Vojáci se mění na kyborgy: Rozšířená realita na bojišti

Vojáci se mění na kyborgy: Rozšířená realita na bojišti
Sdílej
 
Nový systém umožní vojákům propojit reálné bojiště s virtuálními informacemi. Pomůže jim rozšířená realita od Microsoftu. Univerzální voják přichází! Kyborgové budou využívat vojenský systém zvaný IVAS na principu brýlí pro rozšířenou realitu HoloLens.

Je hluboká noc. Kapitán Williams, velitel čety, se ze své chráněné pozice rozhlíží do údolí. Díky nočnímu vidění nemá problém rozeznat v dálce řeku, několik domů a vozidel. Sytě zelené šipky mu jasně ukazují polohu jeho vojáků. Přepne si na topografickou mapu, která mu v brýlích zvýrazní tvar okolního terénu. Teprve když má o situaci dokonalý přehled, rozdá svým vojákům rozkazy. Každému z osmičlenné jednotky se v brýlích před očima rozsvítí červené body značící cíle a šipky, které je k nim dovedou.

Hologramy od Microsoft HoloLens: Kouzelná brána do jiného světa

Hologramy od Microsoft HoloLens: Kouzelná brána do jiného světa

HoloLens se hlásí

Tohle není momentka z nejnovějšího dílu počítačové akční hry. Takhle skutečně funguje vojenský systém zvaný IVAS. Pro americkou armádu ho připravuje společnost Microsoft na základě svých brýlí pro rozšířenou realitu známých jako HoloLens. Ty měly původně sloužit jako herní doplněk, ale postupně se z nich vyvinulo spíš zařízení pro průmysl a další profesionály.

Díky chytrým brýlím vidí vojáci třeba za roh •  US ARMY

Armáda na virtuálním bojišti

Je pravda, že videohry a vojenství k sobě nikdy neměly daleko. Ve spoustě her se válčí nebo alespoň používají válečné zbraně. Při výcviku vojáků se zas v některých světových armádách používají počítačové simulace a třeba piloti se učí létat na počítačových simulátorech. Teď ale přišel čas na další krok. Během následujících deseti let se (minimálně pro americké vojáky) reálné bojiště prolne s tím virtuálním.

Univerzální voják přichází

Americká armáda rozdá nové brýle pro rozšířenou realitu celkem 120 000 z celkových skoro půl milionu vojáků. Utratí za ně v přepočtu skoro 500 miliard korun. To je jako čtvrtina celého českého státního rozpočtu nebo šest ročních rozpočtů české armády. Vojáci, kteří už prošli testováním IVASu, si novinku pochvalují. Tvrdí, že výrazně promění způsob válčení na zemi. Běžní vojáci říkají, že je potřeba si na všechnu tu záplavu informací v brýlích chvíli zvykat. Jakmile si ale zvyknete, dá vám v boji obrovskou výhodu.

Foto:  US ARMY

Nová vojenská technika najde využití nejen u pěšáků, ale i u posádek bojových vozidel •  US ARMY

AR není VR

Brýle pro rozšířenou realitu (AR) nejsou stejné jako brýle pro virtuální realitu (VR). Na rozdíl od VR brýlí jsou totiž průhledné – vidíte vše kolem sebe. Zároveň dokážou do prostoru promítnout užitečné doplňující informace. Velitel si tak třeba může zapnout vysvícení přesné pozice svých vojáků v krajině, podobně jako když hrajete 3D střílečku na počítači. Díky kameře připevněné na hlavni pušky může voják přes brýle takříkajíc vidět a případně i střílet zpoza úkrytu nebo za roh – jen tak, že vystrčí zbraň, ale ne sebe.

Přehraj to znovu

Další výhodou je možnost přehrávat si replaye celých akcí a používat tak brýle jako tréninkové zařízení. Případně v nich lze při bojovém tréninku simulovat virtuální protivníky. Nový systém IVAS jednoduše přináší do světa vojenství obrovskou porci inovací. Ostrého nasazení se dočká už letos.

Díky chytrým brýlím vidí vojáci třeba za roh •  US ARMY

Baterky s sebou!

Systém rozšířené reality IVAS potřebuje ke správné funkci elektřinu. Armáda si proto souběžně nechává vyvíjet pokročilé li-ion baterie. Už ale nejde o objemné neforemné krychle, které musí vojáci nosit v batohu. Nové baterky jsou malé a ohebné, aby se dobře přizpůsobily tvaru těla vojáka.

Armádní exoskelety: Zbroj pro 21. století

Armádní exoskelety: Zbroj pro 21. století

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Šílený vynález: Létající džíp americká armáda nechtěla

Šílený vynález: Létající džíp americká armáda nechtěla

 

Články odjinud