Nová helma od Sony vám dovolí cítit virtuální svět

Nová helma od Sony vám dovolí cítit virtuální svět
Sdílej
 
Už víme, jak vypadá nová helma pro virtuální realitu k herní konzoli PlayStation 5. Společnost Sony zveřejnila její první fotografie. Chystaný model VR2 se zdánlivě podobá předchozí verzi, bude však lehčí, pohodlnější a technicky vylepšený. A nový systém vibrací dovolí lépe vnímat herní svět.

Možná už jste si také někdy nasadili přilbu pro virtuální realitu (VR). Videohra vás díky ní natolik obklopí, že zapomenete na opravdový svět kolem sebe. Raději, aby vám v tu chvíli nikdo nepoklepal na rameno…

Příjemnější a propracovaná helma

Nová generace helmy od Sony je určená pro herní konzoli PlayStation 5. Má zvýraznit příjemné zážitky z hraní a naopak snížit nežádoucí účinky, především bolesti hlavy a očí. Pomoci má snížená váha celého zařízení, pohodlnější tvar i jemnější optika čoček, které lze lépe přizpůsobit zraku.

Souboj konzolí: Kdo je králem herního světa?

Souboj konzolí: Kdo je králem herního světa?

Křivky nové helmy VR2 jsou kompletně přepracované tak, aby lépe seděla na hlavě, jenom to na první pohled není tolik vidět. Znovu se totiž drží designového stylu konzole PlayStation 5, který je pro obě generace helmy společný. Zcela beze změny ale ve skutečnosti zůstalo jen zapojení sluchátek a oblíbený otočný kotouč na šíji, který helmu utahuje po obvodu hlavy.

Díky propracovanější ventilaci se čočky v brýlích helmy mají méně mlžit •  Sony

Ostřejší i širší výhled

Nová helma nabídne mimo jiné kvalitnější odvětrávání virtuálních brýlí. Ne, že byste se v zápalu hrdinského boje už nezapotili, ale v suchu má nyní zůstat to nejdůležitější - pozorovací displeje, přes které proudí vzduch z nových průduchů na čelní straně zařízení.

Virtuální svět bude hráč vnímat také v ostřejších obrysech. Čočky tvořené dvěma OLED displeji nabídnou „4K” rozlišení, které je pro oči příjemnější. Přesněji 2000 krát 2040 bodů pro každé oko, což o je prakticky dvojnásobek toho, co nabídl předchozí model. OLED (anglicky Organic Light-Emitting Diode) je pokročilejší verze ploché obrazovky, se kterou se běžně setkáváme u televizorů, počítačových obrazovek, mobilních telefonů a právě u virtuálních přileb.

Horizon Call of the Mountain je první ohlášená hra pro helmu VR2 od Sony •  Sony

Zorný úhel dvojice displejů činí 110 stupňů, což je zlepšení o deset stupňů oproti původnímu modelu. Lépe se díky tomu rozhlédnete do stran. Zařízení má být rovněž vybaveno systémem pro sledování zorniček. Díky němu by měl obraz hry plynule reagovat na to, kam uhnete nejen hlavou, ale i pouhým zrakem. Zároveň má šetřit výkon konzole v místech, kam se zrovna nedíváte. Příjemně zní možnost upravovat vzdálenost čoček od sebe navzájem, aby odpovídaly rozestupu očí každého uživatele.

Jak hrdinovi tluče srdce

Vůbec první hrou, která byla pro novou virtuální sestavu oznámena, je dobrodružství Horizon Call of the Mountain. Kromě vylepšeného obrazu a trojrozměrného zvuku vás do ní vtáhne i nový systém vibrací.

Představuje se Horizon Call of the Mountain: hra pro virtuální realitu k Playstation 5:

Speciální motorek zabudovaný v helmě se postará například o to, že budete vnímat zvýšený srdeční puls své postavy, cítit objekty prolétající kolem vaší hlavy, nebo přetížení při zrychlení v autě.

Nová helma má podle Sony učinit velký skok pro virtuální realitu ve hrách. Kdy se začne prodávat, ale zatím nevíme. Ani hra Call of the Mountain ještě nemá stanoveno oficiální datum vydání, možná se spolu s přilbou dostane na trh koncem letošního roku.

Virtuální realita ve vaší škole: Připrav se, studente, začínáme!

Virtuální realita ve vaší škole: Připrav se, studente, začínáme!

Virtuální realita pro všechny: Oculus Quest jsou nejlepší brýle pro hráče

Virtuální realita pro všechny: Oculus Quest jsou nejlepší brýle pro hráče

Život v metaverzu: Facebook chystá virtuální svět

Život v metaverzu: Facebook chystá virtuální svět

 

Články odjinud