A to přímo virtuální.

 

Vidět před sebou nereálné, ale zároveň plastické objekty, je snem všech autorů sci-fi. Vzpomeňte si třeba na hologramy ze Star Wars – postavy se promítají do vzduchu a reagují na dotyk nebo hlasové příkazy. Tahle fantastická vize se nyní zhmotňuje kvůli novým brýlím Microsoft HoloLens.

Záměrně nepíšeme, že jde o „virtuální“ brýle, protože to není úplně přesné. Virtuální brýle jako třeba Oculus Rift nebo HTC Vive zakrývají celé vaše zorné pole. Nevidíte nic víc než virtuální realitu. HoloLens je jiný.

Zmixovaná realita od Microsoftu

Po nasazení HoloLens stále vidíte skrz průhledné displeje okolí – třeba svůj pokoj. Ale uprostřed něj se z ničeho nic zhmotní váš minecraftový hrad i s creepery a dalšími moby. A vy kolem něj můžete procházet, prohlížet si ho, přibližovat nebo s ním manipulovat. Říká se tomu „upravená“ nebo „mixovaná“ realita.

Digitální svět se věrohodně propojí s tím reálným, který zůstává viditelný, a vy se v tomto mixu můžete aktivně pohybovat. V Microsoftu už na technologii HoloLens pracují několik let, ale teprve v uplynulých měsících ji ukázali světu.

HoloLens postaví Minecraft na vašem stole

HoloLens postaví Minecraft na vašem stole

Takže HoloLens: Jak to funguje?

Brýle jsou zcela samostatné. To znamená, že nejsou spojené s „mateřským“ počítačem nebo herní konzolí kabelem. V jejich vnitřku najdete akumulátor, počítač, reproduktory, senzory a kamery, které společně vytvářejí iluzi virtuálních objektů v reálném světě. Akumulátor má výdrž několik hodin a k internetu se připojí přes wi-fi. Na prst si navléknete malý snímač s názvem clicker. Systém sleduje jeho polohu v prostoru a vy můžete věci ovládat.

Hologramy do školy i pro NASA

Brýle HoloLens lze využít i ke spoustě jiných věcí, než je hraní. Třeba ke vzdělávání. Brýle umějí do prostoru promítnout třeba lidské tělo. Chirurgové si tak mohou zkoušet virtuální operace. Vesmírní výzkumníci si zase zobrazí sluneční soustavu nebo povrch planet. Ostatně, NASA už prototyp využila při simulování manipulace s předměty v beztížném stavu. Konstruktéři nebo architekti zvládnou s HoloLens opravdové divy, protože se na svůj výtvor podívají v prostoru, „osahají“ si ho očima z každé strany a jednoduše upraví.

Virtuální realita: Budoucnost na dosah ruky

Virtuální realita: Budoucnost na dosah ruky

Lepší než virtuální?

Pro lidi je velmi složité představit si, jak věci vypadají v 3D. Když se ale 3D objekt objeví přímo na vašem stole v životní nebo klidně nadživotní velikosti, je to mnohem jednodušší. Brýle typu HoloLens mají navíc proti běžným virtuálním brýlím řadu výhod. Jsou menší, lehčí a především vám z nich nebude špatně. Úplně ponoření do virtuálního prostoru totiž v mnoha lidech vyvolává nepříjemné pocity spojené s narušením rovnovážného ústrojí.

S HoloLens ale kolem sebe vidíte záchytné body skutečné reality, takže vám špatně nebude. A navíc nezakopnete, když se budete pohybovat. Zatím jsou HoloLens k dispozici pouze pro vývojáře aplikací, a to za poměrně vysokou cenu. Už letos na podzim by ale měly být ke koupi i pro zájemce o úchvatné nové technologie.

 

Nový operační systém

Stejně jako virtuální brýle i HoloLens vyžadují poměrně podrobnou kalibraci. Třeba podle toho jak daleko od sebe máte oči, protože neustále sledují, kam se díváte. Musí vám také na hlavě velmi přesně sedět, aby iluze hologramu uprostřed pokoje byla dokonalá. Microsoft si představuje, že v budoucnu se lidé od obrazovek přesunou právě do světa HoloLens. Stane se vlastně novým operačním systémem.  Budete v něm sledovat filmy a seriály, hrát hry, ale používat i komunikační nástroje typu Skype nebo prohlížet internet.

Více o technice

Vojáci se mění na kyborgy: Rozšířená realita na bojišti

Vojáci se mění na kyborgy: Rozšířená realita na bojišti

Brýle do jiných světů: Virtuální realita Oculus Rift

Brýle do jiných světů: Virtuální realita Oculus Rift

Loď budoucnosti: Hodně jiný kapitánský můstek

Loď budoucnosti: Hodně jiný kapitánský můstek

Video se připravuje ...

To je naše realita • Zdroj: ABC/Pavel Dobrovský

 

Články odjinud