Virtuální realita v chemii, fyzice nebo biologii? Nové cesty za poznáním ve školách

Virtuální realita v chemii, fyzice nebo biologii? Nové cesty za poznáním ve školách
Sdílej
 
Virtuální realita nám otevřela nové rozměry. Státá se čím dál tím dostupnější a své místo už si hledá i ve školách. Článek o tom, jak virtuální realita obohacuje výuku si můžete přečíst v novém ABC č. 22/2019. A na webu pro vás máme pár tipů, které vám pomohou pochopit, jak funguje svět.

Virtuální realita ve školách je hlavním tématem ABC č. 22 >

Papírové knížky mají svoje kouzlo, ale nic nepřekoná praktickou výuku. Nejlepším způsob, jak se některé věci naučit nebo je pochopit, je mít možnost si je osahat. Vzít něco do ruky a vlastnoručně danou věc složit má obrovský vliv na to, jak věci chápeme a jak se je učíme. Ale kde přijít levně například k motoru pohánějícímu letadla? Ve virtuální realitě.

Díky VR Jet Engine Assembly Trainer mají nejen žáci možnost složit si motor.

Virtuální realita ve fyzice

Než by se člověk mohl stát inženýrem nebo technikem dohlížejícím na letadla a podobně náročné stroje, je třeba osvojit si úplné základy. Nasaďte si na hlavu helmu pro virtuální realitu a začněte objevovat základní fyzikální poučky na vlastní kůži. Třeba v programu Simple Machines, který umožňuje důkladně se seznámit například s nakloněnou plošinou nebo pákou při řešení logických hádanek.

Nejlepší je spojit fyzikální poučky s názornou praxí, jako například v Simple Machines

Virtuální realita v biologii

Zatímco spoustu pokusů je možné vyzkoušet si přímo ve třídě nebo doma, některé věci se jednoduše zobrazit nedají. Jako například cesta do lidských buněk. Dvourozměrné obrázky v učebnici a spousta cizích slov nenahradí namluvený zážitek ve virtuální realitě, kde je všechno na dosah ruky a je možné sledovat proces dění uvnitř buněk krok za krokem. Takovou zkušenost umožňuje například aplikace MEL Science, kde se díky virtuální realitě ponoříte do světa atomů a molekul. Na vlastní oči uvidíte, jak se jednotlivé stavební prvky spojují do sloučenin, které tvoří svět kolem nás.

Cellscape je skvělý doplněk pro výuku biologie

Virtuální realita doma

Nejen školáci dnes mají neuvěřitelné možnosti v tom, jak se učit pomocí her i doma. Jak věci fungují, můžete pochopit třeba ve virtuálním světě stavebnice Monzo VR od brněnského herního studia Madfinger Games. V tomto workshopu, jak hru sami autoři nazývají, si můžete jednoduše poskládat například auto, katapult, helikoptéru nebo dokonce i dinosaura. Kousek po kousku vidíte, jak se vám pod rukama mění jednotlivé části v něco, co denně používáte a ani nevíte, jak to vypadá uvnitř.

Česká hra Monzo VR nechá hráče sestavit si nejrůznější stroje, nástroje a bytosti a umožňuje tak nahlédnout doslova pod kapotu

Virtuální realita ve vaší škole: Připrav se, studente, začínáme!

Virtuální realita ve vaší škole: Připrav se, studente, začínáme!

Arachnoid VR vypustil do centra Prahy obří pavouky

Arachnoid VR vypustil do centra Prahy obří pavouky

Golem VR: 16. století na vlastní kůži

Golem VR: 16. století na vlastní kůži

 

Články odjinud